Quantcast

Медия без
политическа реклама

София загуби дело за 1,7 млн. лв. срещу регионалното министерство

Чакат се още съдебни решения за наложени санкции по европроекти на общината, но те ще са факт след изборите

07 Окт. 2019ТАНЯ ПЕТРОВА
Дворът на 70-о ОУ по време на ремонта

Столичната община е загубила на първа инстанция едно от заведените дела срещу наложени от регионалното министерство крупни санкции по европроекти. Според решение на Административния съд - София, МРРБ правилно е наказал общината с финансова корекция в размер на 1 765 927,46 лв. за допуснати нарушения при провеждане на поръчка за ремонт на 26 училища и детски градини. Проектът се реализира по Оперативна програма "Региони в растеж". В Административния съд - София, текат и други дела за допуснати от общината нередности по европроекти, но при повечето от тях съдът ще се произнесе след изборите.

Това показа проверка на "Сега" по течащите съдебни дела срещу наложени финансови корекции на Столичната община по ОПРР. Както "Сега" писа, столицата бе санкционирана с 1,6 млн. лв. за нередности при провеждането на поръчките за ремонтите на центъра, а после се оказа, че на общината са наложени и други корекции по крупни проекти. При окончателно потвърждение на санкциите в съда тези разходи няма да бъдат възстановени от ЕС, а ще останат за сметка на общинската хазна. 

Мегапоръчката за ремонт на 26 училища и детски градини по Оперативна програма "Региони в растеж" бе обявена през 2018 г. Договорите са на обща стойност 35 млн. лв. с ДДС, като от изпълнителите се иска едновременно да ремонтират учебните заведения и да подобряват енергийната им ефективност. Според регионалното министерство обаче при провеждане на поръчката са допуснати нередности както в условията за подбор на кандидатите, така и в методиката за класиране. От решението на съда става ясно, че при класирането цената е била с тежест 65 от 100 точки, а останалите 35 точки са за техническото предложение за изпълнение на строителството, в това число 10 точки за мерки за управление на риска и 25 точки за организация и начин за изпълнение на строителството. И при двата подпоказателя извън цената в методиката са залегнали субективни дефиниции за оценка на офертите като предлагането на "конкретни дейности" за предотвратяване на риска, отчитане на "всички възможни аспекти" на проявление на риска и др. Субективни критерии има и в частта "организация и начин на изпълнение на строителството" като например "напълно запознат с действащата нормативна уредба", "демонстрирана последователност на отделните строителни дейности", "реалистична продължителност" на отделните дейности и др. В поръчката са допуснати и други нарушения - залегнало е ограничително изискване за наличие на застраховка професионална отговорност още на ниво кандидатстване, като не е предвиден еквивалент за евентуални чуждестранни участници, прекомерни ограничения са въведени и при изискванията към експертите за контрол на качеството и за безопасност и здраве на кандидатите. Решението подлежи на обжалване. 

Непосредствено след изборите се чака и съдебно решение по наложената финансова корекция върху ремонта на Зона 2 - улиците в района около ул. "Граф Игнатиев". По този договор с фирма "Джи Пи груп" общината бе санкционирана със 787 722 лв. непризнати разходи, като мотивът отново е необосновано заложени ограничителни условия към част от изискваните експерти за изпълнение на поръчката и субективна методика за оценка на офертите. Това дело бе отложено от юни за 10 октомври и може да се очаква евентуално решение след това. Общината чака решение и за други 900 000 лв. финансова корекция, наложена за ремонта на Зона 4 - района около храм-паметника "Св. Александър Невски". 

МРРБ наложила по 5% финансови корекции върху още два договора на Столичната община по ОП "Региони в растеж" - за възстановяването на Западен парк - представителна част, и по договора за реконструкция на релсов път от бул. "К. Стоилов" до трамвайно ухо "Орландовци". Договорът за Западен парк е на  стойност 7 710 764 лв. с "Галчев Инженеринг", ремонтът на релсите се изпълнява от "БГ Нова" за 6 798 565 лв. И при двете обществени поръчки е допуснато използването на незаконосъобразна методика, има и неправомерни критерии за подбор на кандидатите. Не е ясно точно на каква стойност са корекциите. В информационната система на съда няма данни за хода на делото за Западен парк, заседанието по делото за наложената санкция за реконструкцията на релсовия път е отложено за януари 2020 г.

 

КАЧЕСТВО

В началото на юни поръчката за ремонт на училищата предизвика друг шумен скандал - за некачествено изпълнение на ремонтните дейности в две столични училища - 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и 16-о ОУ "Райко Жинзифов". И двете училища се ремонтират от фирма "Мега хидрострой", а сумите по договорите са съответно 1 601 879 и 1 691 971 без ДДС. Според сигнал на общинската съветничка от БСП Милка Христова качеството на ремонтните дейности в 70-о ОУ е катастрофално. По нейни данни в училището е следвало да се положи близо 1122 кв.м дъбов паркет на цена от близо 70 лв./кв.м, а такъв имало само в една от стаите, нареден некачествено. Скъпи и зле изпълнени са и други настилки. Ремонтът закъсня. От общината първо обясняваха, че 70-о ОУ е било инспектирано 160 пъти и контролът е железен, но после взеха да допускат, че договорът може да бъде прекратен. Така и не се разбра дали това се е случило. 

Проверка на "Сега" показа, че това не е първият договор, изпълняван от "Мега хидрострой", при който ремонтът води до погром. Скандал вече предизвика и друг договор с еврофинансиране на фирмата - за реконструкция и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на "за обект комплекс за култура и изкуство", или иначе казано читалището в Червен бряг. Според информация на сайта zovnews.com ремонтът е протекъл с цената на много нарушения, изчезнали са носии, музикални инструменти, дейностите са текли през главата на самото читалище. 20 писма на читалището до кмета на общината останали без отговор. Собственик на "Мега хидрострой" е Зоран Костов, но фирмата реално се контролира от негов роднина - Доко Йорданов от голяма ромска фамилия в Червен бряг, пише zovnews. Пред сайта Доко Йорданов е потвърдил, че е подкрепял вече бившия кмет на Червен бряг и се явява ръководител на дейностите във фирмата, иначе собственост на негов роднина. И по този договор е наложена финансова корекция от МРРБ в размер на 110 920 лв. Около фамилията на Йорданов се разшумя покрай внесен сигнал на евродепутата Ангел Джамбазки до КПКОНПИ и НАП за притежавани огромни фамилни къщи от фамилията на ул. "Братя Миладинови" в Червен бряг и съмнения за укриване на доходи.

Още по темата