facebook
twitter

Първа страница

Президентът върна избора на Гешев, без да му даде оценка

Румен Радев разкритикува единствено процедурата, по която ВСС взе решение за новия главен прокурор
1 629
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Президентът Румен Радев разкритикува правителството, че отказа да предложи алтернатива на Иван Гешев за главен прокурор.

Президентът Румен Радев очаквано върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор. Като аргументи за решението си той посочи само процедурни нередности, които биха подкопали доверието на обществото в държавното обвинение, и не посмя да даде оценка на самата кандидатура. Сега на ход отново е ВСС, който има право да избере същия кандидат, без да стартира нова процедура. Ако изборът на Гешев бъде потвърден, конституцията задължава Радев да подпише указа за назначаването му. В противен случай рискува процедура по импийчмънт. 

Според Радев изборът на нов главен прокурор засяга всеки български гражданин и затова се изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона. "И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един-единствен кандидат не само я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор – така необходими за неговата нелека и отговорна мисия", констатира държавният глава. По негови думи "белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности". "Подходът за издигането на един кандидат бе подкрепен и от изпълнителната власт, която в лицето на министъра на правосъдието отказа да посочи втори", припомни Румен Радев. Според него изразената масирана подкрепа за Иван Гешев от страна на институциите, включително ДАНС и МВР, е взела превес над становищата от неправителствените и магистратските организации, висшите училища и научните организации, поставени под общия знаменател на гражданското общество. Радев беше категоричен, че само позициите на последните трябва да бъдат публикувани на сайта на ВСС. 

"Благодаря на президента, че спази конституцията и се произнесе в разумен срок. Процедурата продължава", заяви пред "24 часа" Иван Гешев.

Часове преди държавният глава да обяви решението си, Съюзът на съдиите в България се обърна към Румен Радев с призив да не подписва указа. В своето становище съсловната организация отбелязва, че макар изслушването на единствения кандидат от съдебните кадровици да е продължило 10 часа, изборът не е бил прозрачен. "В хода на обсъждането главният прокурор Сотир Цацаров заяви недвусмислено, че решенията кой да бъде избран за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища досега са били вземани в други две сгради, а не от самия ВСС. Подобно изказване съдържа твърдения за опасна подмяна на демократичната процедура по овластяване на най-високите административни длъжности в съдебната власт", пишат съдиите. Според тях биографията и последвалото изслушване на Иван Гешев не убеждават, че избраният отговаря на изискванията от Закона за съдебната власт за придържане и налагане на висок етичен стандарт. 

На коренно противоположното мнение са от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите. Двете организации изпратиха общо писмо до Европейската комисия, в което твърдят, че се оказва безпрецедентен политически натиск върху ВСС и върху президента, за да бъде дискредитиран изборът на Иван Гешев за главен прокурор. Те дори дават като пример статии в български медии, които според тях съдържат "манипулативни твърдения", целящи да дискредитират конкретни магистрати, които подкрепят Гешев - публикации в "Капитал" със заглавие "Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев" и в "Сега" със заглавие "Франтишек - път към висшето прокурорско общество". В тази връзка се припомня, че държавното обвинение излезе с позиция, в която се казва, че "прокуратурата е напълно наясно, че причината за персоналните атаки в медиите срещу магистрати са проведените през последните години разследвания, с които пряко или косвено бяха засегнати различни корпоративни, политически и бизнес интереси".

В периода, през който президентът обмисляше решението си дали да подпише указа за назначаването на Гешев за главен прокурор, хиляди граждани протестираха на няколко пъти пред Съдебната палата и Министерския съвет. 

Премиерът и президентът влязоха в словесна престрелка кой ще носи отговорността за избора на Иван Гешев за нов главен прокурор. "В историята ще бъде записано, че това е станало по времето на президента Румен Радев. Първият човек в държавата се казва Румен Радев, не Бойко Борисов. Защо да се залепи на нас? Всичко е сега в ръцете на Румен Радев", коментира Борисов. "Премиерът има огромно влияние във ВСС. Той избяга от отговорност и в лицето на своя министър на правосъдието, който по закон имаше правото, а според мен и задължението, да издигне втори кандидат, за да има реално състезание", отвърна президентът. 

 

ПРОЦЕДУРА

Президентът не коментира призива на "Правосъдие за всеки" да попита Конституционния съд дали при евентуално връщане на предложението на ВСС за назначаването на Гешев за главен прокурор процедурата трябва да започне отначало, или е достатъчно номинацията му да бъде прегласувана. По закон президентът може да отправи такова искане към КС и по-късно - ако ВСС избере отново Гешев за главен прокурор и Радев вече не може да откаже да подпише указа. Ако КС се произнесе, че процедурата е била противоконституционна, ВСС ще трябва да стартира нова.

 

ДЕЖАВЮ

Президентът Румен Радев за втори път от началото на мандата си показва несъгласие с решение на ВСС. Той върна указа за назначаването на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, но ВСС прегласува кандидатурата и Радев трябваше да подпише.

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София осъмна с три блокирани кръстовища

12.08.2020

Обновена

13315 115
Обиск в детски център Биберон съвпадна с визита на Гешев в Силистра

11.08.2020

Обновена

5117 17
Шестима сами са отказали охраната от спецбюрото на главния прокурор

10.08.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

19343 10

Коментари

ловkия

 не посмя да даде оценка на самата кандидатура.

Хе-хе... ?

Умберто Жеко

?

Forza NATO

Тъй, тъй... то пък едно връщане... ?

 

P.S.

Хубав правопис като за заглавие на "чело" на първа страница! ?

Явно творческият порив е бил толкова трескав, че ентусиазмът е прелял в своеобразен бял стих...

P.P.S.

Своевременно коригирано, поне тук. ?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Оценката би трябвало да бъде"фатмак не може да е магистрат", ма няма как да се публикува.

торбаЛан

По такава процедура с един кандидат беше избран шеф на ПЕС. Два пъти.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Пес ми е през долуподписаният. Куде и как живея не зависи от синекурата на съсела.  Ще отбележа , че дали ще е пръв адвокат на държавата, или мечът на Баце има съществена разлика. Поне за моето, лично и искрено , настояще.

майор

И пак.

Колко малоумен трябва да си, за да не можеш да прочетеш между редовете и да пляснеш глупост като "посмя да даде оценка на самата кандидатура".

Все пак не всички са родени банкянски тикви със съответния изящен изказ

Хулиган

Освен смелостта да летиш със свръхзвукова скорост, трябва да имаш и смелостта да се изпречиш на мафията.

Дори, ако тя се крие зад Конституцията, трябва да имаш куража даже да я нарушиш.

Засега Радев пропусна да мине в настъпление.

И сгреши.

Дотук резултатът е равен.

Нататък ще видим.

Но, ясно е, шикалкавенето няма да помогне...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbata-na-prokurora/

 

скайспирит

и не посмя да даде оценка на самата кандидатура

 

И откъде такава категоричност в оценката? ???? 

volog2

По-добре да не му дава оценка. Защото проблемът не е в личността на Гешев, колкото и въпиющо неподгодящ да е - като образование, постижения, та дори и семеен статус.

Не е и проблем това, че е единственият кандидат. И на мен ми се иска някой да издигне, ако не Радан (който да извива ръце след това ☺️) , то поне адв. Екимджиев, ама няма да стане. Въобще, цялата тази обществена енергия, която се е насочила само към личността на Гешев, ще изиграе лоша шега на обществото. Както се случи с протестите срещу Пеевски. В ретроспект задкулисието беше за пръв път издигнало най-близкото, което има до лице или може би гъз; един вид самото задкулисие се показа малко из зад кулисите. Но вместо Пеевски да отговаря за собствените си действия като шеф на ДАНС, ние имаме анонимни шефове и зам-шевове на конци, а Пеевски още повече икономическа и политическа власт. Ако бях на мястото на Бокича+Доган, щях просто да оттегля салфетката Гешев и да пусна в състезанието резервния кон. 
Очевидно е нужна промяна в "системата", но не толкова в процедурата за избиране, а в частта на отговорността след избора. От действията на Президента би имало смисъл, ако на следващата фаза (прегласуването на Гешев) забави указа му безсрочно, но не защото Гешев е "гадост", а защото примерно иска гаранции, че ще има кой да разследва и търси отговорност от действията на тази "радост". 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

??

SvSophia
снимка на SvSophia

без да му даде оценка

Е, в това именно се състои "дребната" разлика между сегашния държавен глава на Република България, президентът Румен Радев, и българската журналистика. 

По-подробни обяснения по същество за разликата са излишни  - очевидно е от цитираното.

mi6osp.

И по каква причина президентът трябва да даде оценка на прокурора? 

торбаЛан

Ами защото той не казва, че кандидатът не е за тази длъжност, а критикува процедурата и единствения кандидат. Сега, както е върната кандидатурата, и Барни Ръба вземе, та предложи Цецка Цачева за главен прокурор, то ще имаме истинско състезание между кандидати и неформално спазване на процедурата. Ще има и алтернативи при заемане на държавни длъжности. Изпълнението на тези условия ще ви удовлетвори ли?

slavabg

?

 

Първо, мафията не е една, мафиите са две, като едната успешно се маскира и точно затова е по-лошата!

 

Когато една мафия се опитва да замести друга мафия, не е лесно да си Румен Радев , но пък можеше да ги изнерви максимално... 

 

 

 

 

ловkия

Да ти е сладко, Жеко!

Devil in Exile

Двуличник.

F16
снимка на F16

Тоя, който е плеснал това заглавие, има проблем с логическите връзки. И тия, които му вдигат палчета - също.

тютюн

На всички е ясно, че доги, песнопеевски и пуйко ше се бетонират с гешефт, ама вие си дудняйте.

Интервал

Малко половинчата работа на президента Радев. Обвързаността на прокурор Иван със знакови за властта дела, както и "резултатите" по тях, могат да бъдат критикувани също толкова успешно, колкото идиотския "избор" с един кандидат.

майор

И, айде сега, си представи ситуацията, в която Радев прави това.

Тук нема да можем да се чуем от вувузелите на герберугите, които баш това искат.

Радев е казал достатъчно.

Кой разбрал, разбрал

Интервал

Съгласен съм, също съм си го мислил. Пак ще започнат с лакърдиите, как специално бил атакувал Банкянското Слънце и групировката му. Не, че герберугите и сега не го правят. Все пак, ще ми е приятно поне един политик да говори за нещата такива, каквито са. Сега поне има обществената подкрепа да го направи, но с недомлъвки няма да е много дълго.

торбаЛан

И що мейджърът си мисли така? Радев ясно казА: Сега топката е във ВСС. За Банкя нищо не е споменал.

wreckage
снимка на wreckage

Малоумно е да се очаква Радеф да "даде оценка" на избрания од ВСС индивид.

 

Давайки оценка на годността на Гешеф за поста "главен прокурор", Радеф щеше да се намеси фработата на съдебната власт и съответно щеше да наруши принципа на разделение на властите.

Доц.Трътлев

?

ИлияНиколов

Тези, които са написали "оценка" в заглавието, сигурно са искали да напишат "мотивира", ама явно са преценили, че така ще е по-безопасно.

А президентът не може да напише, че връща указа за назначението на Гешев, щото Гешев не е читав примерно, а се мотивира с процедурни нарушения по избора му. Ако го беше сторил, щяха да го атакуват именно за това, че си е позволил да даде оценка.

Както ида го въртиш, все се получава "Зайо, що си без/с шапка?"

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

В 24 часа се наблюдава в пълно  шизоидно радвояване. От една страница Гешев "благодари на президента, че спазил Консттуцията", на друга - Зюмбюлев обяснява, как Радев нарушил конституцията под натиска на промосковските жълтопаветници и комунистите.... Ужас какойта ..... 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Промосковските жълтопаветници лично мен ме кецфят кат конструкт. May the Force be with you.

Влез или се регистрирай за да коментираш