facebook
twitter

Първа страница

Политици, съдии, прокурори и мениджъри са групирани в специални папки в НАП

На показ са и данни, разменяни между данъчните служби на различни европейски държави в Юрофиск
8 876
 Pixabay

Чудовищният пробив в големи масиви с лични данни и данъчно-осигурителна информация за граждани и фирми ще докара огромни главоболия, репутационни щети, а навярно и жестоки глоби на България. Освен че има изтичане на гигантски бази данни, за чиято неприкосновеност Министерството на финансите би трябвало да гарантира, става дума за застрашаване не само на националната, но и на европейската сигурност - неизвестният хакер се е добрал до лични данни на чужденци, до данъчни тайни на "небългарски" компании и дори до деликатна информация, която данъчните служби на страните от ЕС си разменят по мрежата Юрофиск, за да се борят с трансграничните ДДС измами.

Още по-притеснително е, че сред папките, към които води линкът, има "селекции" по най-различни признаци, включително и политически. Има например отделни таблици с имена по "професии" -  за съдии, прокурори, лични лекари, футболисти, частни съдебни изпълнители и др. Има и файлове с данни за играчи на онлайн хазарт. Съществува и "справка" със заглавие Б.Б., има данни за правителството на тройната коалиция и т.н. Информацията е толкова обемиста, че ще отнеме време да се прегледат всички папки и файлове. А изпратеното в понеделник до някои медии, включително и до "Сега", е само половината от изтеглената информация, твърди тайнственият хакер.

Какво знаем досега?

Във вторник министър Горанов направи няколко нелепи опита да омаловажи кибертрагедията. Пробити били едва 3% от всичките тайни, които пази НАП, хакната била само една от 144 електронни услуги на приходната агенция, тайнственият враг е успял да проникне в един от сървърите на НАП, а нейните масиви и услуги се разполагали на общо 60 сървъра, мънкаше министърът пред медии и в парламента. Дори и той обаче не посмя да отрече, че това е най-големият теч на информация досега.

Засегнати са "над 5 млн. български и чуждестранни граждани, както и компании“, твърдят обаче анонимните хакери. Те призовават медиите да ровят из данните и да правят собствени разследвания на пробитите масиви  - общо 21 гигабайта, от които засега са достъпни малко под 11 GB.

Информационната "атомна бомба", към която води линкът, е за различни периоди, с различен обем и обхват. Има отделни файлове гиганти, които съдържат цели масиви с лични данни. Като GRAO например, който е с цели 1.4 млн. реда с по три имена и ЕГН. Вероятно е справка от ГРАО за попълване базите данни на НАП, предполага "Капитал".

В друг файл с над 1 млн. записа срещу имената има числа, или NULL  - вероятно става дума за данъчни задължения към определен момент. В трети файл с над 1.1 млн. ЕГН-та са вписани месечни доходи и вноски за доброволно пенсионно и здравно осигуряване към неизвестен момент. Явно данните са от данъчни декларации.

В друга папка с името GAMON се съдържат два списъка с няколкостотин хиляди лица. Срещу тях има идентификатор Player_ID и се посочва използван IP адрес. Данните очевидно са на хора, които залагат онлайн.

Една от папките се нарича AZ  - което вероятно означава Агенция по заетостта. Друга се казва BACIS - инициалите съвпадат с една от най-важните бази данни на Агенция "Митници" - Българска акцизна централизирана информационна система, накратко БАЦИС. Има и папка NZOK - като Национална здравноосигурителна каса, AUAN (Актове за установяване на административни нарушения) и др. Има и няколко папки, съдържащи в името си съкращенията НАП и NRA (National Revenue Agency). Някои папки съдържат данни от данъчни декларации отпреди 2007 г. В други има съвсем "пресни" вписвания, направени през  юни т.г. 

Програмистът Боян Юруков съобщи в блога си, че някои от таблиците включват потребителски имена, пароли и още данни за работата на служители на НАП и на други държавни структури. Има и доста лични сертификати на граждани. "Ако сте работили или плащали някакъв данък в последните 10 години, то е почти сигурно, че най-малкото ЕГН-то, името, адресът и доходът ви са в базата. Данните включват плащания по заеми, номера на превозни средства, граждански договори, данни на много българи зад граница, получавали пенсии или отказали се от здравно осигуряване, IP адреси и информация дали играете хазарт", твърди Юруков. И още - има "индикации за сигнали между НАП и европейски институции и елементи от разследвания". Много IT специалисти вече успяха да намерят данни за себе си.

Атанас Чобанов, главен редактор на разследващи сайт БиволЪ, обясни, че пробивът засяга и данни, разменяни между НАП и данъчните служби на други европейски държави в Юрофиск. Юрофиск е мрежа, създадена от ЕС специално за борба с международните ДДС измами. Течът на данни от Юрофиск е огромен международен скандал, това е пробив и в европейската сигурност и България не си е свършила работата, коментира Чобанов.

 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП влачи проверката по Барселонагейт почти половин година

07.08.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

8510 9
НАП откри нарушения в 10% от лабораториите за коронатестове

21.07.2020

6915 4
Лаборатории крият приходи от коронатестове

16.07.2020

3064 26

Коментари

LAIO

Това верно е мегарезил. Не знам кой ги е хакнал, ннямам никакви симпатии към виновните калинки

Хулиган

Има например отделни таблици с имена по "професии" -  за съдии, прокурори, лични лекари, футболисти, частни съдебни изпълнители и др.

Правете му сметката, като извадят папката с волнодумците от форума.

Ако мислите, че са ви подминали и не ви дебнат, като попържате падишаха.

Що ли ви трябваше да питате за кръстницата на Горанов...

http://www.drago.info/index.php/2018/09/11/falshivata-novina/

 

независим експерт

е то верно е IT-Чернобил - и там не информираха нищо докото хората сами не научат от други източници. 

независим експерт

*** дублиране

Споко

Независимият експерт? Къв ай ти Чернобил, ве! Ква информация и кви пет лева? Дали си бил роден 1986? Или си конкал около масата и Мама? 

независим експерт

дай си лабаво бе Споко! По-рано имаше у Горещи имаше сравнение на проблема с Чернобил. Не съм го измислил аз, просто използвам чужди проблясъци и ги допълвам

Stern

На показ са и данни, разменяни между данъчните служби на различни европейски държави в Юрофиск

Шенген, а? Само една баданарка и сме вътре.

mi6osp.

Специалните папки са за да не се обърка някой и да ги провери без специално височайшо нареждане.

zumer

Къде могат да се видят тези папки?

Как да проверя да ли съм засегнат?

TheFox
снимка на TheFox

Цялата ни държава е дупка по отношение на сигурността. Където и да бръкнеш смърди на мърша. Въобще за 10 г. герберите съсипаха всичко, до което се докоснаха. БСП са абсолютно от същата мафия. Пълна измет са всичките тези чичаци, които откриват email за 500к евро.

mick

 

За 30 години демокрация/без лесни пари/.. унищожиха държавата тия демократи. И на запад има демокрация.. ама там печатат на корем и покриват така огромните дупки които се появяват заради демокрацията.

 

Слаба държава - прост народ.

Evasion

Така е, така е. Преди  1989 г. киберсигурността в НРБ бе на много високо ниво. След това - пълен крах, за да се стигне до днешната плачевна ситуация...

mi6osp.

От изтеклите специални папки започват да изтичат специални дреболии за специални хора.

Лиляна Павлова с три милиона премия за успешното европредседателство.

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Ай стига бе!

Хаджи Генчо-A

Дай линк за четене натюр.

Ще сме благодарни.

Или посочи източник за сваляне.

F1

Една жена на пазара рече, всеки месец владковата  половинка получавала редовно всеки месец по петстотин хилки  "консултантски" от един домус. Ама аз не верувам, владко е най- честную пич!

Влез или се регистрирай за да коментираш