facebook
twitter

Първа страница

Пламен Георгиев забрави, че е назначен за консул във Валенсия

МВнР не може да го изпрати зад граница, защото бившият шеф на КПКОНПИ не е поискал да бъде освободен от спецпрокуратурата
33731
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Пламен Георгиев, който, преди да подаде оставка като шеф на КПКОНПИ, беше в тримесечен отпуск, вече и като прокурор излезе в неплатен такъв.

Бившият председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев все още не е освободен от длъжността "прокурор" в Специализираната прокуратура, след като правителството тайно го назначи за консул във Валенсия, Испания, преди повече от месец.  През август кариерата му влезе в шеметна въртележка, като само за 10 дни от ръководител на КПКОНПИ той беше върнат на работа в спецпрокуратурата от Висшия съдебен съвет, който се събра извънредно по време на лятната си ваканция, а 3 дни след това правителството го изпрати на дипломатическа служба във Валенсия.

Преди да замине за чужбина, Георгиев трябва да поиска от прокурорската колегия на ВСС да прекрати служебните му правоотношения, тъй като длъжността прокурор е несъвместима с тази на консула. Но няма данни това да се е случило.  "Сега" попита говорителя на прокурорската колегия Даниела Машева дали бившият шеф на КПКОНПИ е подал молба да бъде освободен. Тя отговори, че не разполага с информация. От пресцентъра на ВСС поискаха въпроса на електронната поща, като до края на работното време не дадоха информация. Според източници на "Сега" Пламен Георгиев все още е на длъжност в отдел "Криминален" на специализираното звено на държавното обвинение, но никой не го е виждал на работа. Пред "Сега" ръководителят на спецпрокуратурата Димитър Петров заяви, че Георгиев е в неплатен отпуск и не знае дали е подал молба да бъде освободен от длъжност. "Сега" настойчиво опита да се свърже и с Георгиев, но без резултат. 

От Министерството на външните работи посочиха пред "Сега", че са в неведение дали Георгиев може да докаже, че разполага с изискваните по закон езикови умения. От министерството още не са го назначили за служител в дипломатическата служба, защото той все още е прокурор.

Пламен Георгиев беше принуден да подаде оставка от КПКОНПИ, след като стана основен участник в скандала "Апартаментгейт". Георгиев и съпругата му са сключили три сделки и са закупили имоти на цени под данъчната оценка, което бившият шеф на КПКОНПИ обясни с неточности в нотариалния акт. Още по-скандално е, че той не е декларирал в публичния регистър огромната тераса от 187 кв. м, върху която са изградени няколко навеса, сауна и барбекю. След като се вдигна шум, столичната община "Слатина" направи проверка и установи, че навесите са незаконни и трябва да бъдат съборени. Заповедта за това обаче бе отменена от тогавашния шеф на строителния контрол в София Влади Калинов, който се раздели с поста си заради това решение. В крайна сметка след повторна проверка община "Слатина" издаде окончателен акт, според който постройките на терасата на Георгиев трябва да бъдат съборени. Той от своя страна има право да обжалва заповедта в съда.

Нивото му на владеене на испански породи пореден скандал, след като се оказа, че сертификатът му за ниво B1 е пълен с грешки. Той е издаден от фирма "Никанор", която е обучавала служителите на КОНПИ по обществена поръчка, обявена от Пламен Георгиев.  

Междувременно антикорупционната комисия продължава да няма титулярен началник и се ръководи от зам.-шефа ѝ Антон Славчев - друго име, станало популярно с евтиния си апартамент и голямата си тераса. Съгласно чл. 11, ал. 5 от закона за комисията обаче Народното събрание трябва да избере нов председател в двумесечен срок, който изтича в края на септември. Депутатите могат да отложат този ангажимент, като се оправдаят с парламентарния правилник, според който по време на ваканции сроковете спират да текат. Във втория случай народните представители ще трябва да изберат нов шеф на КПКОНПИ до края на октомври.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Атанаска Дишева: Думите на Иван Гешев към мен бяха заплаха

17.11.2019

3345 56
Спецпрокуратурата получи още 1 млн. лв. за 2019 г.
Над 100 съдии искат дисциплинарно преследване срещу Гешев и извинение от Данаил Кирилов

16.11.2019

8262 65

Коментари

сталкер пустиняк

О, нека ходи в Испания. Там поразии като консул не може да направи колкото, ако е спецпрокурор. Фактът, че оневини главната тиква от случая Мишо Бирата, а после като шеф на антикор. комисия оправда сума ти мошеници говори колко е добре да се разкара от страната. 

МАРАНЦ
снимка на МАРАНЦ

Не е баш тъй  вместо в затвора  в посолство...теб като ти трябва курва  в зоопарка ли ходиш?

сталкер пустиняк

Очевидно не схващаш ситуацията - тук става дума за това дали да отиде консул или да си остане спецпрокурор. Въобще никой от държавата не отваря дума за дело и евентуално затвор. Та затова предпочитам да се махне от страната, по-малко поразии ще направи в Испания. 

 

fisherman

Не е забравил, не е, чака да го поканят с погача и бъклица малашко вино.

Правителството на Валенсия даде ход на преписката против назначаването на Пламен Георгиев за Генерален консул в автономна област Валенсия, съобщиха инициаторите на едноименната петиция, предаде liberta.bg. Те са получили писмо от правителството

На 10 септември случаят Пламен Георгиев стигна и до испанския крал Фелипе VI чрез изпратени протестни 

https://liberta.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%...

Forza NATO

Ха, колко забавно! Браво на протестиралите! 👍

 

Ще се позабави май процедурата нещо, пък може да поразмислят междувременно някъде...

Мърцина ще вземе да отиде такъв обещаващ дипломатически кадър...

 

Но пък и колегата сталкер е прав - със сигурност по-малко вреден ще е във Валенсия, отколкото в спецпрокуратурата туканка.

вила

Главанак бацев

Аз де

Тихомълком назначили, тихомълком отзовали....Натам отива работата...

bay Dragan

Проба - грешка.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

..и испанския крал ли занимаваме с нашия Пацо Терасата...?

 

...що не го пратиха в Аляска по линия на НАТО...на някакво военно учение или пък на Антарктида...нали имахме българска база там  ...и без туй някой трябва да пази базата...

bgkurshum

А като още е на длъжност дали още ходи на работа?

Скрудж

Въобще никой от държавата не отваря дума за дело и евентуално затвор

И за какво точно престъпление? 

segal

Имотните далавераджии да си ходят в Испания. Един такъв Мусала се пробва да вземе. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×