facebook
twitter

Първа страница

НОИ отново предлага мултифондове в пенсионната система

С тях осигуреният може да избира рисково или консервативно да се инвестират парите му
1051
Илияна Кирилова

Реформата във втория и третия стълб на пенсионното осигуряване отново излиза на дневен ред, макар и по необичаен за такива фундаментални промени начин. Темата е мимоходом спомената в отчет за 2018 г. на стратегията за демографско развитие, който социалното министерство публикува за обществено обсъждане в навечерието на балотажа. В него се посочва, че са необходими мерки за подобряване на функционирането или усъвършенстването на допълнителните пенсионни схеми и "обсъждане на възможности за въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система, постепенно намаляване на таксите и удръжките, създаване на механизъм за гарантиране на средствата от вноски на осигурените лица във фазата на натрупване в допълнителното задължително пенсионно осигуряване и др".

Новото в този запис е въвеждането на многофондова система във втори и трети стълб. От социалното министерство уточниха пред "Сега", че предложението идва от НОИ. То не е ново в дебата за пенсионната реформа - през годините са го предлагали и КФН, и социални експерти, и работодатели, но без успех. Т.нар. мултифондове ще дадат възможност осигурените за втора и трета пенсия сами да управляват парите си в даден фонд, като избират консервативни, балансирани или рискови инвестиционни портфейли. Експерти от години настояват за тази промяна с аргумента, че ако се даде свобода на частните пенсионни дружества да инвестират високорисково, ще се отвори възможност и за по-висока доходност - сега пенсионните активи се инвестират изключително консервативно. Към момента обаче това е само идея.

Записаното създаване на механизъм за гарантиране на средствата от вноски е една от основните постановки в очаквания пакет от промени, които трябва да регламентират фазата на изплащане на пенсиите от втория стълб. Според обсъждания проект пенсионните дружества ще бъдат задължени да гарантират, че към момента на пенсионирането всеки ще има в индивидуалната партида най-малко толкова, колкото е сумата на получените брутни вноски през годините. "Постепенното намаляване на таксите и удръжките" пък вече приключи - те бяха намалявани с минимални стъпки от 2016 до тази година включително.

Всичко това са мерки, които според авторите на отчета могат донякъде да компенсират демографските проблеми чрез пенсионноосигурителната система. В тази област има изброени и редица други промени в условно наклонение. Една от тях противоречи на вече предприети действия от кабинета на ГЕРБ - записано е например, че по-дългото оставане на пазара на труда може да се стимулира, като се стабилизира още повече връзката между пенсиите и вноските за пенсии. М.г. обаче ГЕРБ отиде в обратна посока - финансовият министър Владислав Горанов еднолично отмени премахването на тавана за новите пенсии. Прави впечатление, че формулировките в отчета силно напомнят на статия на проф. Йордан Христосков в "Капитал" от 2015 г., както и препоръки на Асоциацията на индустриалния капитал за пенсионна реформа.

СУМАТОХА

От документа личи, че подчинените на социалния министър Бисер Петков не са си взели поука от истерията, която предизвикаха с необмислени формулировки в друг стратегически документ - за детето. В обсъждания в момента отчет на едро се говори за необходимост от увеличение на възрастта за пенсиониране и ограничаване на ранното пенсиониране, което масово бе разтълкувано като ново затягане на условията. Едва в късния следобед от социалното министерство внесоха успокоение, че става дума за съществуващите промени в кодекса за социално осигуряване, с които поетапно се увеличават възрастта и стажът за пенсиониране.


 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Масовите протести не отказват Париж от пенсионната реформа

10.12.2019

175 1
Макрон ще преразгледа пенсионната реформа

08.12.2019

1187 24
Над 70 души са арестувани в Париж на демонстрации срещу пенсионната реформа

05.12.2019

970 20

Коментари

Minderbinder

Експерти от години настояват за тази промяна с аргумента, че ако се даде свобода на частните пенсионни дружества да инвестират високорисково, ще се отвори възможност и за по-висока доходност

и за повече загуби, дори фалити на частни фондове. След което пострадалите ще бъдат компесирани за сметка на НОИ (държавен бюджет), а управителите на фалиралите фондове ще си останат с натрупаните тлъсти заплати.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×