Медия без
политическа реклама

МВР се опитва да избегне хаоса по смяната на личните документи

Областните дирекции стартираха кампания за предсрочната им подмяна, само в Пловдивско 200 000 трябва да бъдат преиздадени

07 Дек. 2019ТАНЯ ПЕТКОВА
Илияна Кирилова

В опит да предотврати хаоса, дългите опашки и напрежението в предстоящата голяма смяна на документите за самоличност на милиони българи МВР стартира кампания за предсрочната им подмяна. Както "Сега" писа, през идните две години трябва да бъдат издадени над 3.3 млн. нови лични карти и задгранични паспорти, тъй като 10-годишната им валидност изтича. Освен това трябва да бъдат сменени и огромен брой шофьорски книжки, което допълнително ще натовари работата на администрацията на МВР в страната.  

Затова и вътрешното ведомство започна да публикува съобщения от седмица на интернет страниците на областните дирекции в страната, в които призовава гражданите, на които през 2020 г.  изтичат личните карти или паспортите, да не чакат последния срок и да ги подновят по-рано. И през 2010 г. също имаше подобна кампания, но въпреки това пред районните полицейски управления хората чакаха с часове, създаде се напрежение и суматоха.

Само в Пловдивска област през следващата година над 200 000 лични документи ще бъдат сменени, става ясно от съобщение на МВР. Според публикуваните данни изтича валидността на 87 292 лични карти, 52 650 паспорта и 55 622 свидетелства за правоуправление. Всъщност след СДВР пловдивската Дирекция на вътрешните работи се очертава като най-натоварената.

От полицията в Пловдив твърдят, че са предприети "комплекс от мерки", за да се избегнат "значителни опашки", както и "цялостното улеснение на административното обслужване" по това направление. От МВР заявяват още, че гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис, може да подаде заявление за издаване на лична карта и/или паспорт и чрез през портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg.  

Имало и готовност да осъществи и прием на заявления за издаване на български лични документи по постъпили искания за организиран прием на заявления от държавни институции, общински администрации, кметства и др.

В Смолянска област също предстои голяма смяна на лични документи - над 40 000, и от областната МВР дирекция също призовават да не се чака последният момент, а да бъдат подменени преди изтичането им.

Догодина в област Велико Търново предстои  подмяната на приблизително 33 000 лични карти, 12 000 паспорта и на 17 500 свидетелства за управление на МПС. От полицията допускат, че е възможно да се струпат много хора пред гишетата на управленията и подканват смяната  на документите да стане преди изтичането на валидността им. Напомнят, че сега е най-подходящият момент да го направят, тъй като няма почти никакъв наплив. Очаква се той да е най-голям през втората половина на годината. 

За това алармират и от ОДМВР-Хасково, където догодина трябва да бъдат сменени над 90 000 лични документи. От там посочват, че първите четири месеца на годината опашките са най-малки и ако желаят, могат да  избегнат по голямото струпване на хора и да съкратят извършването на административната услуга с предсрочна подмяна на документите си.

Приемането на заявления в Хасковско щяло да се извършва и чрез мобилна биометрична станция. Според гласуваните през лятото законови поправки български документ за самоличност ще може да бъде получен и извън страната лично, по пощата чрез лицензирана куриерска фирма.

В Шумен през 2020 г. предстои подмяна на близо 28 000 лични карти и над 20 000 задгранични паспорта, а в Кърджали - над 100 хиляди общо.

Още по темата