facebook
twitter

Първа страница

МВР се опитва да избегне хаоса по смяната на личните документи

Областните дирекции стартираха кампания за предсрочната им подмяна, само в Пловдивско 200 000 трябва да бъдат преиздадени
2480
 Илияна Кирилова

В опит да предотврати хаоса, дългите опашки и напрежението в предстоящата голяма смяна на документите за самоличност на милиони българи МВР стартира кампания за предсрочната им подмяна. Както "Сега" писа, през идните две години трябва да бъдат издадени над 3.3 млн. нови лични карти и задгранични паспорти, тъй като 10-годишната им валидност изтича. Освен това трябва да бъдат сменени и огромен брой шофьорски книжки, което допълнително ще натовари работата на администрацията на МВР в страната.  

Затова и вътрешното ведомство започна да публикува съобщения от седмица на интернет страниците на областните дирекции в страната, в които призовава гражданите, на които през 2020 г.  изтичат личните карти или паспортите, да не чакат последния срок и да ги подновят по-рано. И през 2010 г. също имаше подобна кампания, но въпреки това пред районните полицейски управления хората чакаха с часове, създаде се напрежение и суматоха.

Само в Пловдивска област през следващата година над 200 000 лични документи ще бъдат сменени, става ясно от съобщение на МВР. Според публикуваните данни изтича валидността на 87 292 лични карти, 52 650 паспорта и 55 622 свидетелства за правоуправление. Всъщност след СДВР пловдивската Дирекция на вътрешните работи се очертава като най-натоварената.

От полицията в Пловдив твърдят, че са предприети "комплекс от мерки", за да се избегнат "значителни опашки", както и "цялостното улеснение на административното обслужване" по това направление. От МВР заявяват още, че гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис, може да подаде заявление за издаване на лична карта и/или паспорт и чрез през портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес: e-uslugi.mvr.bg.  

Имало и готовност да осъществи и прием на заявления за издаване на български лични документи по постъпили искания за организиран прием на заявления от държавни институции, общински администрации, кметства и др.

В Смолянска област също предстои голяма смяна на лични документи - над 40 000, и от областната МВР дирекция също призовават да не се чака последният момент, а да бъдат подменени преди изтичането им.

Догодина в област Велико Търново предстои  подмяната на приблизително 33 000 лични карти, 12 000 паспорта и на 17 500 свидетелства за управление на МПС. От полицията допускат, че е възможно да се струпат много хора пред гишетата на управленията и подканват смяната  на документите да стане преди изтичането на валидността им. Напомнят, че сега е най-подходящият момент да го направят, тъй като няма почти никакъв наплив. Очаква се той да е най-голям през втората половина на годината. 

За това алармират и от ОДМВР-Хасково, където догодина трябва да бъдат сменени над 90 000 лични документи. От там посочват, че първите четири месеца на годината опашките са най-малки и ако желаят, могат да  избегнат по голямото струпване на хора и да съкратят извършването на административната услуга с предсрочна подмяна на документите си.

Приемането на заявления в Хасковско щяло да се извършва и чрез мобилна биометрична станция. Според гласуваните през лятото законови поправки български документ за самоличност ще може да бъде получен и извън страната лично, по пощата чрез лицензирана куриерска фирма.

В Шумен през 2020 г. предстои подмяна на близо 28 000 лични карти и над 20 000 задгранични паспорта, а в Кърджали - над 100 хиляди общо.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Софийският университет започва кандидат-студентската кампания

17.02.2020

58
МВР получи 3 млн. лева от дарения само за година
Младен Маринов: Няма нищо общо между последните случаи на грабежи

16.02.2020

659 11

Коментари

Хулиган

Типичен случай, че ни управляват некадърници.

Преди 10 години не беше ли ясно, че това ще се повтори, ами чак сега се сещат?

Нещо пречило ли е тогава да се издават документи за 11, 12 или 13 години на различните възрастови групи?

Ще се срути имитацията на държава ли?

Но, както се казва, всеки народ си заслужава Меверето...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/19/opashka...

Minderbinder

?

Тъп и злобен хейт.

И на петнайсет години да ги подновяват, опашките ще се натрупат през последния месец.

Agent_Provocateur

още тогава не беше необходимо да ги сменят ударно, можеха да удължават съществуващите. 

Ракурс
снимка на Ракурс

Добре ,че нямам бг .гражданство ,нито селско нито квартално.Имам яхта и съм  хазаин на света⛵️

Agent_Provocateur

не си щото на яхтата не растат картофи, жито и свинско. Трябва ти паспорт да влезеш в някое пристанище да си ги купиш

 
peniko

Поднових си паспорта и личната карта преди месец, нищо че бяха валидни до Май 2020. Отне ми общо 20 мин - 15 мин за подаване и 5 мин за получаване.

von Gossinger
Мисля си дали да подновявам българските документи, но ако не съм зает може и да го направя. Най-жестоката дупка, в която съм влизал някога е БГ консулски отдел към пасольството на РБ в Нашингтон, DC.
Нема го Чичо Фичо да ви обясни на кво мязаше. От 2002 не съм улизал унутре и немам хабер да го правя. В браЦки Лондон сичуейшънът е много по-различен, дори дупката в Брюксел, именувана Консулство е тоже по-взрачна от Нашингтонското тресавище и пази Боже да усетят, че имаш Грийн Картичка или US Пашипорт - полудеват, нихната.
И дори СЕГА, навъртайки 64 лазарника, продължавам да се чудя от какво тесто сме замесени и с какви подправки, но има нещо сбъркано с наш'та нация.
Заб. Тъй като вече съм в "роден" Лондон, център на парасветата, на моретата и на БРегзитите, предаванията ще са Островни, но след кратка почивка.

Влез или се регистрирай за да коментираш