facebook
twitter

Първа страница

Кьовеши: В Югоизточна Европа не се свенят да крадат от еврофондове

Соцлидерът в Румъния атакува яростно мултинационалните компании в родината си
2 986
 ЕПА/БГНЕС
Румънката Лаура Кодруца Кьовеши е водещ кандидат за главен прокурор на ЕС.

"Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове" - това заявил прокурор от Югоизточна Европа пред Лаура Кодруца Кьовеши по време на среща на най-високо ниво на прокурори от региона. Това разказва румънката, водещ кандидат за новия пост прокурор на ЕС, в интервю за в. "Файненшъл таймс".  Кьовеши, която беше шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния, отказва да посочи държавата, от която е колегата й, направил скандалното изказване. В Югоизточна Европа има само три страни, членки на ЕС – България, Гърция и Румъния, но цитираният прокурор не бил от Румъния.

Според нея съгражданите й са необразовани по отношение на корупцията и борбата с нея. "Бях много изненадана, когато казах на студенти, че ако дават пари на преподавател, за да си вземат изпита, това е престъпление", тъй като те не знаеха, че е така. Това е липса на образование", споделя Лаура Кьовеши. Според нея доста политици и бизнесмени са се уплашили, когато видели, че магистратите могат да ги хванат. Румъния обаче не е единствената източноевропейска страна, обвинявана в корупция. Много румънци са на мнение, че Брюксел несправедливо се е заел само с тях и че специално към България отношението е по-толерантно, подчертава в. "Файненшъл таймс". Самата Кьовеши казва, че никой не се е опитвал да я подкупва през годините. "За мен има толкова много митове, че мисля, че дори и не им идва наум", допълва румънката.

Междувременно лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня предприе безпрецедентна атака срещу западноевропейски компании, съобщиха местните медии. На митинг в румънския град Търговище той заяви, че мултинационалните компании смятат румънците за "глупаци" и са превърнали страната в "кошче за боклук". "Всички мултинационални компании казват: румънците са глупаци. Превърнаха Румъния в кошче за боклук. Направихме закон, който ще ги накаже сурово. Не приемаме повече да ни се подиграват...", заяви Драгня. Той подчерта, че властта иска да подкрепя румънските бизнесмени вместо тези от чужбина.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов поема управлението на европарите за наука

30.07.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

7235 35
Черната овца си върза черен пояс в Брюксел

22.07.2020

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

12252 10
Протестите в България – тревога за еврофондовете

22.07.2020

4406 14

Коментари

Доц.Трътлев

Като чета последния абзац, туй корумпе Драгня по-ербап и от Ердоган. Ами да вземат например да изхвърлят Рено от Румъния за назидание. 

Compay
снимка на Compay
Чуждите компании се подиграват на румънците. Не се подиграват на българите , щото просто у нас няма чужди компании. Кво стана с "ФолЦваген" ?? Не щат май да участват в предизборната кампания на Мутрата ? ?
Елемент Э
снимка на Елемент Э
Време е да заема поста на европрокурор. И тогава у нас ще стане страшно. Незнам ББ, Цацата, Цветанов и съдружници къде ще си крият. Някой в Дубай, друг в Барселона....
Aniki

Не оспорвам това което казваш, но аз лично се надявам поне кокошкарските изпълнения да изчезнат. Далеч съм от идеята, че корупцията може да се пребори изцяло, но поне да не е така явно както става у нас...

sneaky_humanoid

"Бях много изненадана, когато казах на студенти, че ако дават пари на преподавател, за да си вземат изпита, това е престъпление", тъй като те не знаеха, че е така. 

Айде ся, не знаели... 

 

Много добре знаят! Чак такива дебили няма. 

Влез или се регистрирай за да коментираш