facebook
twitter

Първа страница

Кьовеши: В Югоизточна Европа не се свенят да крадат от еврофондове

Соцлидерът в Румъния атакува яростно мултинационалните компании в родината си
2971
ЕПА/БГНЕС
Румънката Лаура Кодруца Кьовеши е водещ кандидат за главен прокурор на ЕС.

"Ние сме патриоти, не крадем от националните си пари, крадем само еврофондове" - това заявил прокурор от Югоизточна Европа пред Лаура Кодруца Кьовеши по време на среща на най-високо ниво на прокурори от региона. Това разказва румънката, водещ кандидат за новия пост прокурор на ЕС, в интервю за в. "Файненшъл таймс".  Кьовеши, която беше шеф на специалната прокуратура за борба с корупцията в Румъния, отказва да посочи държавата, от която е колегата й, направил скандалното изказване. В Югоизточна Европа има само три страни, членки на ЕС – България, Гърция и Румъния, но цитираният прокурор не бил от Румъния.

Според нея съгражданите й са необразовани по отношение на корупцията и борбата с нея. "Бях много изненадана, когато казах на студенти, че ако дават пари на преподавател, за да си вземат изпита, това е престъпление", тъй като те не знаеха, че е така. Това е липса на образование", споделя Лаура Кьовеши. Според нея доста политици и бизнесмени са се уплашили, когато видели, че магистратите могат да ги хванат. Румъния обаче не е единствената източноевропейска страна, обвинявана в корупция. Много румънци са на мнение, че Брюксел несправедливо се е заел само с тях и че специално към България отношението е по-толерантно, подчертава в. "Файненшъл таймс". Самата Кьовеши казва, че никой не се е опитвал да я подкупва през годините. "За мен има толкова много митове, че мисля, че дори и не им идва наум", допълва румънката.

Междувременно лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня предприе безпрецедентна атака срещу западноевропейски компании, съобщиха местните медии. На митинг в румънския град Търговище той заяви, че мултинационалните компании смятат румънците за "глупаци" и са превърнали страната в "кошче за боклук". "Всички мултинационални компании казват: румънците са глупаци. Превърнаха Румъния в кошче за боклук. Направихме закон, който ще ги накаже сурово. Не приемаме повече да ни се подиграват...", заяви Драгня. Той подчерта, че властта иска да подкрепя румънските бизнесмени вместо тези от чужбина.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кьовеши е на път да стане европейски главен прокурор

20.09.2019

749
Румъния установи двоен стандарт в стоките от ЕС

19.09.2019

572
Румъния ще праща в затвора неизрядните данъкоплатци

17.09.2019

333

Коментари

Доц.Трътлев

Като чета последния абзац, туй корумпе Драгня по-ербап и от Ердоган. Ами да вземат например да изхвърлят Рено от Румъния за назидание. 

Compay
снимка на Compay
Чуждите компании се подиграват на румънците. Не се подиграват на българите , щото просто у нас няма чужди компании. Кво стана с "ФолЦваген" ?? Не щат май да участват в предизборната кампания на Мутрата ? 😁
Елемент Э
снимка на Елемент Э
Време е да заема поста на европрокурор. И тогава у нас ще стане страшно. Незнам ББ, Цацата, Цветанов и съдружници къде ще си крият. Някой в Дубай, друг в Барселона....
ЕВРОСКЕПТИК

Като и слушам слугинските приказки, ясно е, че това просто няма как да се случи.

Ако чакаш борба с корупцията и криминализирането на местните туземни  администрации в евроколониите от нея,  е все едно да чакаш писмо от умрял.

А тази, бъди сигурен, няма да направи алсолютно нищо, освен прикриване престъпленията на еврокомисарите и еврочиновниците.

Замисли се защо австрийския канцлер Курц настоява за отмяната на поне 1 000 евродирективи, които ежедневно произвеждат еврокорупция и евробандитизъм.

ЕВРОСКЕПТИК

А в западна европа кражбите и корупциято по еврофондовете са официална политика на берлин и брюксел.

Тази измислена "евро" прокурорка, уж румънка, явно отказва да изучи ежегодния доклад на Специализираната италианска прокуратура "Антимафия", която констатира, че днес основен бизнес на главните престъпни организации "Коза ностра", "Каморра", "Ндрангета", "Сакра Корона Унита" и "Стидда" са източването и кражбите по еврофондовете и европрограмите.

Като приходите им са близо 22 милиарда евра годишно, което прекрасно се знае в брюксел и без сериозната помощ на еврокомисари и служители на висши постове в ЕК просто няма как да се случи.

Нещо повече "Коза ностра", "Каморра" и "Ндрангета", според "Антимафия" са наели десетки лобистки фирми  и лобисти еврочиновци в брюксел, които обслужват тяхната престъпна  дейност.

Така, че "румънката" Кьовеши, която си е чиста унгарка откровенно ненавиждаща румънците, да не се прави на нещипана мома, и да не обслужва така нахално евро-господарите си, които я ползват за разправа срещу европротивниците на ЕК и Германия в Румъния.

stefan111

Не оспорвам това което казваш, но аз лично се надявам поне кокошкарските изпълнения да изчезнат. Далеч съм от идеята, че корупцията може да се пребори изцяло, но поне да не е така явно както става у нас...

sneaky_humanoid

"Бях много изненадана, когато казах на студенти, че ако дават пари на преподавател, за да си вземат изпита, това е престъпление", тъй като те не знаеха, че е така. 

Айде ся, не знаели... 

 

Много добре знаят! Чак такива дебили няма. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×