facebook
twitter

Първа страница

И общински служители ще могат да задържат граждани за нарушения

2357
Илияна Кирилова
Според един от вносителите на законопроекта - Емил Христов от ГЕРБ - управляващите разполагат с пълната подкрепа на местните власти за предложението си.

Общинските съвети получиха правото да създават звена от служители, които ще могат да проверяват и дори да задържат граждани, ако нарушават обществения ред или увреждат общинско имущество. Това стана възможно с промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, предложени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които парламентът одобри на първо четене в сряда.

Вносителите се мотивират, че издръжката на общински полицаи се е оказала твърде скъпа и досега едва 9 общини с добри финансови възможности разполагали с такива звена. Частните охранителни фирми не били алтернатива, тъй като цената на услугите им била висока, а качеството им - ниско. Затова се предлага на общините да се позволи да наемат служители, на които да се предоставят правомощия, близки до полицейските. Те ще могат да проверяват документите за самоличност на граждани, за които решат, че нарушават актове на кмета или на общинския съвет. Ако сметнат, че за дадени лица „има данни или основателни предположения, че ще извършат нарушение на обществения ред, на актовете на общинския съвет и на кмета“, могат да им съставят предупредителен протокол. Позволено им е да привикват писмено граждани да се явят в служебните им помещения, „когато това е необходимо за изпълнение на определените им правомощия“. Ще им бъде разрешено дори да задържат граждани при редица хипотетични обстоятелства: ако ги хванат да извършват нарушение или да увреждат общинско имущество; ако с поведението си нарушават обществения ред или излагат своя живот или живота на другите на явна опасност. Задържането може да продължи до пристигането на полицията.

Новите служители ще носят униформи с отличителните знаци на своите общини. За обучението им се предвижда създаването на специална програма от МВР.  Звената, в които ще работят, ще бъдат на пряко подчинение на кметовете в координация с местните структури на вътрешното министерство.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

От БСП предупредиха, че идеята на управляващите създава предпоставки за възникване на силови структури под личното разпореждане на кметовете, които те могат да използват за репресии. "Представяте ли си един кмет като Ценко Чоков как би привел в изпълнение този закон", риторично попита соцдепутатът Красимир Янков. И посочи, че се създава възможност кметовете да се поставят над закона, защото техни служители не биха посмели да ги санкционират за нарушения, като например неправилно паркиране.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Догодина образованието за 4-годишните ще е задължително
Съдия N1: Борисов и Цацаров да бъдат разследвани за търговия с влияние
Патриотите, БСП и ДПС наложиха на ГЕРБ да вдигне рязко партийната субсидия

05.12.2019

3426 56

Коментари

маргаритка2

Параполицейски формирования.

 

Феодализирането на страната трябва да се легализира.

 

Трябва ли да считаме, че парламента признава неефективността на М ВР и вместо оставка на министъра писка рая опасна измишльотина?

segal

Полицията в американските градчета към сащското МВР ли е, че все забравям да ги питам. Щото шерифът със сигурност е завършил американското Симеоново. Пет години са го учили и издържали с пари от данъците. 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

ако с поведението си нарушават обществения ред

всичко ни е наред,

обаче има сред нас предатели,

които се дегизират като  клошари или инвалиди,

а други не се свенят дори да протестират срещу благоденствието .

Но Партията бди и пази реда, в най-добрите следдеветосептемврийски традиции

-- и шерифски, ОК !

 

Сигурен знак, че :

1) обоснованото предположение за престъпленията на Прехода греши само в едно: подценява силно мрежата, оплела държавата;

2) организираните престъпни групировки са в настъпление, целта е тотален контрол чрез терор;

3) спешно се налага да върнем човещината сред нас, инак сме загубени.

 

маргаритка2👍

 

Деянов
снимка на Деянов

Спомени от миналото с препратка към настоящето: Доброволните отряди на трудещите се (ДОТ) имат за цел „да смазват още в зародиш всеки опит за контрареволюция и остра вражеска проява“.Членовете на групите, подбирани сред особено лоялните към режима, получава автоматично оръжие и униформи и провеждат учения и публични демонстрации, целящи сплашване на населението.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

на общините да се позволи да наемат служители, на които да се предоставят правомощия, близки до полицейските

А още по-назад във времето виждаме какво:

практики от Кърджалийското време.

Аяните се възползват от анархията и правят свои дружини, уж да бранят населението от кърджалиите. Всъщност безчинстват не по-зле от разбойниците.

Но тогава българите се организират спонтанно, по местоживеене. Правят дружини, копаят окопи около селищата, въоръжават се и дават отпор. При това без седморка самураи.

Така, впрочем, се дава начало на Българското Възраждане.

 

Литература:

http://veramutafchieva.net/pdf/207.pdf

http://macedonia.kroraina.com/vm/vm_uvod.htm

https://bg.wikipedia.org/wiki/Кърджалийс...

 

Деянов 👍

PARAGRAF22

Новите служители ще носят униформи с отличителните знаци на своите общини. 

 Цвят на униформата - кафяв ? 

Метла-
снимка на Метла-

Баче, паpа - закон! Ти май нещо пpотив законността  имаш? И от кога, бpя? 😂

Влез или се регистрирай за да коментираш

×