facebook
twitter

Първа страница

ГЕРБ и "Атака" искат да орежат парите на отсъстващите депутати

Целта е да бъдат наказани социалистите, които напуснаха парламента
1006
Илияна Кирилова
Рехавото присъствие в пленарната зала досега не беше проблем за управляващите.

След като години наред не се впечатляваха от рехавото присъствие в пленарната зала, в разгара на политическата криза управляващите внезапно решиха, че ще бъде справедливо да лишат напълно от заплати всички, които не ходят на работа в парламента. От мнозинството даже не скриха, че става въпрос за наказателна мярка срещу БСП. Соцдепутатите вече седмица бойкотират Народното събрание в знак на протест срещу погрома, който ГЕРБ и ДПС организираха над преференциалното гласуване.

Инициативата поде лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който повтори свое предложение от 2013 г., но тогава насочено срещу ГЕРБ. „В момента, когато не ходиш на работа по неуважителни причини, дори и когато не ходиш цял месец, получаваш 1/3 от брутната заплата и 1/3 от представителните пари. Грубо пресметнато, това надхвърля 1000 лева. Кой в България не ходи на работа изобщо и взема 1000 лева? Ами това е една нелоша заплата за българските стандарти. Ние искаме това да отпадне“, подчерта Сидеров. Той посочи, че партията му е готова да направи писмено предложение и очаква подкрепата на ГЕРБ, особено ако бойкотът на БСП „продължи с месеци”. По думите му така и „онези от нашите, които не са редовни, ще се стреснат”.

От ГЕРБ веднага откликнаха. „Отсъствието на колегите действително налага обследване на правилника с оглед санкционните последици във връзка с неприсъствието”, коментира шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, цитиран от „Фокус”. И посочи, че при бойкота им през 2013 г. депутатите на ГЕРБ не са получавали нищо от Народното събрание. Това едва ли е съвсем така, тъй като правилникът на парламента тогава бе същият. А и според медийни публикации депутатите на ГЕРБ са си докарвали пълна заплата, като са вземали пари от партийната субсидия, сключвайки консултантски договори със своята формация.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира пред в. "Сега", че към момента няма внесено предложение за промяна на парламентарния правилник. Тя обаче не изключи това да се случи в следващите дни. "Всяка парламентарна група ще реши дали да подкрепи една такава промяна", каза Караянчева.

Народните представители от ПГ на "БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от Народното събрание, както и служебни автомобили, разходи за гориво и за нощувки в избирателните им райони. ПГ няма да получава и възнаграждения за периода на отсъствие от парламента", декларира лидерът на левицата Корнелия Нинова в писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева. Нинова посочва още, че "организацията по промени в нормативните актове, регламентиращи възнагражденията на депутатите", е в правомощията на Караянчева и я моли, когато пристъпи към промени в парламентарния правилник, да обедини и предложенията на левицата от миналата година, които предвиждат намаляване и замразяване на депутатските заплати. Нинова повтори тезата си, че е недопустимо в условията на нарастваща бедност" парите на народните представители да се увеличават автоматично на всеки три месеца с ръста на средната работна заплата.

Депутатите от парламентарната група на БСП, които няма да ходят на работа, са недоволни, че нямат да получават пълния размер на заплатите си. Затова соцпартията обмисля да повтори практиката на ГЕРБ. Депутатите вероятно ще бъдат компенсирани с „хонорари“ от партийната субсидия, съобщи "Свободна Европа", позовавайки се на източници от "Позитано" 20. 

Засега не е ясно как ще гласуват ДПС, "Воля" и останалите патриоти.

Идеите за обвързване на депутатските заплати с положения от тях труд обикновено се раждат в моменти на политическа криза. В средата на 2013 г. например, в разгара на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски, депутатът от БСП Георги Кадиев предложи да се ореже държавната субсидия на партиите, които не участват в работата на парламента. От „Атака”, която стоеше зад Орешарски, пък поискаха парламентаристи, които не са ходили на работа три поредни пленарни заседания, да не получават заплата. По това време ГЕРБ беше партията, която бойкотираше законодателния орган. „Вместо да се правят такива промени, които имат репресивен характер, за да ни примамят обратно в парламента, просто да вкарат Изборния кодекс в дневния ред, да насрочат избори - това искат хората”, коментира депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. В крайна сметка предложенията на Кадиев и „Атака” бяха отхвърлени от БСП и ДПС.

Сега, когато ролите са разменени, управляващите са решили, че това, което определяха като репресия, е справедлива мярка. 

 

СТРАНИЧНИ ЖЕРТВИ

Предпазливо се изказаха по темата от ДПС. От движението ще почакат да бъде внесено предложение в парламента и тогава ще го обсъдят. Това беше очаквано предвид факта, че техният депутат Делян Пеевски изобщо не посещава заседанията на Народното събрание, но взема пълно възнаграждение като народен представител. Това е възможно, тъй като отсъствията на депутатите се разрешават от председателя на парламентарната група. И така Пеевски винаги се оказва с уважителни причини да отсъства, без да е нужно да обяснява какви са те.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Министър, отишъл си заради Своге, оглави етичната комисия на ГЕРБ

17.07.2019

1343 5
И кой ще кара джипа на ГЕРБ, ако не Борисов?

18.07.2019

Людмил Илиев

1259 1
Коалиция между ГЕРБ и ДПС определи новия член на СЕМ

Коментари

вила

БСП се отказа писмено от заплатите,ама един шишо ще ги цапардоса...

Alp_BG

Кой в България не ходи на работа изобщо и взема 1000 лева?

Сещам се за едно прасе.

 

wreckage
снимка на wreckage

Ако направят тая простотия,  бесепето треа да ги черпи.

На тъщата зетя

Ха-ха, глупости! Като ги нямало БСП в парламента, управляващите щели да приемат  каквото си искат! Че когато са там не е ли така? Защо се не гръмнете?

Magi

Когато лишат Пеевски от заплата / не че той има нужда от нея / тогава да отнемат заплатите и на другите.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×