facebook
twitter

Първа страница

Държавата не признава вина за скъпия борсов ток

Високите цени на електроенергията ще вдигнат цените на основни стоки
835
Илияна Кирилова
Скъпият ток за бизнеса е една от темите, по които синдикати и бизнес са на едно мнение. На снимката - председателят на АИКБ Васил Велев (вдясно) поздравява президента на КНСБ Пламен Димитров (вляво).

Високите цени на тока на свободния пазар не са по вина на държавата, заяви енергийният министър Теменужка Петкова. На вчерашния съвет за тристранно сътрудничество тя категорично отрече твърденията, че шоковото поскъпване на цената на индустриалния ток е заради лошо управление на държавната енергетика. Твърденията, че държавата няма вина за цените на борсата, не са нови, но са смущаващи на фона на това, че енергийната "независима" борса всъщност на практика е държавна, а доскоро основните продавачи бяха единствено няколко държавни дружества, сред които НЕК и АЕЦ "Козлодуй".

Именно стесненият кръг на играчите на борсата даде основание на бизнеса да говори за спекула на пазара. Заради високата цена на тока в края на миналата година се стигна и до фалити на предприятия. Но според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов изказвания, че заради борсовия ток и електроенергията за потребителите ще се оскъпи с 20-25%, са спекулация.

И вчера цените за бизнеса бяха високи. Справка на сайта на Българската независима енергийна борса показа, че токът в сегмента "ден напред" се продаваше на цена от около 207 лв. за мегаватчас спрямо около 155 лв. за мегаватчас в понеделник. За сравнение - преди година цената в същия сегмент се движеше около 67 лв. за мегаватчас.

Цената на борсата е неконкурентна за българската индустрия за сметка на фирмите от съседните страни в региона, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Още в края на миналата година работодателите призоваха за спешни мерки срещу драстичното поскъпване на тока. От енергийния регулатор вече извършват анализ на сектора. В писмо до премиера Бойко Борисов индустриалците заявяват, че само в последните няколко месеца цената на тока на свободния пазар е скочила с близо 350%.

"На този пазар има един продавач - БЕХ, чрез три свои дружества - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК. Всъщност други продавачи на ток няма. Т.е. това е монопол, който няма регулатор", коментира неотдавна Васил Велев пред БНТ. Тогава от енергийната борса се защитиха и заявиха, че не влияят на котировките, а увеличението на тока за бизнеса се дължало на голямото търсене в последните дни на годината.

Синдикатите също смятат, че държавата трябва да разпише по-ясни механизми за работата на енергийната борса, за да не се допускат драстични скокове в цената на индустриалния ток. Според КНСБ повишаването на цената на електроенергията ще засегне не само бизнеса, но може да доведе и до ръст на цените на хранителни и нехранителни стоки, което ще се отрази пряко върху доходите на българите.
Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев припомни, че енергийният регулатор вече може да разследва случаи на търговски сделки на борсата. За целта тя разполагала с допълнителен бюджет и предстои да се назначат и разследващи специалисти. Към момента обаче точно как и в какви срокове ще става това разследване, не е съвсем ясно.

 

БЪДЕЩЕ

До края на тази година държавата трябва да има завършен и одобрен от Европейската комисия план за развитие на енергетиката до 2030 година с хоризонт до 2050 г., съобщи министър Теменужка Петкова. Тя коментира и мерките, заложени от Брюксел за следващите няколко години. Сред тях е увеличаване дела на зеления ток до 25% спрямо общо произведената енергия в страната. Друга идея предвижда постепенно да изчезне регулирания пазар на ток, чиито цени в момента се определят от енергийния регулатор. Това обаче едва ли ще стане скоро, тъй като за целта е нужно да има изцяло свободен и най-вече - работещ пазар на ток. Нещо, което към момента е по-скоро фикция.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

200 души останаха без ток в Русе заради чужди задължения

22.03.2019

576 9
Москва ще постави "строги изисквания" за АЕЦ "Белене"

19.03.2019

Румяна Гочева

2187 4
Бизнесът засипа с критики кабинета

15.03.2019

Румяна Гочева

3968 2

Коментари

tedida

"Тя коментира и мерките, заложени от Брюксел за следващите няколко години. Сред тях е увеличаване дела на зеления ток до 25% спрямо общо произведената енергия в страната."

 

Дупе да ни е яко ......... говорим за нови 2-3 хиляди мегавата...........

mamut

 Дела от 25% ето крайното енергийно потребление , а не произведена ел.енергия -ало, Гочева прави разлика.

в крайното енергийно влиза освен еленергия също така и транспорт и отпление/охлаждане.

Бизнеса що не каже колко % е скъпата енергия от цяло търгувана като количество.Два дена се вдигна цената в сегмент "ден напред" и ревнаха, в сегмента "двустранни договори" колко е?

Още нещо енергийната ни борса(БНЕБ)  от 1 година е собственост на Българска Фондова Борса, която от своя страна е 50% собственост на МФ(Горанов) те нещо да кажат,що не работи както трябва дъщерната им борса БНЕБ. Освен централите  на БЕХ, по закон от 1 година всички ВЕИ производители с инсталирани  4 и над 4Мвт мощност са задължени цялата си енергия да продават на борсата, както и топлофикакациите и други производители на ВЕКП ел.енергия,тецовете на Ковачки и Доган също ако работят.

Цената се вдига защото при нас е по-ниска от региона и излиза навън,има моменти с 40% износ от енергията за деня.

Бизнеса да се стяга и да инвестира в ефективност -енергийна, технологична , управленска.

19namo

.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×