facebook
twitter

Първа страница

Догодина образованието за 4-годишните ще е задължително

Държавата смята да поема таксите за детски градини на бедни семейства
7 303
 Илияна Кирилова
Догодина по същото време и 4-годишните вече ще трябва задължително да са на градина.

Управляващите твърдо и спешно поемат курс към въвеждането на задължително образование за 4-годишните от 2020 г., въпреки че към момента нито са осигурени места за всички деца в детските градини, нито е решен въпросът с транспорта в малките населени места, нито къде ще се провежда задължителната предучилищна - само в забавачки или и в училища.

Промяната се въвежда по обичайния порочен начин - с поправка в Закона за бюджета за догодина, предложена от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" преди второ четене в парламента. Идеята за по-ранно обхващане в детска градина не е нова и присъства в програмата на управляващата коалиция, но за първи път се посочва ясно кога ще започне промяната на училищния закон, която ще регламентира влизането в образователната система на 4-годишните - до 2 месеца след приемането на Закона за бюджета. Самото стартиране на мярката ще е на 15 септември 2020 г., прогнозира просветният министър Красимир Вълчев.

15 депутати, сред които Менда Стоянова, Валери Симеонов, Милена Дамянова, Милен Михов и др., предлагат в бюджета за догодина да бъдат планирани 10 млн. лв. повече в перото "текущи разходи", с които да се финансира обхващането на 4-годишните в задължително предучилищно образование и да се подпомогне заплащането от родителите на такси за детска градина за 4-, 5- и 6-годишните. Те имат идея и откъде точно да дойдат допълнителните средства - с 10 млн. лв. да се завишат планираните приходи от акцизи през следващата година. Депутатите разчитат, че въвеждането на видеонаблюдение в акцизните складове за горива ще осигури достатъчно допълнителни постъпления от акцизи. Предлагат се и разпоредби в закона за бюджета, които предвиждат в срок от 2 месеца след обнародването му Министерският съвет да предприеме законови промени, които да въведат задължителното предучилищно образование на 4-годишните, както и помощта при заплащането на таксите за детска градина.

Депутатите изрично посочват, че "задължителното предучилищно образование не означава, че децата започват училище". "В предучилищното образование (независимо дали то се осъществява в детска градина или в училище) игровата дейност е основно средство за постигане на очакваните резултати", казват те, с което на практика отварят вратичка някои деца на 4 години да ходят на предучилищна в училище. Народните представители отбелязват още, че с въвеждането на задължително образование за 4-годишните ще се отговори на множество международни и вътрешни изследвания, които показват, че колкото повече време прекарват децата в забавачка, толкова по-успешно се справят в училище. 

Просветният министър Красимир Вълчев коментира пред "Сега", че предложената промяна е в изпълнение на поет ангажимент на правителството, като най-вероятно ще влезе в сила на 15 септември 2020 г. Според него, макар и твърде амбициозно, е реално сегашният обхват на 4-годишните, който е около 78%, да се увеличи до близо 90%, което би означавало още 7 хиляди деца да ходят на градина. По думите му обаче е особено важно как точно ще бъде променен Законът за предучилищното и училищното образование и дали в него ще има изключения за градовете или селата, където няма места за всички 4-годишни деца. Общоизвестно е, че в големите градове детските градини не могат да поемат всички деца, а в малките населени места особено остър е проблемът с липсата на каквато и да е градина или училище, поради което малчуганите често пътуват до най-близката институция в ранни зори. Според Вълчев е резонно в закона да се предвидят изключения, както и да се реши въпросът с транспорта на най-малките, които няма как да се возят сами. "Възможно решение е да се възстановяват разходите на родители, превозващи децата си, но засега такова решение няма", коментира той.

Поправките в закона трябва да посочат и къде точно ще се провежда задължителната предучилищна на 4-годишните - само в детска градина или и в училище. От асоциация  "Родители" са категорични, че училището не е най-подходящото място за толкова малки деца. Освен това те настояват родителите да могат да избират в каква форма да запишат децата си. "В училище - по-скоро не", смята и просветният министър.

 

ОБЕЗПЕЧАВАНЕ

В мотивите си патриотите и ГЕРБ не посочват как е определен разходът от 10 млн. лв., не е ясно за какви и колко семейства ще бъдат насочени парите. Отбелязва се само, че "този вид помощ за родителите е само една от мерките с подкрепящ характер за конкретна група деца, чийто достъп до предучилищно образование е затруднен поради невъзможност за заплащане на такси". Просветният министър посочи, че с част от въпросните средства ще се подпомогне заплащането на такси за детски градини за децата от социално слаби семейства, което по негови прогнози ще обхване над 1/3 от всички деца. С друга част от парите ще се финансира издръжката на 4-годишните в детските градини, така както сега се прави за 5- и 6-годишните. За 2021 г. за покриване на такси и обезпечаване на по-ранния обхват ще трябва да бъдат заделени доста повече средства - около 35 млн.лв., изчислява Вълчев. За 2020 г. сумата е доста по-малка, защото ще обхване само последните три месеца и половина на годината.

 

СЪПРОТИВА

Преди 6 г., когато ГЕРБ опита да въведе за първи път 4-годишно задължително образование в тогавашния проект на училищен закон, идеята се натъкна на яростна съпротива от ДСБ, БСП и ДПС. Засега не е ясно как ще гласува опозицията. Просветният министър пък не очаква голяма съпротива, освен от крайно либералните родители, голяма част от които така или иначе пращат децата си на градина на 4 г. По думите му и други страни вече са започнали да осъзнават нуждата и ползите от по-ранно обхващане в образователната система - Франция първа е въвела задължително включване в системата на 3 г., Румъния също е приела 15 години задължително образование - 3 г. предучилищно и 12 г. училищно - с цел превенция на ранното отпадане от образование.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Алфа Рисърч: 6 или 7 партии в парламента, ако изборите са сега

03.08.2020

Обновена

13173 138
И бизнесът въстана срещу мерките за "вечния длъжник"

03.08.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4668 9
Президентът май пази благоразумна дистанция от Доган

02.08.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9792 41

Коментари

volog2

А толкова много шум се вдигна за кражбите на деца от Норвегия. Тука правителството директно се разполага с деца на 4 години, които все още се нуждаят най-много от родителите си.

letec55

Следващата стъпка  ще е намаляване на отпуска по майчинство. И правителството ще разполага с децата още от 1 год. С тези, чиито родители не могат да си позволят да плащат на гледачка. И тогава ще кажат, че "така е еди къде си". 

Системата трябва да произвежда бройлери, а не отгледани и възпитани в семейството си деца. Така е още от края на 19-ти век, когато движението за емпаципация на жените е финансирано от Рокфелер. (Виж интервюто на Алекс Джонс с Аарон Русо)

tatyana1

Детската градина- школа за живота. Както и пандиза, казва един познат.

9101

Добре де, като няма места къде ще ги обучават? 

виждащ

Невидимата ръка на пазара ще се погрижи.

Впрочем - аз съм за.Всичките царски семейства започват да малтретират наследниците си в тая възраст че и по-рано, в резултат на което всичките особи с 4 реда титли и имена имат много добро образование, знаят езици колкото са пръстите на двете им ръце и са сериозно адаптивни и с много добър багаж от знания още в ранна възраст.

 

Сметката е много проста - вместо да губиш 5 години от живота си за да научиш един език в някоя гимназия (като сега)  , тия 5 години може да учиш смислени неща ако във времето когато мозъчето ти е като сюнгер (до 7-8 години) учиш и други езици освен родния.Преди когато се тръгваше на училище от 6 и от 7 години, успехите и лесното усвояване бяха предимно по мои наблюдения на страната на тия които бяха тръгнали от 6 годишни.Имаше и няколко още по-ранни, и те се справяха много добре.

Доводи като "нека си изживее детстото" са една голяма глупост.

Утринен зов

Явно има много купени чиновници, за да натискат за такова безумие. С норвежки пари ли(не го изключвам, нали са флагманите) с други ли (норжвеците далеч не са единствените извратеняци в ЕС) либерал-идиотизмът трайно се настанява и у нас. Насилственото откъсване на толкова малки деца е жестока травма - досега поне тия, които можеха  я спестяваха на чадата си. Децата поне до 5 годишни трябва да са си у дома! Детето на 4 год е толкова крехко и беззащитно. Но с чист мозък, идеален за вливане на всякаква помия.

И ако си мислите, че ще спрат до числото 4 се лъжете. В Калифорния още преди няколко години едни върли феминистки издигнаха тезата - "Детето не принадлежи на семейството" с искане децата да се взимат от родителите няколко седмици след раждането. За да се възпитават "правилно". Прозорецът на Овертон си работи.

jovani
снимка на jovani

Това за да могат по-рано да се самоопределят от кой джендър са!

Интервал

Като знам що за гербави капацитети ще си правят експерименти с децата, не съм оптимист по темата.

9101

Виждащ, 

Много ти е грешна представата за децата. 

Само ще ти кажа, че моята жена оправя точно такива объркани мозъчета на малки деца и супер амбициозни родители. Които като объркат всичко и разберат, че детето вместо да напредва започва да изостава и - търсят помощ. И опират до жената. Много деца, страшно много. 

Достатъчно ли е, или трябва да обяснявам защо се получава така в малкото мозъче? 

duch

Колкото повече демокрация толкова повече живот по правилата на баш ДЕМОКРАТИТЕ (управляващите)

по-рано беше от 7 до 60 години за мъжете

сега от 4 до 67 

като инервала се разширява и в двете посоки и все си имаш началник и законови разпореждания които трябва да спазваш

Magi

Животът е показал, че няма по добро, от гледането на детето в къщи от родителите си. За съжаление това за много родители е невъзможно. За това и сега те изпращат децата си / ако се вредят/ в ясли и детски градини.За да въведат задължително обучение от 4г., нека първо да обяснят в какво точно ще ги обучават? Да се дадат програмите, има ли обучени учители за това образование и каква цел се преследва с това. Мисля , че това предложение е прибързано.

Каубой
снимка на Каубой

Като набуташ 10 почитатели на Слона моя приятел с 2 бели деца, какво ще стане? На тазивъзраст те са като глутница, тръгват след слона...Този път някой стъпва върху мотиката. Бъдещето на белите хора  е застрашено..

SvSophia
снимка на SvSophia

Явно има много купени чиновници, за да натискат за такова безумие. С норвежки пари ли(не го изключвам, нали са флагманите) 

С норвежки, лихтеншайнски и исландски. Не ме питай къф им е интересът, изчакай да влязат в сила и да почнат да действат промените в Закона за детето и останалите.

SvSophia
снимка на SvSophia

Ето:


Кралство Норвегия предоставя 1253,7млн.EUR на тринадесет държави /България, Хърватия, Кипър, Чешка република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Словения/, а Кралство Норвегия, Исландия и кралство Лихтенщайн предоставят 1548,1млн.EUR отново на държави основно от Източна Европа. 

Данните са взети от становището на Светия Синод на БПЦ до НС срещу промените.

Кви сме им на тез кралства ний, кви са им нашите деца, къф им е интересът?

Просто бизнес с децата ни.

SvSophia
снимка на SvSophia

Международна търговия с деца, осъществявана от частни чуждестранни НПО с посредничеството и по усмотрение на българските социални служби. Това евфемистично е наречено “социални услуги”.

Влез или се регистрирай за да коментираш