Медия без
политическа реклама

Догодина образованието за 4-годишните ще е задължително

Държавата смята да поема таксите за детски градини на бедни семейства

Догодина по същото време и 4-годишните вече ще трябва задължително да са на градина.
Илияна Кирилова
Догодина по същото време и 4-годишните вече ще трябва задължително да са на градина.

Управляващите твърдо и спешно поемат курс към въвеждането на задължително образование за 4-годишните от 2020 г., въпреки че към момента нито са осигурени места за всички деца в детските градини, нито е решен въпросът с транспорта в малките населени места, нито къде ще се провежда задължителната предучилищна - само в забавачки или и в училища.

Промяната се въвежда по обичайния порочен начин - с поправка в Закона за бюджета за догодина, предложена от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" преди второ четене в парламента. Идеята за по-ранно обхващане в детска градина не е нова и присъства в програмата на управляващата коалиция, но за първи път се посочва ясно кога ще започне промяната на училищния закон, която ще регламентира влизането в образователната система на 4-годишните - до 2 месеца след приемането на Закона за бюджета. Самото стартиране на мярката ще е на 15 септември 2020 г., прогнозира просветният министър Красимир Вълчев.

15 депутати, сред които Менда Стоянова, Валери Симеонов, Милена Дамянова, Милен Михов и др., предлагат в бюджета за догодина да бъдат планирани 10 млн. лв. повече в перото "текущи разходи", с които да се финансира обхващането на 4-годишните в задължително предучилищно образование и да се подпомогне заплащането от родителите на такси за детска градина за 4-, 5- и 6-годишните. Те имат идея и откъде точно да дойдат допълнителните средства - с 10 млн. лв. да се завишат планираните приходи от акцизи през следващата година. Депутатите разчитат, че въвеждането на видеонаблюдение в акцизните складове за горива ще осигури достатъчно допълнителни постъпления от акцизи. Предлагат се и разпоредби в закона за бюджета, които предвиждат в срок от 2 месеца след обнародването му Министерският съвет да предприеме законови промени, които да въведат задължителното предучилищно образование на 4-годишните, както и помощта при заплащането на таксите за детска градина.

Депутатите изрично посочват, че "задължителното предучилищно образование не означава, че децата започват училище". "В предучилищното образование (независимо дали то се осъществява в детска градина или в училище) игровата дейност е основно средство за постигане на очакваните резултати", казват те, с което на практика отварят вратичка някои деца на 4 години да ходят на предучилищна в училище. Народните представители отбелязват още, че с въвеждането на задължително образование за 4-годишните ще се отговори на множество международни и вътрешни изследвания, които показват, че колкото повече време прекарват децата в забавачка, толкова по-успешно се справят в училище. 

Просветният министър Красимир Вълчев коментира пред "Сега", че предложената промяна е в изпълнение на поет ангажимент на правителството, като най-вероятно ще влезе в сила на 15 септември 2020 г. Според него, макар и твърде амбициозно, е реално сегашният обхват на 4-годишните, който е около 78%, да се увеличи до близо 90%, което би означавало още 7 хиляди деца да ходят на градина. По думите му обаче е особено важно как точно ще бъде променен Законът за предучилищното и училищното образование и дали в него ще има изключения за градовете или селата, където няма места за всички 4-годишни деца. Общоизвестно е, че в големите градове детските градини не могат да поемат всички деца, а в малките населени места особено остър е проблемът с липсата на каквато и да е градина или училище, поради което малчуганите често пътуват до най-близката институция в ранни зори. Според Вълчев е резонно в закона да се предвидят изключения, както и да се реши въпросът с транспорта на най-малките, които няма как да се возят сами. "Възможно решение е да се възстановяват разходите на родители, превозващи децата си, но засега такова решение няма", коментира той.

Поправките в закона трябва да посочат и къде точно ще се провежда задължителната предучилищна на 4-годишните - само в детска градина или и в училище. От асоциация  "Родители" са категорични, че училището не е най-подходящото място за толкова малки деца. Освен това те настояват родителите да могат да избират в каква форма да запишат децата си. "В училище - по-скоро не", смята и просветният министър.

 

ОБЕЗПЕЧАВАНЕ

В мотивите си патриотите и ГЕРБ не посочват как е определен разходът от 10 млн. лв., не е ясно за какви и колко семейства ще бъдат насочени парите. Отбелязва се само, че "този вид помощ за родителите е само една от мерките с подкрепящ характер за конкретна група деца, чийто достъп до предучилищно образование е затруднен поради невъзможност за заплащане на такси". Просветният министър посочи, че с част от въпросните средства ще се подпомогне заплащането на такси за детски градини за децата от социално слаби семейства, което по негови прогнози ще обхване над 1/3 от всички деца. С друга част от парите ще се финансира издръжката на 4-годишните в детските градини, така както сега се прави за 5- и 6-годишните. За 2021 г. за покриване на такси и обезпечаване на по-ранния обхват ще трябва да бъдат заделени доста повече средства - около 35 млн.лв., изчислява Вълчев. За 2020 г. сумата е доста по-малка, защото ще обхване само последните три месеца и половина на годината.

 

СЪПРОТИВА

Преди 6 г., когато ГЕРБ опита да въведе за първи път 4-годишно задължително образование в тогавашния проект на училищен закон, идеята се натъкна на яростна съпротива от ДСБ, БСП и ДПС. Засега не е ясно как ще гласува опозицията. Просветният министър пък не очаква голяма съпротива, освен от крайно либералните родители, голяма част от които така или иначе пращат децата си на градина на 4 г. По думите му и други страни вече са започнали да осъзнават нуждата и ползите от по-ранно обхващане в образователната система - Франция първа е въвела задължително включване в системата на 3 г., Румъния също е приела 15 години задължително образование - 3 г. предучилищно и 12 г. училищно - с цел превенция на ранното отпадане от образование.