facebook
twitter

Първа страница

Депутатите "спасяват" дюните от плажуващите вместо от бетона

Законът предвижда глоба до 1000 лв. за чадър и до 3000 хил. лв. за каравана на нерегламентирано място
1943
Бетономорие
"Временен" басейн на плаж край морето, който няма да бъде засегнат от промените в закона.

В разгара на скандалите с безобразното леене на бетон по плажните ивици депутатите приеха вчера нови солени глоби за летовниците по Черноморието. И след поредното изменение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) няма забрана за строеж на хотели и комплекси върху пясъка.

Макар според конституцията дюните да са собственост на държавата и на всички българи, 50% от тях са присвоени от шепа частни фирми. Това, изглежда, не трогва депутатите и вместо да вземат мерки да върнат незаконно присвоените плажове, те приеха глоби за летовниците, дръзнали да сложат хавлия или чадър по дюните. Вносител на промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) е депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

Срещу промените в закона, приети вчера на второ четене, вече имаше няколко протеста от екоактивисти. Група "Бетономорие" организира протестна седмица пред Народното събрание и от вторник насам изразява всекидневно недоволството си от презастрояването и заграбването на дюни по морето. От инициативния комитет "Лозенец" също обявиха, че ще подкрепят протестите срещу бетона по морето и дори призоваха регионалния министър Петя Аврамова да поиска оставката на Иван Несторов като шеф на ДНСК, тъй като при сегашното ръководство на надзора не можело да бъдат взети адекватни мерки за съхраняване на Черноморието.

"И след днешните промени тези 2700 декара дюни и плажове между Камчия и Шкорпиловци ще продължат да бъдат частна собственост и няма да се водят нито дюни, нито плаж. Просто открадната плажна ивица", написа Тома Белев от Асоциацията на парковете в България във Фейсбук вчера. Организацията обяви, че ще настоява президентът Румен Радев да наложи вето върху ЗУЧК.

Според приетите текстове поставянето на плажни принадлежности върху дюни ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. за туристите. Санкции ще се налагат и за спиране на коли, ремаркета, кемпери и каравани върху дюните. Подобно нарушение ще бъде наказвано с глоба от 1000 до 3000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв. Екоактивисти многократно алармираха, че забраните важат за сивите, белите и облесените дюни, но не и за зараждащите се, които заемат повече от половината от площта на всички видове дюни. 

Според Асоциацията на парковете в България най-застрашени от строителство са именно зараждащите се дюни, а в закона дори липсва определение за отделните видове. Освен това няма яснота къде гражданите и юридическите лица ще бъдат глобявани и санкционирани и къде - не, алармират от асоциацията. "Това прави текста неясен и неточен, оставя широко поле за различни и противоречиви тълкувания и прилагане" казват екоактивистите.

Свободното къмпиране остава забранено в 2-километровата зона от плажната ивица, но промените предвиждат да се обособят зони, където може да се практикува. Къмпингуващите ще трябва да спазват правила, които тепърва ще бъдат описвани в наредба. Тези места няма да се категоризират като къмпинги от туристическото министерство. В тях ще се разрешава поставянето само елементи, които не изискват строителство - беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и т.н.

Поставянето на преместваеми обекти и съоръжения по неохраняемите морски плажове без право на това ще се наказва с глоба от 5000 до 10 хил лв. или с имуществена санкция от 10 хил. до 50 хил. лв.

 

ОЩЕ ЛЕГАЛЕН БЕТОН

В сряда избухна пореден скандал със строеж по морето. След като в началото на годината се разбра, че са изсечени десетки борови дървета в района на къмпинг „Арапя” край Царево, преди дни стана ясно, че на това място вече се е появил цял квартал и строителството продължава. Комплексът от еднофамилни вилни сгради е почти завършен. От община Царево обясниха, че земите са продадени преди повече от 10 години. 

 

Ключови думи:

ЗУЧК, дюни, плаж, глоби, строеж
14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Унгария плаща 1,5 млрд. евро глоба за злоупотреби с еврофондове

14.11.2019

98 1
ЦИК глоби Би Ти Ви за критични репортажи
Дания даде зелена светлина на газопровода "Северен поток" 2

30.10.2019

2661 40

Коментари

mick

Демокрацията след време ще бъде обявена за по-лоша и от фашизма. Без лесни пари.. тя унищожава държавите.. с лесни пари пък унищожава другите държави. Щото просто демокрацията харчи повече отколкото изкарва... колкото по-развита - толкова по-голяма е разликата.

 

Само вижте законите.

Стоф

Да не бъркаме системата с хората. Хората са фактора. А тук има много хора, които са годни да провалят всякаква система. Т. е. негодници. 

Хулиган

Само за пешкирите върху дюните, гербаджиите трябва да бъдат почистени, заради тъпота с взлом, ако се позовем на класиците.

Обаятелната министърка на туризма, едва ли знае за какво става дума.

Но Боко излезе прав, като казва, че може и магаре да вкара в парламента.

Този човек не си знае силата, цяло стадо е успял да вкара...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/22/parlame...

dobadoba

Само за протокола: това чудо на снимката горе не е построено по времето на чичко Бойко.

⚓️

Само за протокола 2: не оправдавам глупостите, бълвани от сегашните му Калинки/Калинчовци, вкл тези за дюните. Край нямат!

beal

А парите, с които е построено са крадени още по-преди... 

доктор Гилотен

Всичко в интерес на няколкото коледни животни, назначени за строителни инвеститори!

Invisible

   "От община Царево обясниха, че земите са продадени преди повече от 10 години."

 

    -- На кого са продадени?

     -- От кого са продадени?

  

     -- На когото трябва са продадени.

Интервал

Колкото по-малко плажуващи по все още незастроените плажове и местности, толкова по-малко недоволни и протестиращи при бъдещото бетониране. И без това, разни подобни протестиращи само спират облагородяването, прогреса и икономическия растеж.
Трябва да се въведе плажна винетна система за цялата зона покрай морето. Всеки, който разполага с хавлия и е заловен без Плажна винетка в крайбрежната зона, следва да бъде глобен. Така ще се съберат средства за облагородяване и поддържане дори и на непопулярни сред инвеститорите места. Потенциалът за развитие е огромен - градинки, паркинги, зеленина, игрища, спортни и "СПА"-комплекси, увеселителни заведения... Неизброими ползи.
Освен това, така ще се отворят поне няколко хиляди работни места за проверяващи, които да "плажуват" под прикритие и да правят внезапни проверки. Ред и дисциплина трябват... и вечен страх от всевъзможни санкции.

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Депутатите не са част от народа !

Народа играе право хоро, а депутатие играят криво хоро.

Не сме от един и същ отбор.

дъртреалист

Преди имаше пълна забрана за каквото и да е строителство върху дюни, сега с тези лобистки промени

се казва, че може, ако има строително разрешение...

Което е най-простата работа. Доказваш собственост - и получаваш.

Кви хавлии, кви палатки, те са забълбукване...

dobadoba

дъртреалист, хапцолютно!

Поредните лобистки закони, внесени от изялите отвътре ГЕРБ хора на 'бизнеса'.

⚓️

Та въпросът е: ще се застроява ли крайбрежието със забравените темпове от времето на Командира, царчето и бат'Серги?

Не че и сега не се строи, но някак си 'по-кротко'.

Интервал

Според мен, вече няма да има темповете от времето на сините талибани, Лъжлив Симо и СърГей. Нямат интерес да го допуснат. Ще има филтриране и подбор на "правилните" инвеститори, а и на съответните "узаконени" места, иначе ще има бързо обезценяване на инвестициите. Така глобите и умереното застрояване на доскоро красив и безлюден плаж, ще прогонят свободно плажуващите, но това по-скоро ще вдигне цената на застроеното там. Плебсът няма да се мотка в краката на благородниците.

Domi

Закон писан от мутри за мутри...раздадоха си плажната ивица за още 20 години...и кметовете намазаха и не искат плажните ивици да се стопанисва от общините по места защото няма да могат да си вземат " полагаемото" и всичко ще е явно... 

Manrico
снимка на Manrico

Не случайно оприличават екоталибаните на дини - отвън зелени, вътре червени. Искат да забранят на хората да строят в собствените си имоти, а те да къмпингуват свободно в чужда собственост.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×