facebook
twitter

Първа страница

Чешкият премиер тръгна на война с Брюксел

Андрей Бабиш окачестви като атака срещу страната евродоклад за корупция
1750
 ЕПА/БГНЕС
Близо 120 000 души излязоха във вторник вечерта на демонстрация в Прага с искане за оставката на чешкия премиер Андрей Бабиш.

Чешкият премиер Андрей Бабиш окачестви като атака срещу страната подготвян от Европейската комисия доклад, че той е в предполагаем конфликт на интереси, предадоха агенциите. В реч пред парламента Бабиш заяви, че страната няма да губи еврофондове, които са били от полза за нейното развитие и управление на бюджета. "Това е съмнителен одит, атака срещу Чехия и ще повторя отново, нищо няма да бъде връщано", каза той. Говорител на Еврокомисията каза, че тя е спазила всички правила в процедурата на одита. Окончателният вариант на доклада ще бъде изготвен през идните месеци, като се отчете и позицията на Прага.

От края на април десетки хиляди чешки граждани протестират срещу Бабиш и новия министър на правосъдието заради съмнения, че те се намесват в полицейското разследване, което препоръчва премиерът милиардер да бъде изправен пред съда. Близо 120 000 души излязоха във вторник вечерта на демонстрация в Прага с искане за оставката на чешкия премиер. Това е най-голямата демонстрация в Прага от падането на комунизма през 1989 г. "Андрей Бабиш всяка седмица ни дава по още една причина да излезем на демонстрация. Дойде ни до гуша", заяви заместник-председателят на неправителствената организация "Милион моменти за демокрация" Бенямин Рол. "Не е нормално човек, който се намира в подобен конфликт на интереси и чиито лични проблеми вредят на цялата страна, да продължава да е министър-председател", каза пред събралото се множество председателят на неправителствена организация Микулаш Минар.

От края на април в Чехия редовно има протести срещу Бабиш и министърката на правосъдието Мари Бенешова, която според демонстрантите цели да възпрепятства съдебния процес срещу премиера.

 

 АФЕРА

Според готвения доклад на Европейската комисия, цитати от който се появиха в чешки медии, Андрей Бабиш продължава да получава дивиденти от компанията "Агроферт", основана от него и от чието управление той официално се оттегли през 2017 г. От документа става ясно, че Брюксел иска от Чехия възстановяването на 17.4 милиона евро. Бабиш е заподозрян, че преди повече от десетилетие е усвоил субсидия от два милиона евро за ферма и конферентен център, като е укрил, че той е техен собственик - нещо, което премиерът отрича. Чешката прокуратура още обсъжда дали да предаде делото в съда.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гръцките острови блокират строежа на нови бежански лагери

24.02.2020

228 2
България е пета в ЕС по бързо растящи цени

24.02.2020

615 5
Вятър от България

Коментари

Negative

Преди повече от десетилетие бил ли е министър-председател? Какъв конфликт на интереси? 

Влез или се регистрирай за да коментираш