Quantcast
Броят на невалидните гласове счупи нови рекорди | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Броят на невалидните гласове счупи нови рекорди

Над 15% от бюлетините, подадени за общински съветници, са недействителни, изчислява Институтът за развитие на публичната среда
3 714
 Илияна Кирилова
Остава загадка какви са причините за огромния брой неправилно попълнени бюлетини.

Проблемът с недействителните гласове на местни избори не само продължава да съществува, но и се задълбочава с всеки следващ вот. 466 077 са невалидните бюлетини, подадени за общински съветници на 27 октомври т.г., показват данни на Института за развитие на публичната среда (ИРПС). Това е 15.1% от общо пуснатите 3 089 045 гласа и надминава с 1 процент дела на бюлетините, хвърлени в кошчето за боклук, на предните местни избори през 2015 г. Но Централната избирателна комисия (ЦИК) необяснимо отказва да положи дори минимални усилия за решаване на проблема - например да разреши да се извърши анализ на недействителните бюлетини, за да стане ясно какви са причините за огромния им брой.

Видинската община Димово, където водещи партии са „Новото време” и ДПС, е първенец по невалидни гласове - 31.13%. Следва Борован с 30.42%, в която отново движението на Ахмед Доган в съюз с бившите царисти и СДС надделя на изборите. На трето място е Брезово с 28.95%, след която се нареждат Мъглиж с 28.91%, Ружинци с 27.60% и др. Още по-тревожно е положението, когато се разглеждат отделни малки населени места. Във видинското село Ивановци недействителните бюлетини достигат 60 на сто. В село Черешка, близо до Джебел, са 50 на сто - в урната са намерени 5 валидни гласа и също толкова невалидни. Такава е ситуацията и в благоевградското село Никудин. В отделни секции в Севлиево, Добрич, Сливен, Чирпан и др. такива гласове наближават или надхвърлят 2/3 от общия брой.

Прави впечатление, че проблемът се проявява много по-слабо на други видове избори - на евровота тази година невалидните бюлетини са били само 3.83%, а на парламентарния вот през 2017 г. - 4.6 на сто. Това са избори, на които също има листи, при които може да се използват преференции, както е при местните избори за общинари. И въпреки това излиза, че недействителните гласове са много повече, когато се избира общински съвет. Нещо повече - на много места участниците в местния вот през 2019 г. са регистрирали по-малко листи с общински съветници в сравнение с евровота. В Димово са избирали между 27 листи с кандидати за евродепутати, докато листите с претенденти за общинари са били едва 6. Фрапиращото е, че на изборите за Европарламент недействителните бюлетини в общината са били 7.9%. Това означава, че при 4 пъти по-къса бюлетина невалидните гласове са 4 пъти повече.

Подобни парадокси, както и за крайно лошата ситуация като цяло, няма как да бъдат обяснени без анализ на събраните недействителни гласове, които стоят в затворени чували в помещения на общинските администрации. При липсата на такъв анализ можем само да гадаем какви са причини, подчертават от ИРПС. Институтът дава две групи възможни обяснения.

Първата обхваща недобрата информираност на избирателите за дизайна на бюлетината и начина на гласуване, която се дължи най-вече на дефекти в разяснителната кампания на ЦИК и на пълната неангажираност на политиците. Втората група се отнася до недостатъчната подготовка на избирателните комисии. Прословутите обучения, организирани от ЦИК и общинските комисии, са доста формални - по наблюдения на института масово членове на секционни комисии идват на семинарите, за да се разпишат в присъствените списъци, което им позволява да вземат полагащите им се 10 лв. за  участие.

ЗАДОВОЛСТВО

Оказва се, че самата изборна администрация няма забележки към организацията. ИРПС цитира писмо на Цветомира Кънева, която е шеф на общинската избирателна комисия (ОИК) в Котел, която благодари на ЦИК. „Считам, че моделът на работа, който сте избрали, високата информираност и прозрачност са гаранция за синхрон и добре свършена работа между ЦИК и ОИК. За ОИК-Котел беше удоволствие да работи заедно с вас”, пише Кънева. В община Котел има над 26% недействителни гласове. На ЦИК похвалите са се харесали. “Това е един човек, който разбира колко сложно е да се направят избори - за разлика от много други, които си мислят, че става ей така, между другото”, заявява членът на ЦИК Димитър Димитров. 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и ДПС подкрепиха Елена Йончева срещу себе си в Брюксел

26.11.2020

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

21779 17
Младежкото ДПС: Късмет и щастие е да бъдем обучени от Доган

21.11.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

856 13
ДПС предлага сайт фантом да замести Хелпкарма срещу 1.1 млн. лв.

19.11.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

2130 22

Коментари

Хулиган

Накрая съвсем естествено ще възникне въпросът, защо изобщо се хАбим да им гласуваме...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/28/prozrachnost-pri-glasuvaneto/

скът

“Това е един човек, който разбира колко сложно е да се завържат връзките на обувките - за разлика от много други, които си мислят, че става ей така, между другото”
Не! Не го е казал ЧЛЕНЪТ на ЦИК Димитър Димитров. Боже опази - това би било обидно! Каза го вчера кварталния идиот...

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Не виждам практическо лекарство друго, освен всеки, който има тази възможност (=съвест+време+здраве), да направи необходимото, за да стане член на избирателна комисия.

Преди мафията да е прокарала в закона промяна, че избирателните комисии ще са с постоянен състав.

ПероВТ

В Румъния на последните два избора за парламент невалидните бюлетини бяха 2,8 и 2,9%, а в силно оспорваните избори за кмет на Кишинев миналата година - 1%, колкото и на последните избори за парламент в Полша. Фактът, че на изборите за полски сенат невалидни бяха 2,5% даде основание на управляващите да искат да бъдат смятани за валидни 10% от тези бюлетини. Вариантите са два - или българският избирател е по-глупав (хипотезата на проф. Иво Христов), или става дума за зануляване на гласове за политическия противник чрез драскане, скъсване или нещо подобно, извършено от член на съответната комисия. Спомням си, че бившият кмет на Пловдив препоръчваше на актива да използва подобни методи. Компрометиращ клип се бе появил в нет-а, но реакцията на - знаете коя - партия бе никаква.

mitkomm

Някой да е видял предаване по телевизията, как се гласува преференциално- не!Никой от партиите не желае преференциалния вот, предпочита листа със слугите и и послушковците, и никой да не им мъти водата..с този праг 7 процента, как ще го прескичиш, а?Всичко е лъжа и по- добре ги махнете тези преференции- да не се правим на демократи.Защо преференциите да нямат състезателен характер- от 1 до 20 кандидат са с равни възможности, защо трябва да има пак по- достойни, които влизат по право?Абе хора, загубена работа, само ни лъжат и манипулират!Събираме капачки за ковиози, СМС за болни..., тия ще ми купуват гласове за милиони, ей така пари на вятъра, за да може някои да са само и само във властта.Няма да ни бъде, братя българи, ако продължаваме така нищо добро не ни чака!Съжалявам!

Magi

Ето нагледно как герб печели избори! Време е да спрем това безобразие.

KonstantinovMM

Недействителни гласове за кметове през 2011, 2015, 2019 - около 4-5%

 

Недействителни гласове за съветници: 2011 - около 6% (няма преференции)

 

                                                                            2015 - 14% (появили са се преференции)

                                                   

                                                                            2019 - 15% (преференциите яко действат)

 

За парламентарни, президентски и европейски избори недействителните гласове са от 1 до 3%, вкл. при наличието на преференции. 

 

Норма на IDEA за недействителни гласове - от 2 до 4%.

 

Бъдете здрави!

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш