facebook
twitter

Първа страница

Борисов обяви спазването на закона за досадна формалност

Премиерът неохотно склони да съгласува с президента Радев оставката на гл. секретар на МВР Младен Маринов
3180
Илияна Кирилова
Покрай споровете с президента Бойко Борисов коментира пред Американската търговска камара и инвестициите от САЩ в България, които вече били на шесто място - според нова методика на изчисление. Той не пропусна и любимата си тема за магистралите, като изтъкна, че колкото по-бързо се строели, толкова по-бързо отеснявали.

Сблъсъкът между президента Румен Радев и управляващата коалиция около казуса с министерските оставки навлезе в нов етап вчера, когато в разпрата се включи лично премиерът Бойко Борисов. Той не скри раздразнението си, че рокадите в кабинета се бавят заради липсата на указ на Радев, с който предложеният за бъдещ вътрешен министър Младен Маринов да бъде освободен от настоящия му пост на главен секретар на МВР. Борисов стигна до там, че показа открито пренебрежение към закона. Той обяви за „формалност“ искането на държавния глава да бъде спазена изцяло съгласувателната процедура между него и Министерския съвет по освобождаването на Маринов.

Румен Радев, който е в Букурещ, отговори, че „не става въпрос за война между институциите, а за спазване на закона“. „Изглежда, за правителството е непосилна задача да спазят закона и това не е първият случай“, каза президентът. Той отказа да посочи срок, в който може да подпише указа, а изтъкна, че „винаги е открит и готов за конструктивни решения“, стига да се изпълни съгласувателната процедура. Ден по-рано Радев изрази и съмнение доколко Маринов е подходящ за поста на вътрешен министър.

Борисов обаче се заинати, че спазването на закона било „формално“. „Логиката ми е била, че когато един човек направи воляизявление, че не иска да е на дадения пост, съгласуването е формално. Както, ако от командващ ВВС искаш да станеш президент - кой да те спре? По тази логика тогава можеше да не го освободим“, коментира Борисов, визирайки кандидатурата на Радев за президент. Той склони да започне съгласувателната процедура, но даде да се разбере, че го смята за излишно: „Главният секретар иска да стане министър. Какви мотиви да напишем? „Моля, подпишете, защото той иска да стане министър.“ Добре, ще напишем това. Но считам, че е формално. И взехме решение, приехме оставката на заседание на Министерския съвет и я изпратихме на президентството“, каза премиерът.

Той обоснова непочтителното си отношение към законовата процедура с бързането да се обнови съставът на правителството. „Ако аз съм предложил един нов главен секретар в този документ, съм в тотална грешка. Ние не сме предложили нов главен секретар, а казваме само - подпишете, за да може в четвъртък да стане министър и да спре политическата криза. Трима министри чакат да бъдат освободени. Това е била логиката ми“, заяви той. Премиерът за първи път коментира скандала с министерските оставки вчера по време на изказването си пред членовете на Американската търговска камара у нас.

Новият главен секретар на МВР, който ще наследи Маринов, ще бъде съгласуван със сигурност с президента, обеща Борисов. Той обяви, че не желае война между институциите и ще изчака президентът да разпише указа за Маринов. След това щял да внесе предложението за промяна в кабинета за гласуване в Народното събрание.

От думите на премиера обаче не стана ясно дали отлагането ще важи единствено за Маринов, или ще обхване и другите двама кандидат-министри - Петя Аврамова (регионално развитие) и Росен Желязков (транспорт). Ако е имал предвид втория вариант, тогава това ще го сблъска със заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов. Той вчера обяви пред Нова телевизия, че ако президентът не подпише указа до четвъртък, Народното събрание ще гласува само назначенията на Аврамова и Желязков.

Цветанов отново защити тезата си от предните дни, че няма нарушение на закона в действията на управляващите. И даде примери от миналото: „Когато президент беше Георги Първанов, а главният секретар Бойко Борисов напускаше системата на МВР, указът беше подписан за ден-два. Всички знаеха или се предполагаше, че ще се кандидатира за частичните избори в София. Нито вътрешният министър Румен Петков, нито президентът Георги Първанов, нито премиерът Сергей Станишев саботираха. Когато Румен Радев напуска поста във ВВС като главнокомандващ, тогава президентът Росен Плевнелиев издава указ и Министерският съвет стартира тази процедура, при положение че се предполагаше, че Румен Радев ще бъде предложен от БСП за президент на страната“. Но подчерта, че парламентарното мнозинство няма да гласува назначението на Младен Маринов за министър, преди Радев да издаде указ.

В същото време зам.-шефът на ГЕРБ напълно изостави добрия тон в задочния разговор с президента и директно го обвини, че „търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт и с Народното събрание“. „Това е стил на поведение, което го забелязваме от полагането на клетвата на президента на страната и когато направи първото си обръщение в българския парламент”, заяви Цветанов.

По думите му президентът „изпадна във външна изолация“. „Нека си припомним какви работни срещи проведе миналата година - с президента на Иран, с президента на Украйна. Всички говорим за анексирането на Крим, че е нарушаване на международното право. Президентът Радев винаги е говорил за падането на санкциите срещу Русия и в един момент отива и се среща с Порошенко. Не знам какво са си говорили, освен само да се поздравят“, саркастично каза Цветанов. В отговор държавният глава иронично заяви: „Когато хора разбират от всичко и успяват да коментират всичко от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е“.

ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ

59% от българите подкрепят оставките на тримата министри, показва експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“. Привържениците на ГЕРБ обаче по-скоро са разделени по въпроса - 46% са „за“, а 48% са „против“. „Вероятно за категоричния резултат роля играе и общото недоволство към политическия елит. За колебливия резултат сред привържениците на ГЕРБ пък роля играе активната защита за някои или всички министри, дошла от редовете на партията, на коалиционните партньори и на различни гилдии“, смятат социолозите.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Майк Пенс ще дойде в България до края на годината

16.02.2019

1247 24
Майк Пенс благодари на Борисов за работата на специалните ни служби

16.02.2019

2175 44
Цветанов: Вдигането на прага за преференцията беше компромис за спасяването на парламента

16.02.2019

1744 31

Коментари

Хулиган

Знае си нашият, че законът е врАта у пОле.

Останалото ще свърши парламентарното Му мнозинство.

Демокрация, сър...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/22/parlame...

Stern

Че кога Баце не е смятал закона за досадна формалност?

buratinob

Той закони пише, другите да ги спазват.

Не мое сичката хубост на едно място.?

АГРЕГАТ СОЦИАЛЕН
снимка на АГРЕГАТ СОЦИАЛЕН

и това се търпи 3 мандата...и още следват

Begemot
снимка на Begemot

Баят цялата си кариера е изградил на неспазването на закона.  Вижте му съдружниците и дейността в славните борчески - охранителни години, дейността като главсек на МВР, за която е ефективно осъден в Страсбург ( случая с гранатомета),  като кмет ( 200 негови подписа били фалшифицирани, нали...), като премиер - Костинбродската афера малко ли е, незаконното разпореждане с бюджетните излишъци какво е, раздутата, налазена с гербави калинки държавна администрация, избирателното финансиране на гербаджийски общини, може дълго да се пише...Даже да не се занимаваме с разни недоказани милиарди по офшорки, къщи в Барселона и САЩ и какво ли не, само фактите в първия абзац да погледнем - ами Бай Туй закона за нищо го няма и никога не го е имал.  Но това,струва ми се,  мнозинството от българите въобще не ги притеснява, напротив - възхищава ги.

indiec

Но това,струва ми се,  мнозинството от българите въобще не ги притеснява, напротив - възхищава ги.

 

Така е, защото те се мислят за тарикати, но това се връща върху тях.

Влез или се регистрирай за да коментираш