facebook
twitter

Първа страница

"Апартаментгейт" разколеба сериозно привържениците на ГЕРБ

2512
Снимка: Архив
Бойко Борисов гледа Цветан Цветанов как "свали" 4 пункта от доверието в правителството след скандала с покупката на луксозен апартамент на нереално ниска цена.

"Апартаментгейт", в който са замесени висши представители на властта, нанася "сериозни щети върху образа и доверието на ГЕРБ" във важен политически момент - изборната надпревара, сочи социологическото изследване на "Алфа Рисърч" от март. Изводът съвпада и с мнението на Бойко Борисов, че партията е понесла "тежък удар" след медийните разкрития, които вече трета седмица тресат държавата. 

66.6% от анкетираните заявяват, че скандалът е "злоупотреба с влияние на хора във властта" и реакциите на гражданите са "твърде остри", сочи националното социологическо проучване, проведено между 22 и 26 март, в което са участвали 1011 души. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение, отбелязват от "Алфа Рисърч". Само 10.3 на сто от запитаните смятат, че няма проблем в придобиването на апартаментите, а това е предизборна атака от страна на опозицията.

В по-общ политически план "чувствително ерозира образът на ГЕРБ по отношение на заявката за решителна борба срещу корупцията, с която дойде на власт през 2009 г." "Към момента едва 12.8% от българите са убедени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна битка в тази посока. За БСП така мислят 11.3% от анкетираните. 7.4 % са на мнение, че истинската битка се води от "други политически сили", сочи изследването.

Според преобладаващото мнозинство  - 57.3%, никой не води решителна борба с корупцията в България. От "Алфа Рисърч" подчертават, че "доколко силна като интензитет и виталност е тази нагласа и дали тя ще окаже съществено влияние върху евровота, ще покаже ходът на кампанията за предстоящите на 26 май европейски избори".

"Апартаментгейт" повлиява и върху положителното отношение към правителството, което спада с 4 пункта – от 17 на 13%, а неодобрението нараства до 52%, като отлив на доверие е налице дори сред вътрешния кръг симпатизанти на управляващите партии. Негативен е ефектът и върху рейтинга на премиера Борисов (28% доверие срещу 43% недоверие).

Разликата в електоралната подкрепа между ГЕРБ и БСП се стопява и вече е половин процент. Ако евроизборите бяха сега, 33.9 на сто биха гласували за коалицията ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП.

Социолозите констатират още, че скандалите и липсата на реални дебати по европейските теми намаляват избирателната активност. Към края на март едва 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в евроизборите. Почти 2/3 се колебаят или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Граждани заляха с подписи парламента срещу съкратеното производство

19.09.2019

31 1
Предизборната социология - наука с елементи на лъжа

19.09.2019

Диян Божидаров

1143 1
Близо половината от избирателите твърдо искат нови кметове

19.09.2019

Таня Петкова

80 2

Коментари

D-r D

Първо: кой поръча и кой плати на Боряна изследването, защото то реално внушава, че от апартаментгейт нищо не е трепнало в нагласите на електората?

После: нещо не ми излизат цифрите. Ако 66.6% от запитаните укоряват далаверите на Герб,  1/3 няма да гласуват, 1/3 се чудят дали да гласуват, как 33.9% ще гласуват за Герб?! Нещо като: Бий ме, обичам те...

Предполагам, че гербавите избиратели са на яслата, ама от изследването излиза, че тия, които безкритично се отнасят към корумпетата от Герб са към 10-13%.

Чисто натягане на редиците си е да се обявява, че 33.9% ще им гласуват на далавераджиите!

Боряна, Боряна.

Антей

Така е,

има загадка в изследването.

 

Кои са тези привърженици, които

продължават да подкрепят действия

 

установени като безнравствени в

българската НАРОДНА мъдрост:

 

"С чужда пита, помен НЕ се прави!"

☝️

Пиркс
снимка на Пиркс

Цецо + харесва това.

 

На тъщата зетя

Няма значение кой е поръчал проучването и кой го е направил. Изобщо не се заблуждавайте! На всички избори резултатът на шайката ще е приблизително същия - това е бройката на плужеците, които цъфтан ушеф назначи на държавна и общинска  служба срещу декларация, че ще гласуват със семействата си (минимум) за ОПГ. На тия вкопчените в кокала апартамент- и друг гейт не им влияе.

kissсинджира

Фафла Рисарч колко процента предимство даваше на Леля Цецка на първи тур? 

 

Щом днес бабите по пейките одумват Бойко нещата са сериозни. Вярните му държавни бюрократчета може и да не му стигнат. Особено ако се появи някое ново лице на изборите, едно хубаво да му подрони съвсем малко каризмата, като Бареков. 

Damyan Diamandiev
снимка на Damyan Diamandiev

Каква е формата на управление в България?
- Апартаментарна република.

Този ми е един от любимите в последно време. 😄 Взех го от https://haha.bg

La Bamba
снимка на La Bamba
Води ме, Партийо, води ме, под свойте бойки знамена! Свети с червеното си име чрез хилядите имена! ... Мен хулите не ме смущават, врагът с които те покри — аз знам, аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×