Медия без
политическа реклама

Започна кандидатстването за първи клас в София

Родителите на близо 12 000 първолаци ще подават документи за общо 158 училища по електронен път

Илияна Кирилова
Над 11 500 първолаци се очакват тази есен в столицата

От днес започва кандидатстването на над 11 500 деца за прием в първи клас в столицата. За трета поредна година родителите ще кандидатстват за някое от общо 158-те общински училища през електронната система на Столична община, като крайният срок за това е 4 юни.

Правилата за кандидатстване остават непроменени, като водещ критерий е уседналостта. Класирането става по групи, като първо се приемат тези от първа група, после от втора и т.н. В първа група попадат децата с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, който не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението в е-системата, а също така и деца, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище. Във втората група са деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но постоянният/настоящият им адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 г. В трета група влизат деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, който е променян през последната една година, а в четвърта група - живеещи извън прилежащия район на училището.

Има и допълнителни критерии, за които се дават точки - например за дете с над 50% трайни увреждания или с един или двама починали родители - 6 т., за други деца от семейството над 12 г., обучаващи се в същото училище - 4 т., за деца, завършили подготвителна група в избраното училище - 4 т., за близнаци или за дете от семейство с повече от две деца - 5 т. и т.н. Повечето данни се проверяват автоматично по служебен път.

Нетърпеливи родители още от сутринта започнаха да се регистрират в системата. "Системата не ме допуска да вляза, изписвам пощата и паролата си правилно, даже подадох заявка за смяна на паролата, но и при новата генерирана парола за вход пак не ме допуска", оплака се майка във фейсбук. Друга сподели, че до вчера прилежащото им училище е било едно - 163-то, а от вчера следобед изведнъж се е сменило на друго - 68-мо. "Мислех, че проблемът е същия като този с адресите, променях, записвах, но нямаше промяна. При проверка за прилежащо училище в системата, вече ми излиза второто. Някакъв проблем ли има, смяна на районирането или аз съм луда", чудеше се тя. Под поста й отговарят, че има "малки промени в районирането на някои места", както и че трябва да попита районната администрация защо не е съобщила за това, както са го направили например за 55-то училище. "При нас беше така м.г...до пускане на местата беше едно, след това друго", "успокояваха" я родители. Някои едва днес разбраха от социалните мрежи, че има училища, за които не се кандидатства през електронната система - които не са към Столична община, като 134-то, 151-во, Националния учебен комплекс по култура в Горна Баня и др.   

Системата ще бъде заключена в 18 часа на 4 юни. На 5 юни ще бъде обявено първото класиране. Началникът на РУО-София Ваня Кастрева посъветва родителите да не бързат, а добре да се запознаят с възможностите на системата. "Преди да се затвори системата те могат непрекъснато да усъвършенстват, могат да променят подреждането на своите желания. Може да се заяви класиране за повече от едно училище като първо наистина трябва да се запознаят с критериите", посочи тя пред БНТ. По думите й е по-добре родителите да не се насочват към много отдалечени от дома училища, тъй като близкото училище създава атмосфера, която е добре позната и създава сигурност на детето.

 

От днес започва кандидатстването на над 12 000 деца за прием в първи клас в столицата.  За втора поредна година родителите ще кандидатстват за някое от общо 158-те общински училища през електронната система на Столична община, като крайният срок за това е 5 юни. Както и м. г.

 

 

 

Още по темата