Quantcast

Медия без
политическа реклама

За първи път България и Япония ще имат общи проекти за изкуствен интелект

Меморандумът между нашия INSAIT и японския RIKEN включва изследвания в областта на роботиката и компютърното зрение

13 Ноем. 2023
МОН
България и Япония подписаха Меморандум за съвместни изследователски проекти в областта на изкуствения интелект.

България и Япония стартират съвместни изследователски проекти в областта на изкуствения интелект, съобщиха от МОН.

Това става по силата на подписан Меморандум за партньорство между института към Софийския университет INSAIT и най-голямата изследователска институция в японската държава RIKEN. Подписването се случи в София при специална визита на един от най-изтъкнатите учени в тази сфера и директор на научната организация - проф. Масахи Сугияма от Токийския университет.

Постигнатото споразумение е поредно признание към българския институт INSAIT и резултатите, които постига в областта на изкуствения интелект. Това увеличава интереса към него и дори водещите научни институции в света, какъвто е RIKEN, имат интерес от партньорство и работа по съвместни проекти.

Това е и първо споразумение между България и Япония в сферата на изкуствения интелект. То предвижда както съвместна работа по конкретни проекти, така и общи изследователски и докторантски програми. Меморандумът ще обхване основни области на изкуствения интелект като роботика, машинно обучение, компютърно зрение и др.

Двете научни институции организираха и съвместен уъркшоп в INSAIT в София, в който ще участват млади учени и изследователи от България и Япония в сферата на изкуствения интелект.

Още по темата