Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стопанският факултет на СУ влезе в топ 300 на най-добрите бизнес училища

Днес бяха представени 3-те му магистърски програми, акредитирани от престижна международна организация

04 Юли 2023
Илияна Кирилова
АМВА е акредитирала 3 магистърски програми по бизнес администрация на Стопанския факултет на СУ

Стопанският факултет на Софийския университет влезе в топ 300 на най-добрите бизнес училища в света, след като три негови магистърски програми получиха акредитация от Асоциацията на MBAs (AMBA) - водеща международна организация в следдипломното бизнес обучени. Това обявиха от висшето училище, от което днес представиха официално въпросните програми.

 

Tрите акредитирани от АМВА магистърски програми по бизнес администрация на Стопанския факултет на СУ са на английски език и са в три области на специализация – MBA по стратегическо управление, MBA по управление на човешките ресурси и MBA по управленски информационни системи. Те са акредитирани "след едногодишна подготовка за синхронизиране на учебните програми, със защитена отлична подготовка и мотивация на преподавателския екип, както и демонстрирано устойчиво партньорство с водещи компании от корпоративния сектор", става ясно от съобщение на СУ.

"След получаване на акредитация от AMBA, всички настоящи MBA студенти и бъдещи MBA алумни на Стопанския факултет на Софийския университет стават част от глобалната общност на AMBA, в която членуват повече от 60 000 студенти и алумни, представители на повече от 150 страни", казват от Университета. Оттам допълват, че акредитация от AMBA представлява най-високият стандарт за постижения в бизнес образованието, а строгите й критерии за оценка гарантират, че само най-висококачествените програми, които демонстрират най-добрите стандарти в преподаването, учебната програма и взаимодействието на студентите и бизнеса, получават акредитация.

Асоциацията на MBA е международна организация, базирана в Лондон. Тя акредитира магистърски и докторски учебни програми по бизнес администрация за образователна степен магистър по бизнес администрация (MBA) или доктор по бизнес администрация (DBA). Тя е сред 3-те световни организации в сферата на акредитацията на бизнес/мениджмънт програми. За разлика от други подобни организации - като AACSB в САЩ и EQUIS в Европа, тя акредитира само отделни MBA програми, а не цели бизнес факултети или университети. AMBA е най-разпространената в света, тъй като има акредитирани програми в институции, базирани в 46 страни.

"Три наши магистърски програми станаха част от онези 300 висши училища в 150 страни, които са част от Асоциацията на МВА програмите. Тук има представители на българския бизнес, които имат нужда от хора с подобно образование, от хора, които да завършват признати по цял свят програми, и си даваме сметка какво е като първо българско висше училище да влезем в тази асоциация като член", заяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, цитиран от БТА.

 

 

 

Още по темата