Quantcast

Медия без
политическа реклама

Синдикат: Темите за матурите не трябва да се намаляват

Задължително материалът за изпитите следва да се редуцира, реагират обаче учители

12 Апр. 2021
Илияна Кирилова

Учебният материал, формиращ националното външно оценяване в 7 клас (т.нар. "малки матури") и държавните зрелостни изпити в 12 клас, не трябва да бъде редуциран и намаляван. Причината е, че учебните теми ще бъдат взети и не е в интерес на учениците да се изключват едни или други части от изпитния конспект. Тази позиция изрази синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", основавайки се на проучено мнение на учители и директори. Позицията обаче веднага се натъкна на сериозна съпротива от страна на учители, които не са участвали в прочването на профсъюза.

"Огромна част от учебните часове на двата випуска бяха в режим на електронно обучение от разстояние, но това беше решение за запазване на човешки животи и безспорно си струваше. Този подход беше прилаган към цялата система, тъй че не са били толерирани едни или други ученици, паралелки или региони. Електронното обучение в България се провежда на добро европейско ниво и образователната система се справи отлично в създалата се ситуация", казва председателят на синдиката д-р Юлиян Петров. 

Той посочва, че учениците, които са дигитално изключени от учебния процес, са около 10%, като причина за това са липсите на устройства и достъп до интернет. "За това на първо място би трябвало да се погрижат родителите на учениците, а след това и държавата с нейните социални инструменти. Но процентът на дигитално изключени ученици е равен на процента на учениците, които не са обхванати в редовния учебен процес", коментира той.

Подобно мнение за неотпадане на уроци на изпитите изразиха и някои учители в тв репортажи през уикенда. За разликата от миналата година, когато онлайн обучението беше нещо ново и учители и ученици се напасваха в крачка, тази година дистанционното обучение върви по що-годе утъпкана пътека и няма нужда учебният материл да се съкращава като миналата година, заявиха преподаватели.

Веднага след публикуване на позицията на синидката обаче в редакцията постъпиха сигнали от възмутени учители, смятащи, че изпитният материал категорично трябва да се редуцира. "Колко са тези учители, които смятат, че не трябва да има отпадане на теми?", възмущаваха се от гилдията. "Трябва да има жест към учениците, децата се побъркаха, дистанционното обучение не е равностойно на присъственото, има пропуски", коментира и директор на столично училище.  

От МОН все още не са казали дали и кои теми ще отпадната тази година от изпитните конспекти, като един от последните коментари на  просветния министър Красимир Вълчев бе, че децата "няма да се минат", ако поучат малко повече. "Нямаме изоставане в тематичното разпределение. Имаме загуба на мотивация за учене при обучението в електронна среда. Дори спрямо предходни години много училища са по-напред в учебната програма", коментира той днес, цитиран от Би Ти Ви, по време на посещението си във велинрадското село Биркова. Все още не е представен и примерен модел на НВО-то в 7 клас и матурите в 12 клас с конкретни задачи, доста от които тази година, по обещанията на министерството, би следвало да измерват не само знанията, но и уменията на учениците.

 

ОБЛАК

По определени причини 31% от училищата нямат свой собствен електронен облак и не ползват електронна образователна платформа, което безспорно влияе на качеството на дигиталния учебен процес, заключават от синдикат "Образование". 1/3 трета от училищата и досега осъществяват образователна комуникация в режим на Shkolo, Zoom, Facebook,Viber, WhatsApp и др., което е проблем и трябва планирано и регламентирано да се помогне на тези училища да преодолеят този дефицит, смятат от синдиката. Оттам са на мнение, че трябва да се регламентира преподаването през истинска образователна платформа, каквито засега са Офис365 на Microsoft и Google Workspace за образование.

 

КАМЕРА

Друг установен от синдиката проблем, който според тях пречи на добрата електронно-образователна комуникация, е изпълнението на училищния закон в частта за задължително установяване на видео връзка. "В параграф 1, т. 29 от същия закон се казва: "Синхронно обучение от разстояние в електронна среда" е обучение от разстояние в електронна среда, при което обучаващият и обучаемите взаимодействат в реално време, едновременно, присъствено, чрез визуален контакт през електронна платформа". Липсата на включена камера е не само нарушение на образователния закон, за което засега липсват санкции. Изключените видеокамери на учениците генерират лоша или никаква социална комуникация и това вреди на качеството на електронния учебен процес", казват от синдиката. По данни на регионалните им структури в прогимназия и гимназия малко над 20% от учениците включват камерите си при виртуалния учебен час. Затова от профсъюза са на мнение, че е необходимо в училищните правилници да се вмени на учениците задължение за включени камери, като предпоставка за присъствие.

И тук обаче реакциите са полярни - учители смятат, че включването на камерите от учениците е "истинско насилие" върху тях, както и нахлуване в личното пространство на семейството. "Това, че ГЕРБ така са променили закона, е в противоречие с GDPR", коментира учител. Според него за големите ученици е важно те да виждат и чуват учителя си, а не той да ги вижда! "Изпитването по време на онлайн обучение е гласово. Въпрос на професионализъм на учителя е да разбере дали на някой му подсказват. Ние винаги знаем кога и кой "помага" при изпитване", коментира той.

Още по темата