Медия без
политическа реклама

Седмокласниците имат 3 дни за кандидатстване в гимназия

Първото класиране ще бъде обявено до 12 юли

Специалистите съветват учениците да кандидатстват за повече паралелки
Илияна Кирилова
Специалистите съветват учениците да кандидатстват за повече паралелки

Точно три дни имат седмокласниците, за да кандидатстват в гимназия. Подаването на заявления за участие в първия етап на класирането започва днес - 5 юли - и продължава до 7 юли 2022 г., информират регионалните управления по образованието в страната. Някои от тях приемат документи и на хартия, а не само онлайн, на други места кандидатстването е само онлайн.

В Бургас например приемат документи както електронно, така и на място в училищата, в които са се обучавали седмокласници. По същия начин и в Стара Загора учениците могат да избират или да кандидатстват самостоятелно онлайн, или да подадат заявление в едно от определените училища-центрове за приемане на документи. 

В София подаването на заявление за участие в първи и трети етап на класиране в гимназиите ще бъде само по електронен път (https://infopriem.mon.bg), подчертават от РУО-София. Това може да стане по три начина - без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието; със съдействие на училището, в което ученикът завършва 7 клас през профила на ученика в рамките на работния ден; или със съдействие на друго училище (т. нар. училище-гнездо), определено от началника на РУО, в рамките на работния ден.

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа https://infopriem.mon.bg и индивидуален код за достъп, през който може да кандидатства. Учениците трябва да подредят паралелките, в които искат да бъдат приети, започвайки от най-желаните към по-малко исканите. Желателно е да се попълнят повече паралелки, съветват експерти. Всяка година те обясняват, че алгоритъмът за класиране класира учениците на най-горното възможно желание (паралелка), за което на тях им достига бал и не е необходимо те да се опитват да подреждат желанията по друг критерий освен по техния личен избор. Броят на желанията може да бъде неограничен. За професионалните паралелки е необходимо да се прикачи медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика.

Цялата необходима информация относно оценките ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуване и класиране. "Поради огромния обем информацията се прехвърля поетапно и е възможно все още да не е видима в момента на попълване на заявление за участие в първи етап на класиране", предупреждават от РУО-София.

По традиция сред най-желаните за прием след 7 клас са профилираните гимназии - математически и езикови. Планираните профилирани паралелки в страната са 964, а професионалните - 1477 (60.5%). В София съотношението е 55% профилирани паралелки (233) към 45% даващи професия (187 на брой).

 

ГРАФИК

Първото класиране ще бъде обявено до 12 юли, като от 13 до 15 юли приетите учениците ще имат възможност да се запишат, а недоволните - да подадат заявление за участие във второ класиране. Второто класиране е до 20 юли, като приетите трябва да се запишат на 21 и 22 юли. Подаването на документи за трето класиране, което на 29 юли, може да стане между 26 до 27 юли. Попълването на незаетите места продължава до 10 септември.

 

Програмиране на роботи, бутикови облекла, художествена керамика, дрогерист, програмиране на изкуствен интелект, машинни системи и др. Това са част от новите специалности, с които гимназиите ще посрещнат бъдещите осмокласници тази есен.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата