Медия без
политическа реклама

Роботи, дрогерия и бутикови дрехи - какво още ще учат осмокласниците

Политиката на МОН е над 50% от паралелките във всяка област у нас да са професионални

Продължава тенденцията за увеличаване на дела на паралелките и на броя ученици в STEM профилите и професиите, казват от МОН.
Илияна Кирилова
Продължава тенденцията за увеличаване на дела на паралелките и на броя ученици в STEM профилите и професиите, казват от МОН.

Програмиране на роботи, бутикови облекла, художествена керамика, дрогерист, програмиране на изкуствен интелект, машинни системи и др. Това са част от новите специалности, с които гимназиите ще посрещнат бъдещите осмокласници тази есен. Очаква са те да са около 62 372 (толкова са сегашните седмокласници), или близо 5000 повече от м. г.

Общо в страната за учебната 2022/23 г. са планирани 2441 паралелки с прием след VII клас (при 2333 запълнени м. г.), като 964 от тях са профилирани, а 1477 - професионални, или съотношението профилирани към професионални се запазва горе-долу като м. г. - 39.5% към 60.5%. Това показват данни на просветното министерство, предоставени на "Сега".

От там обясняват, че при планирането на държавния план-прием по области е следвана политика, при която "в областите, в които има постигнато съотношение между профилираните и професионалните паралелки над 50% в полза на професионалното обучение, да се запази постигнатата стойност; а в областите, в които съотношението между профилираните и професионалните паралелки е под 50% в полза на профилираното обучение, да се увеличи съотношението, което е постигнато през предходната година".

В София са планирани 420 паралелки (спрямо 391 реализирани м. г.) за 11 888 ученици, колкото са сегашните седмокласници, в това число в частните училища и към другите министерства. 233 от тях, или 55%, са профилирани, а 187, или около 45% - даващи професия.

И през учебната 2022/23 г. ще продължи тенденцията за увеличаване на дела на паралелките и на броя ученици в т. нар. STEM профили и професии (б. а. - от англ. Science, Technology, Engineering, Mathematics - наука, технологии, инженерство, математика), както и в предходната година, казват от МОН. Ако м. г. имаше 1432 паралелки за STEM специалности (които може да са както в професионални, така и профилирани паралелки), за т. г. са планирани 1468 паралелки, или с 36 повече.

Паралелките за дуално обучение след VII клас са планирани на 127.5 (149 м. г.), паралелките по защитени специалности - 63 (при 72 за м. г.), а с очакван недостиг на специалисти - 436 (при 426.5 за м. г.).

 

ПРОЩЪПАЛНИК

Някои от специалностите, които ще посрещнат гимназистите, са изцяло нови за страната. "Програмиране на изкуствен интелект" например ще се изучава в 11 паралелки в Бургас, Варна, Пазарджик, Кнежа, Пловдив, София, Стара Загора и Ямбол. "Програмиране на роботи" пък е планирана за три паралелки в Бургас и Варна.

По данни на Русе Медиа в училищата в Русенска област ще бъдат разкрити осем нови специалности за 2022/23 г. В Бяла се предлага разкриването на четири нови специалности - две в СУ "П. Волов", които са "помощник-инструктор по фитнес" и "спортно-туристическа дейност", и в две в Професионалната гимназия - "трайни насаждения и машини" и "системи с ЦПУ" (цифрово програмно управление).

Във Ветово ще се открие минна електромеханика. В Русе професионалната гимназия по облекло планира специалност "бутикови облекла", а гимназията по речно корабостроене - "локомотиви и вагони", която е по желание на БДЖ за обучение на машинисти. В професионалната гимназия по строителство ще има нова специалност "художествена керамика".

Пет нови специалности в професионални паралелки се предлагат за бъдещите осмокласници във Враца, по данни, цитирани от БТА. Сред тях са "организация и технология на фризьорските услуги" в Професионална гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина, и "експлоатация на автомобилния транспорт" - в местната професионална аграрна гимназия "Н. Й. Вапцаров".

В средното училище в с. Галиче се открива паралелка "техник растениевъд, трайни насаждения", а в професионалната гимназия в Мизия - две нови специалности "технология на неорганичните вещества" и "машинни системи с ЦПУ".

По инициатива на веригата козметични магазини DM в София и Димитровград пък наесен стартира за първи път обучение за "дрогеристи" по австрийска програма. Очаква се над 50 ученици да се обучават в паралелките с официално наименование "кoнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия", специалност "осигуряване на продуктова информация".

Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс в професионалната гимназия по екология и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров" в София и в професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" в Димитровград. Наред с общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия - наука за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Ще се запознават в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

Към момента обучение за дрогерсити се провежда в две професионални гимназии - във Варна и Плевен, като от 2020/21 г., когато то е стартирало, досега броят на новите ученици, които проявяват интерес, се е увеличил двойно.

Над 57 000-те седмокласници у нас влизат от днес в напревара за прием в осми клас. Местата за тях в професионалните и профилираните гимназии, в средните и обединените училища за учебната 2021/22 г. са 62 987. Те разпределени в общо 2433 паралелки, като 60. от тях са професионални, а 39.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата