Медия без
политическа реклама

Маратонът след 7 клас: голям випуск атакува орязани езикови паралелки

В София надпреварата за прием в гимназия ще бъде много оспорвана

Кандидатстването за първо класиране за прием в 8-и клас е от 5-ти до 7-ми юли
ЕПА БГНЕС
Кандидатстването за първо класиране за прием в 8-и клас е от 5-ти до 7-ми юли

Над 57 000-те седмокласници у нас влизат от днес в напревара за прием в осми клас. Местата за тях в професионалните и профилираните гимназии, в средните и обединените училища за учебната 2021/22 г. са 62 987. Те разпределени в общо 2433 паралелки, като 60.3% от тях са професионални, а 39.4 - профилирани.  

Кандидатстването започва днес, 5-ти юли, и продължава до 7-и юли. Подаването на заявление за участие в първия и третия етап на класирането ще бъде само по електронен път. Това може да стане по няколко начина, информират от РУО-София - без чуждо съдействие - от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието; със съдействието на училището, в което ученикът завършва седми клас - през профила на ученика в рамките на работния ден или със съдействието на друго училище - т. нар. училище-гнездо, определено от РУО в София-град, в рамките на работния ден. Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа - https://priem.mon.bg, и индивидуален код за достъп.

От РУО информират седмокласниците и техните родители, че за кандидатстването в професионалните паралелки е необходимо и медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика. Цялата необходима информация относно оценките ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуването и класирането.

В София конкуренцията се очертава особено жестока, тъй като тази година випускът е по-голям с около 350 ученици от миналогодишния - над 11 500 седмокласници ще се борят за над 409 паралелки в профилираните и професионалните гимназии в столицата. В същото време езиковите паралелки, които традиционно са най-желани от кандидатите, са едва 97 - с 23 по-малко от м.г., заради политиката на МОН повече ученици да учат професии и природни науки. Професионалните паралелки са увеличени от 170 на 184, а тези със СТЕМ - от 175 на 214.

Общо в страната паралелките за дуално обучение са 149, съобщават от МОН. 72 са по защитени специалности, а с очакван недостиг на специалисти - 426,5. За учебната 2021/22 г. утвърдените СТЕМ паралелки са 1432 с 37072 места.

МОН пое курс към увеличаване на паралелките, в които се изучва професия, заради недостига на технически кадри за икономиката ни. В резултат през последните години доста езикови гимназии съкратиха част от паралелките си или ги преориентираха към други профили - например добавиха информатика, информационни технологии, природни науки като трети и четвърти профилиран предмет за дадена паралелка. Доста средни училища също разкриха професионални паралелки - например в областта на туризма, администрацията, рекламата, информатиката, предлагат се и нови професии - като металургия на цветните метали, индустриални отношения, електродомакинска техника, промишлен дизайн и др.

 

НАЙ-ЖЕЛАНИ

Най-трудно м.г. в столицата се влизаше в Софийската математическа гимназия (според минималния бал на последното прието дете на първо класиране), следвана от Немската гимназия, Техническо училище "Електронни системи" към ТУ-София, 73-то училище, 164-та гимназия с преподаване на испански език, Първа английска, Втора английска, 9-а френска, 22-ро езиково училище и 31-во средно училище за чужди езици и математика. В професионалните гимназии най-желани са банково дело с английски език в Националната търговско-банкова гимназия, следвана от електронна търговия с английски език, системно програмиране с английски в ТУЕС и приложно програмиране и системно програмиране в Професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов".

 

СПОРТ

Учениците, които кандидатстват за профила "Физическо възпитание и спорт", подават в училището следните документи за участие в приема: заявление за участие в класирането по образец на училището; копие на свидетелството за завършено основно образование; копие на медицинското свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика; служебната бележка, издадена от съответната спортна федерация, която удостоверява, че ученикът е класиран за участие в олимпийски игри, или е на призово място от световно, европейско, балканско или държавно спортно първенство. Паралелки с профила "Физическо възпитание и спорт" има в 28-мо Средно училище "Алеко Константинов" и в 132-ро Средно училище "Ваня Войнова", информират от РУО в София-град.

 

И тази година просветното министерство ще продължи с намаляването на профилираните паралелки с прием след 7-и клас за сметка на увеличаване на професионалните, както и тези в областта на СТЕМ (наука, технологии, инженерство, математика).

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата