Медия без
политическа реклама

Родители пак се оплакаха от срив в е-системата за 1 клас в София

"Всички данни за детето ни са изчезнали", сигнализираха те

Още в първия ден столичната е-система за кандидатстване в 1 клас даде засечки
Илияна Кирилова
Още в първия ден столичната е-система за кандидатстване в 1 клас даде засечки

"Електронната система за записване за първи клас в София се срина. Цялата информация, която бяхме въвели, изчезна". За това сигнализираха разревожени родители пред "Сега" на връх старта й.

Новата е-система за кандидатстване в първи клас в столичните училища, официално отворена на 29 март, реално стартира днес, когато се обявяват свободните места в 168-те учебни заведения в столицата, предлагащи прием за първолаци, т.е. от днес започва реалното кандидатстване. Още от пускането й имаше редица бъгове и грешки, които хвърлиха в смут родителите, като надеждите бяха до днес всички технически проблеми да бъдат отстранени.

Днес обаче от сутринта родители се оплакват, че не могат изобщо да кандидатстват. "Снощи всичко работеше. Въведохме кандидатурите за училищата. Тази сутрин обаче, когато искахме да променим две училища, всичко липсваше - няма ги данните, няма ги съответно и вписаните кандидатури", оплака се баща на бъдещ първокласник. По думите му системата в момента отказва да впише наново информацията им, не приема да бъдат въведени данни и кандидатури на училища. "Ако е срив добре, вероятно ще се оправи. Но ако е пробив - това са лични данни на хиляди деца и родители", тревожи се той. В момента всички телефони, които са ни дали, дават заето. Писахме и в обратната форма - не очаквам особена реакция от тях", разсъждава бащата.

Сигнали има и от други родители. По техни наблюдения понякога подадената от тях информация отново се появява, но след неколкократно натискане на бутон Refresh. При това обаче не им се дава възможност да запишат избраните училища, за които да кандидатстват.

"В момента системата се обновява във връзка с пускането на свободните места за първи клас! Молим да имате търпение и да нe пускате безброй постове "Защo не мога да вляза?". Не рефрешвайте и сайта много много, оставете го намира за малко", написаха администраторите на фейсбук групата "Прием в първи клас в София".

В "Сега" попита Столична община на какво се дължи сривът и кога ще бъдат отстранени проблемите. Оттам отговориха, че засега към няма подадени сигнали за проблеми с е-системата. Вместо това посъветваха родителите да проверят паролите си, както и интернета си. Оттам предоставиха и телефони, на които родителите, срещнали трудности с кандидатстването, могат да се свържат с експерти от дирекция „Образование“ - 02 943318302 8468458, 02 9810744 и 0884764989, всеки работен ден от 09:00 часа до 17:00 часа. В е-системата има и електронна форма за обратна връзка, в която родителите също могат да зададат въпросите си. 

Малко по-късно, част от родителите, които срещнаха трудности, заявиха, че все пак пробемите се били отстранени и те са успели да регистрират детето си.

 

ГРАФИК

От 19 април до 28 май родителите ще могат да регистрират кандидатурите на децата си, на 28 май приключва актуализацията на профилите, а резултатите от първото класиране за прием в първи клас следва да се обявяват на 4 юни. След това започват следващите класирания, които ще продължат до първия учебен ден, за да може всяко дете да намери своето място.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата