Медия без
политическа реклама

През април става ясно кои теми отпадат от матурите за VII и XII клас

07 Февр. 2021
Илияна Кирилова

През април Министерството на образованието ще направи анализ кои теми от учебния материал ще отпаднат от матурите за VII и XII клас. Това обяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНР. Миналата година заради ограниченията пред учебния процес, породени от пандемията, също имаше изключени теми при външното оценяване на учениците.

"Няма нищо фатално една тема да бъде изпусната. В крайна сметка се мерят знания, трупани 7 или 12 години", зяви Вълчев. Той посочи, че през последните години се правят опити за трансформиране на изпитните въпроси и материали, така че да бъдат насочени към меренето на умения, а не толкова към заучаването на теми.

Министър Вълчев обаче бе категоричен, че външното оценяване на учениците от IV и X клас няма да бъде премахнато тази година, така както призова омбудсманът Диана Ковачева. "Нямаме основание да смятаме, че през юни епидемиологичната обстановка ще е по-лоша от сегашната", каза Вълчев. Според него оценяването е начин за диагностика на системата и образователна система не може без него. "Омбудсманът не прави разлика между обществения интерес и интересът на жалбоподателите", каза още министърът на образованието.

Той прогнозира, че в периода май-юни ще се компенсира изоставането в учебния процес, тъй като след трета вълна на епидемията се очаква успокояване, особено след като започне да се проявява ефектът от ваксинира. "В предходните години има една седмица екскурзии, 2-3 седмици грипни ваканции. Тази година това го нямаше", каза Вълчев.

Според него процентът на учителите, заявили желание за ваксиниране срещу коронавируса - 24%, не е нисък, ако към тези учители се прибавят и 5-6%, които вече са се срещали с вируса. В 90% от отказите за имунизация причината била  предпазливост, заради което с натрупването на повече информация за ваксините, делът на желаещите ще се увеличава.

В момента се проучва мнението на родителите за масово тестване на учениците с бързите антигенни тестове, съобщи още Вълчев. Водят се разговори и с министерството на здравеопазването за финансиране на процедурата. "Може да си го позволим не само еднократно, а няколко пъти, но става въпрос за средства. Имаме уверения от здравното министерство, че това е приоритет за тях", каза образователният министър

Още по темата