Медия без
политическа реклама

Почти половината училища са подали STEM проекти

До 19 октомври всички учебни заведения трябва да са внесли и пълен пакет от документи

Ще има ли кой да обучава в новите STEM центрове, чудят се учители
Архив / СЕГА
Ще има ли кой да обучава в новите STEM центрове, чудят се учители

Над 1 000 училища вече са подали концепции за изграждане на STEM среда, за което е предвидено финансиране от близо половин милиард лева в Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщиха от министерството на образованието и науката.

Кандидатстването бе обявено от служебния екип в МОН през април. То е на два етапа - подаване на концепция и подаване на цялоствен пакет от документи. Малките училища с до 200 ученици имаха срок за подаване на концепция до 21 юни, за по-големите между 201 до 400 ученици - срокът продължава до 19 юли, а за тези с над 400 деца - до 21 август. За подаване на цялостния пакет от документи пък сроковете са съответно до 21 август, до 19 септември и до 19 октомври.

От МОН уточниха, че първоначално концепциите за оборудване и физическа среда ще бъдат разгледани и съгласувани от оценителна комисия, която включва учители и експерти от Националния STEM център. След одобрение училищата ще могат да подадат и пълния пакет документи за очакваното финансиране, който ще се прегледжа от Изпълнителна агенция "Програма за образование".

"Заедно с подготовката на проектите е много важно да подготвим и учителите и директорите, които ще работят в тези кабинети", коментира наскоро министърът на образованието проф. Галин Цоков при откриване на обучение за училищни директори за внедряване на съвременни методи на преподаване в образователната система. По думите му е важно не само да изградим материалната база за STEM обучението, но и да развием уменията, за да я използваме максимално ефективно. Според него към този момент е загубено ценно време за подготовка на българските училища за тази трансформация. "Разполагаме с едни сериозни средства, но без разбиране за важността на този процес, няма да постигнем целта за качествена промяна на системата", каза още министърът. Той обясни, че новият екип на МОН е стартирал серия от дискусии с училищни директори и учители от цялата страна, за да се разясняват както целите на проекта, така и за повишаване информираността за STEM-обучението.

"Ще инициираме и промени в нормативните актове, за да гарантираме основата на STEM обучението, но тази промяна трябва да дойде от самата система. Тя не може и не трябва да бъде наложена отвън", коментира министърът. 

За всички 2 271 държавни и общински училища, както и за центровете за специална образователна подкрепа, има средства, които ще позволят изграждане на STEM центрове и високотехнологични оборудвани и свързани класни стаи, припомнят от МОН. 

 

ОПАСЕНИЯ

Преди седмица МОН обяви, че над 900 училища са се включили в обучение за изграждане на STEM центрове. Учители обаче разказаха, че това не е било обучение в истинския смисъл на думата, а просто работен инструктаж как да се подготвят документите по закона за обществените поръчки, както и как да се попълва и подаване формуляр за кандидатстване в Информационната система за Механизма (ИСУН), насочен предимно към по-малките школа. Директор заяви пред "Сега", че все още не е видял кой знае каква информационна кампания от МОН по същество за въпросните центрове, а Националният STEM център отговаря трудно на въпроси. Преподаватели продължават да изразяват съмнения и в ефективността на въпросните центрове. "Кой ще преподава в тях, след като повечето учители са 60+ и имат телефони с копчета", пита преподавател. От МОН планират обучения на учители, но не със средства от Плана за възстановяване, а по оперативната програма.

 

От днес започва кандидатстването по един от най-мащабните проекти в средното образование, целящ да повиши интереса на учениците към природните науки - този за изграждане на STEM кабинети в българските училища, финансиран с 534. млн. лв.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

СТЕМ кабинети, училища

Още по темата