Quantcast
МОН започва проверки за партийни назначения | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

МОН започва проверки за партийни назначения

Вместо да се занимават с учебна дейност, шефове на РУО ходят по партийни сбирки, казва министър Николай Денков
5 925
 Илияна Кирилова

Просветното министерство е започнало проверки в някои регионални управления на образованието. Това съобщи служебният министър на образованието Николай Денков пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Ще обърнем повече внимание на политизацията на системата. Вижда се много ясно една йерархична структура, в която от горе надолу се спускат партийни назначения. Това е нещо, което не трябва да се позволява и трябва да бъде пресечено. Началниците на районните управления на образованието вместо да се занимават с учебната дейност, ходят по партийни сбирки, организират и учители да ходят на срещи с избиратели", заяви той.

Проф. Денков е първият, който заговари открито за политизацията на системата. Преди седмица той обяви, че изненадващо се е натъкнал на този "сериозен системен проблем", който не се е виждал през 2017 г. при предишния му мандат като служебен министър. По негови данни над 1/3 от шефовете на регионалните управления по образованието са ангажирани с партийна дейност, което е притеснително. За изборите за 45-то НС например 11 от 28 началници на РУО са били в дългосрочен отпуск по партийни дела. По думите му в закона за предучилищното и училищното образование няма ясно регламентирано изискване партийна политическа дейност да не се случва в училищната система, затова този пропуск трябва да бъде преодолян.

Относно това дали се предвиждат рокади в образователната системата, проф. Денков обясни, че засега в сектора могат да бъдат спокойни. "В момента текат проверки, комплексни са, да бъдат спокойни колегите, ако е всичко е наред", каза той. Министърът обаче вече отправи предупреждение към шефовете на РУО да не използват позициите си за партийна дейност, защото ще се намеси решително при всеки сигнал за такава.

Министърът коментира и Националната карта на висшето образование, която посочва дисбаланси по региони, в търсенето и предлагането на специалисти. "Имаме намаление на студентите с около 1/4 през последните 5 години. В икономика - повече от 3 пъти, в администрацията - 4 пъти. Това е в резултат на стратегически решения. Идеята, че много лесно се завършва висше в България, не е вярна. Завършват около 50% от приетите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички трябва да завършат", подчерта министър Денков.  

"Много често се казва, че има много висши училища, да - 52 на брой, 27 са в Югозападния регион. Има дефицит обаче в района около Бургас. Това е важно, защото младежи трябва да напускат тези региони и повече вече не се връщат. Натрупано в годините означава, че обезлюдяваме тези региони. Ние трябва да решим 3 проблема - да се открие висше училище в Северозападния регион, в София трябва окрупняване и общо да се повиши качеството", заяви още той.

 

ТУРИЗЪМ

Частни училища няма да могат да се включат в Националната програма на МОН "Отново заедно", по която 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка. Това става ясно от отговори на МОН на многобройните въпроси по програмата. Те може да се видят на следния лник: https://mon.bg/bg/news/4210). "Участие в програмата могат да заявят всички 2258 държавни и общински училища. Не се предвижда включване на частни училища, защото засега те не участват в изпълнението на националните програми за развитие на образованието", посочват от министерството. 

"Тези средства бяха предвидени за туризъм (15 млн.лв.-бел.ред). Тези 30 000 ученици, как ще се разпределят, ще реши педагогическият състав. Всички държавни училища могат да участват, кандидатстването вече е стартирало като процедура. В началото на юли очакваме и първите документи", посочи проф. Денков относно програмата залетния отдих. 

 

 

Още

975 студенти ще стажуват и работят в болници, заводи и пощи
Зам.-здравният министър предупреди за проверки в още 10-ина болници
Всяко 5-то дете не се справя нито по български, нито по математика

27.07.2021

Екип на Сега

1781