Quantcast
МОН облекчава реда за прием във вуз на диаспората ни | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

МОН облекчава реда за прием във вуз на диаспората ни

От 2022 г. и българите-чужди граждани, придобили право на постоянно пребиваване у нас, ще могат да продължат висшето си образование в България по сегашните по-леки условия, казват от МОН
520
 Илияна Кирилова
От МОН очакват предложенията им за промени в постановлението да готови до 30 ноември т.г.

Министерството на образованието подготвя промени в постановлението за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, съобщиха оттам. Идеята е чуждите граждани с български произход с трайно пребиваване в друга държава, които са приети в бакалавърски програми у нас по въпросното постановление от 1993 г., даващо редица облекчения, да могат да продължат образованието си и в магистърска програма по същия ред, ако междувременно са придобили статут на постоянно пребиваващи в България.

Приемът на чужди граждани с български произход в наши университети се осъществява според действащото правителствено постановление от 1993 г. С промените през 2016 г. в него ясно е записано, че по този ред могат да кандидатстват само българи, които пребивават трайно или постоянно в друга държава. Това изключва възможността от облекченията, предвидени в документа, например освобождаването от такси, да се възползват чуждите граждани със статут на постоянно пребиваващи в България. Затова и кандидатите за висше образование с български произход и с право на постоянно пребиваване могат да избират между две възможности - или да кандидатстват като всички останали български граждани, или да се откажат временно от постоянния си статут, да кандидатстват и ако бъдат приети, отново да поискат право на постоянно пребиваване.

За казуса МОН е сезирано от зам.-председателя на ВМРО и български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки. Той сигнализира за около 20 наши сънародници от Босилеград, Цариброд, Република Молдова и Република Украйна, които министерството е отказало да класира за магистърски програми в родни вузове, тъй като те са получили българско гражданство или постоянно пребиваване. "Това е недопустимо, защото принуждава българите в чужбина, решили да получат образованието си у нас, да избират между правото си на обучение в своята Родината и между правото си на пребиваване. Те са поставени в ситуация, в която, за да могат да следват магистратура в България по постановлението за образователна дейност сред българите в чужбина, трябва да не получават постоянно пребиваване или българско гражданство", пише Джамбазки. Според него получаването на българско гражданство или постоянни лични карти на чужденци не означава, че учащият се е устроил в България и следва да бъде третиран като всеки друг български гражданин в опитите му да продължи обучението си у нас. "Това трябва да бъде пределно ясно за българските институции. Това, което диктува постановлението, категорично не е в полза на българския национален интерес, освен че показва обидно отношение към наши сънародници", смята той.

От МОН посочват, че работят по изменения в нормативната база от 15 юли т.г. и се надяват предложенията им за промени в постановлението да готови до 30 ноември т.г. Очаква се новата процедура за кандидатстване на българите от чужбина във висши училища в България да влезе в сила от 2022 г. "По всяка вероятност една от промените ще бъде свързана с кандидатстването в магистърски програми. Обсъжда се възможността магистратурата да се разглежда като втора степен на висшето образование. Тогава статутът, с който хората с български произход, но с чужд паспорт, са влезли в бакалавърска програма на университет в България, ще се признава и за магистърската степен. След тази промяна без проблем ще могат да продължат висшето си образование в България българите-чужди граждани, придобили право на постоянно пребиваване в нашата страна", казват от МОН.

През 2021 г. българите от чужбина за първи път кандидатстваха в български висши училища чрез електронна система. Онлайн платформата беше отваряна допълнително няколко пъти, за да се даде възможност на закъснели желаещи да прикачат документи и да бъдат допуснати до кандидатстване. На всяка стъпка от кампанията на кандидат-студентите са изпращани подробни указания и уведомления относно техния статус, като при констатирани несъответствия или липса на документи те са получавали допълнителен срок да ги набавят, уверяват от МОН. Кандидат-студентите са правили и пробни тестове онлайн, така че да бъдат максимално подготвени при провеждането на същинските изпити.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още

МОН купи на университетите софтуер срещу плагиатство

20.06.2022

1211
Сливането на университети помага предимно на финансите
МОН защити "Талисманът", даден за матура на седмокласниците

15.06.2022

5735