Медия без
политическа реклама

МОН има план за онлайн обучение и след 15 септември

При малък брой заразени може отделни класове да преминават в електронна среда

01 Авг. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Новата учебна година ще стартира присъствено, но всяко училище ще има готовност за преминаване към обучение в електронна среда при евентуален висок брой на заразени с коронавирус ученици или учители. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по Нова телевизия.

Ако има едно-две болни деца от един клас, само класът ще минава в дистанционно обучение. Ако обаче са повече и/или от различни класове, цялото училище ще минава онлайн, обясни още министърът.

"Всяко училище ще има план, а ние ще имаме препоръки към училищата, така че да се спазват определени мерки и да се превключва към електронно обучение при нужда. Това ще отнема 3-4-5 дни - обясни министър Вълчев. - Училищата са относително безопасна среда. Отворихме детските градини преди около два месеца и половина."

Вълчев коментира и протестите срещу правителството.

"Всеки един министър във всеки момент трябва да е готов да подаде оставка. Що се отнася до правителството, решението е на премиера. Всички министри може да бъдем сменени, но той не може, без да се промени правителството. Много е лесно да се подаде оставка, но по-трудно е да се справим със ситуацията. Есента ще бъде трудна. Не знам как едно служебно правителство би се справило без парламент. Нито една от социално-икономическите мерки не може да бъде гласувана, нито бюджетът, нито промени в данъчните закони", коментира просветният министър.

Ако има правителство, може да бъде гласувано увеличението на учителските заплати, но без такова – няма как, добави още той.

"Нашето намерение засега е да довършим този ангажимент, както сме заявили – на четири крачки. Вършим си работата. Запазваме си градивната нагласа. Има много неща, които трябва да свършим преди началото на учебната година и за самото ѝ начало", каза Вълчев.

Дали това ще се предприема като мярка и кога – ще се решава според ситуацията

Още по темата