Медия без
политическа реклама

Минималната студентска стипендия се увеличава от 85 на 120 лв.

Ръстът на максималната ще е 11% - от 180 на 200 лв.

04 Септ. 2023
Студентите ще получат увеличение на стипендиите си
Илияна Кирилова
Студентите ще получат увеличение на стипендиите си

Студентските стипендии се увеличават от 1 октомври, обяви министър-председателят Николай Денков, цитиран от БНТ.

Минималната стипендия се увеличава от 85 на 120 лв., или с 41%. Максималната ще бъде 200 лв. вместо досегашните 180 лв., или 11% повече. Масовата практика е да се избира минималният размер, за да получат повече студенти средства, коментира Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентките съвети, откъдето настояваха за увеличение на средствата за стипендии.

За стипендиите т.г. са отделени 6 млн. лв. от бюджета.

На 400 лв. се повишава еднократната награда за отлични постижения.

Освен това държавата ще отпусне 100 млн. лв. за ремонт на студентски общежития, за които университетите ще трябва да кандидатстват, съобщи още акад. Николай Денков.

Наскоро представителите на студентската общност проведоха поредна среща с образователния министър проф. Галин Цоков, на която обсъдиха критериите за отпускане на средства тези средства. Те защитиха пред министъра позицията си, отбелязвайки, че в някои общежития ремонти не са правени от самото им построяване през 1970 г., а други са затворени, защото са опасни за обитаване.

 

ПРИЕМ

Държавата ще финансира обучението на над 46 000 новоприети студенти през учебната 2023/2024 г., припомни министърът на образованието при откриването на новата академична учебна година във Военната академия "Г. С. Раковски". Той цитира данни, според които през миналата година успешно дипломирани са близо 49 000 души. "Броят на завършващите и на новоприетите студенти показва, че младите хора на нашата страна желаят и полагат усилия за овладяване на нови знания и умения. Обща е отговорността да им дадем най-доброто образование и да ги мотивираме да останат тук", заяви той.

 

Новият просветен министър проф. Галин Цоков разпореди спешни действия за частично преструктуриране на план-приема на студенти в държавните висши училища за следващата академична година, за да се отговори на нуждите на пазара на труда.

 

Ключови думи:

стипендии, студенти

Още по темата