Quantcast

Медия без
политическа реклама

Матурите стават вход за 48 университета

Само в три вуза оценките от държавните зрелостни изпити няма да се включват в бала за прием

09 Февр. 2023
Илияна Кирилова
СУ ще признава оценките от матура като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми

Оценките от държавните зрелостни изпити ще имат тежест при приема на кандидат-студенти в 48 висши училища за академичната 2023/24 г., съобщиха днес от министерството на образованието. Преди две години броят на приемащите с оценки от матурите университети е бил със 7 по-малко - 41.

В повечето от вузовете бъдещите висшисти ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата. Това показва информацията, предоставена на просветното министерство от 51 висши училища в България. 

Само в три от тях оценки от държавни зрелостни изпити няма да се включват във формиране на бала. Това са Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Театралният колеж "Любен Гройс" в София и Американският университет в Благоевград. Така е и при една част от специалностите в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", но при други държавният зрелостен изпит по професионална квалификация, положен в музикално училище, ще се признава и за приемен.

В четири висши училища няма да се провеждат кандидат-студентски изпити и приемът в тях ще става само с оценки от матура и дипломата за средно образование. Това са Националната спортна академия "Васил Левски", Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски" в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето училище по застраховане и финанси в столицата.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми.

В някои от висшите училища в бала ще влизат оценките и от приемните изпити, и от ДЗИ. Така е в медицинските университети, където още от миналата учебна година, освен резултатите от приемните изпити по биология и химия, в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература.

 

Оценките от матурите по български език и литература, математика, история, география, биология, химия, чужд език и по някои от останалите предмети ще могат да се използват за вход в 41 висши училища за учебната 2021-2022 година. Това съобщават от просветното министерство на прага
Оценките от матурите ще се признават като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това предвиждат правилата за провеждане на кандидатстудентската кампания през академичната 2022/23 г., приети от

 

Ключови думи:

университети, прием, матури

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?