Медия без
политическа реклама

Максималната студентска стипендия се увеличава от 150 на 180 лв.

Поне 20 общежития ще бъдат ремонтирани с общо 93 млн.лв.

Фейсбук МОН

С минимум 20% ще бъде увеличен индивидуалният размер на стипендиите на всички студенти в България. Това означава, че най-ниската стипендия ще се повиши от 70 на 85 лв., а най-високата - от 150 на 180 лв. Това стана ясно вчера след среща на просветния министър Красимир Вълчев с Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и Съвета на ректорите на висшите училища в България, на която бе обсъдено как точно да се разпределят осигурените миналата седмица от кабинета 100 млн.лв. за университетите.

Скокът на стипендиите ще "струва" 7 млн.лв. до края на годината. Така общият бюджет за студентски стипендии ще се увеличи от сегашните 28 млн.лв. до 35 млн.лв. Догодина мярката трябва да се обезпечи с бюджета за 2021 г.

Останалите 93 млн.лв. ще отидат за цялостен ремонт, саниране и обзавеждане на студентски общежития. "У нас в момента има 140 общежития, 40 от които са в окаяно състояние - не са ремонтирани от 70-те години", разказа председателят на НПСС Даниел Парушев. По думите му идеята е поне половината от тях да бъдат обновени, за да станат по-привлекателни за студенти.

Просветният министър е предложил два критерия за отпускане на средства за ремонт - амортизация на базата и готовност на съответното висше училище да стартира с нужните процедури, изискващи обявяване на обществена поръчка. От националната организация на студентите са предложил още три критерия, които министърът е одобрил, сподели Парушев. Така, дали един вуз ще получи средства за ремонт на общежитието си, ще зависи от това дали е получавал средства в последните години - тези, които не са получили, ще са с предимство, както и дали съответното общежитие е обитавано, за да не се окаже, че пари се наливат в сграда, в която изобщо няма студенти. По-голям шанс за средства ще имат и общежитията, които приютяват студенти от няколко университета, както е например в столицата - в един блок понякога живеят студенти от 3 вуза. Целта е по този начин повече студенти да се възползват от подобрените условия на живот.

До 25-ти август НПСС ще изготви списък с общежитията, за които според организацията ремонтите са най-належащи. Подобни списъци ще направят и от Съвета на ректорите, и от МОН, като вижданията на трите страни ще се обсъдят и ще се прецени кои ще са 20-те "щастливци", които ще обновят със средства от бюджета. Ще се направи опит ремонтираните общежития да са и повече от 20, но всичко зависи от компромисите, които успеят да постигнат студенти, ректори и министерство. Според НПСС особено важен в случая е и контролът, който ще се оказва по време избора на фирми и на ремонтните дейности, затова и от организацията смятат да се включат в този процес.

 

НАГОРЕ-НАДОЛУ

Проблемът със сериозно увеличените таксите за платено обучение в редица университети донякъде е намерил своето разрешение, съобщи още шефът на НПСС Даниел Парушев. Преди седмици стана ясно, че доста вузове са се възползвали от правото си да увеличат таксите за платено обучение, при изчисляването на които следва да се включва и компонент за качество на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. Най-фрапиращо бе увеличението за медицината, цената на която например скочи от 7 на 10 хил. лв. в Медицинския университет в Пловдив и в Медицинския университет във Варна. Целта на новата формула, отчитаща качеството, е да се постигне съответствие на общия размер на средствата за издръжка на обучението на студентите, приети по държавен план-прием, и студентите в платена форма ( за да не се допуска със средствата от държавното финансиране да се покриват разходите на студентите в платена форма). От НПСС обаче са категорични, че студентите следва да продължат да учат при условията/таксите, при които да били приети, като според тях това е особено важно в период на пандемия, когато доходите на хиляди семейства са намалени. Затова след редица преговори, медицинските университети в Пловдив, Плевен, Варна и София са се съгласили да намалят вече увеличените такси. "МУ-София и МУ-Варна вече дори са го сторили с решения на Академичните си съвети, като сега увеличението не е 45%, както беше, а 20% - за студентите във втори, трети и четвърти курс (за първи курс остават високите такси - бел.ред.), което все пак е добра стъпка", коментира Парушев, призовавайки и другите вузове, увеличили платеното си обучение в различни специалности, да вземат същите решения. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата