Quantcast
БАН се обиди на министъра за внушенията, че учените не работят | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

БАН се обиди на министъра за внушенията, че учените не работят

Сключената сделка за ръст на заплатите само в университетите раздели академичните среди
Обновена
1 739
 Илияна Кирилова

Българската академия на науките влезе в остър сблъсък с просветния министър Красимир Вълчев след отказа на правителството да осигури средства за ръст на заплатите на учените по подобие на тези в университетите. За следващата година вузовете получават безпрецедентно увеличение от 66 млн. лв., с което запатите по места ще могат да се вдигнат с 50-60%. Кабинетът не прие аргументите на БАН, че това е дискриминация спрямо младите учени, които ще останат далеч от колегите си в университетите, а просветният министър Красимир Вълчев в прав текст заяви, че в академията може и да не се работи. 

"В БАН всички знаем, че може и да не работиш. В последните години най-силно е увеличено финансирането на БАН. Нека да видим какво ще направят с увеличението от 13 млн. лв. за следващата година- дали ще увеличат пожизнените възнаграждения на академиците или минималните възнаграждения на младите учени", обяви Вълчев при сключване на споразумение с вузовете и синдикатите във висшето образование за отпуснатите извънредни пари за сектора. С тях инималната основна заплата за асистентите в университетите ще се увеличи на 1300 лв., минимумът за главен асистент става 1400 лв., за доцент - 1500 лв., за професор - 1600 лв. Тези минимални нива са без надбавките, които се получават за прослужено време, извънреден хорариум и др. На този фон БАН получава увеличение в бюджета си от 12, 2 млн. лв., които според академията е крайно недостатъчно. С това финансиране основните заплати на асистентите в БАН ще достигнат 832 лв. - силно под минималната стартова учителска заплата от 1260 лв. и основната заплата на колегите им асистенти във вузовете от 1300 лв. 

Парламентът не се вслушва в аргументите на БАН и при окончателното приемане на бюджета за 2021 г. субсидията остана 117,8 млн. лв., а споразумението с университетите даде повод за ново разпалване на спора. Много остро изказване направи и Лиляна Вълчева от синдикат "Висше образование" към КНСБ. "Да отидем сутрин рано и късно вечер в университет и в БАН и да видим къде се работи", изтъкна Вълчева. 13-те милиона за БАН щели да отидат за 6000 учени, а 66-те милиона - за 22 700 преподаватели и 140 000 студенти. Сметките показват, че парите на глава учен са по-малки от тези за преподавател. 

Вчера председателството на БАН излезе с позиция, с която индиректно обвини просветния министър в манипулация и умишено разделяне на съсловието. 

"По повод на разпределението на бюджета на БАН, министърът на образованието и науката е цитиран да казва „дали (разбирай в БАН) ще увеличат пожизнените възнаграждения на академиците или минималните възнаграждения на младите учени“. Бюджетът на БАН, одобряван от Министерския съвет, от няколко години се прави по установен списък от дейности, като за всяка дейност е определена съответна сума. Средствата за възнагражденията на академиците и член-кореспондентите в бюджета на БАН, които произтичат от Постановление на Министерския съвет, са отделени от средствата за  трудови възнаграждения на служителите на Академията, включително на младите учени. Необходимо е да подчертаем, че  БАН не може  да прехвърля свободно средства между двете дейности. Считаме, че цитираните по-горе думи на министъра противопоставят една група от учени на друга, което категорично отхвърляме. Нека отбележим, че повече от половината от академиците и член-кореспондентите не са от БАН, а от висши училища и културни институции", написаха от академията.  Оттам изразяват и категорично несъгласие с позицията на министъра, че в БАН може и да не се работи. 

"През тази година учените от БАН демонстрираха изключителна активност в появилата се пандемия, като по своя инициатива и напълно доброволно подпомогнаха държавата  в битката с Ковид-19.  От многобройните дейности нека само споменем, че  учени от БАН бяха на първа линия в болница „Пирогов“ в най-активните месеци на пандемията. Затова изречените от нашия принципал думи са  незаслужена обида за учените и служителите на БАН, както и за самата Академия – най-старата организация в новата българска история със 151-годишна история и произвеждаща основната част от  международновидимата продукция на страната", пишат още от БАН. 

АРГУМЕНТИ

Министърът на образованието коментира преди дни пред "Сега", че БАН не са пренебрегнати - субсидията за академията е с 12% по-висока от м.г. и позволява увеличение на възнагражденията с над 10% (колкото е предвидено за останалите бюджетни сфери). Освен това бюджетът й е сред тези, които позволяват най-висок ръст на възнагражденията от останалите бюджетни организации. "Въпрос на БАН е как ще разпредели парите и дали ще реши да увеличи възнагражденията на младите учени или на член-кореспондентите", каза той. По думите му увеличените бюджети на вузовете (с които те трябва да увеличат минималните асистентски заплати до 1300 лв. ) се дават срещу ангажимент на университетите - да увеличат ангажиментите на студентите, да увеличат извънаудиторната заетост на преподавателите, да оптимизират програмите и т.н. (условията ще се запишат в акт на МС), докато при БАН не може да се нормира "научната" работната заплата. При университетите субсидията е допълваща и е за образование, докато БАН прави наука. (субсидията на БАН е съизмерима с тази на висшите училища, просто би БАН има изоставане от предходните години). 

ПОДКРЕПА

С изрична позиция по темата излезе и Лиляна Вълчева от КНСБ. "Най-голямата ни гордост следва да бъдат младите колеги, като Красимир Вълчев, които
в работа доказаха, че искат, знаят и могат да правят образователни и научни политики, ориентирани в полза на икономиката, пазара на труда и обществото, а още по-ценен е фактът, че той има куража, знанията и уменията да ги отстоява! Нашият министър проявява разбиране и има рефлексия към чуждите мнения, разпознава стереотипите, не приема стигмите и езика на омразата и осъзнава факта, че всяко активното участие в процеса на промените е полезно и по-лесно се реализира с помощта на колеги и повече съмишленици, или група професионални представители, каквито сме работещите във ВУ и БАН", написаха от синдиката. 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ангелов: Не сме се водили от фирми, а от видове ваксини

18.01.2021

864 8
Първи в училище ще се върнат 7-и, 8-и и 12-и клас

16.01.2021

1977 14
ХелпКарма отказва помощ за болно дете с абсурдни аргументи

15.01.2021

1918 16

Коментари

Льо Клер

министъра за внушенията

 

😂

 

Малка поправка - "министъра на внушенията", със съответното министерство.

Кy-Ку
снимка на Кy-Ку

Има си доста ясни и обективни критерии кой колко работи в БАН - публикации в реномирани международни списания,  спечелени проекти, успешно защитили докторанти. Какво по-просто от това заплатите да се обвържат с тези показатели? Тогава въобще няма да има значение кой е млад, кой стар и т.н. Някои от най-свестните и работливите са вече доста възрастни, но продължават да са активни. А голяма част от младите са само про-форма банаджии, обикновено работят нещо друго и въобще не разчитат на банаджийската заплата. Е, има и немалък брой безделници, главно в хуманитарните направления, които нищо не вършат и няма как да имат допълнителните доходи, щото за нищо не стават. Тия обикновено са най-гласовитите и именно те спъват всяки опит за модернизация и по-справедливо разпределение на средствата. 

dobadoba

Ако теб не те бива - включи се в колектива.
Колектива най-добре прикрива, че теб за нищо не те бива.

Радой Ралин

⚓️

fras

"Да утидем сутрин рано.........

"обвини просветния министър в манипулация и омишено разделяне на съсловието......

-------------------------------------------------------

Тезата, че БАН върши нещо полезно, е толкова вярна, колкото е грамотен авторът на статията, защитаващ тази теза.

А редактора къде дреме?

fras, благодаря за корекцията, и вие в бързането сте допуснали грешка. Хубав ден. 

 

Никса

 А-аа, работът, работът, я к'ви бански философи  си имаме!

маргаритка2

От цялата работа се разбира, че министърът не разбира нещо от поверената му област:

- не знае как се информира научна дейност;

- тепърва ще пише постановление за образователната;

- няма отношение към трудовото законодателство, особено рано сутрин;

- пада си по възрастова дискриминация.

 

Добрата новина:

Профсъюзна деятелка /те са много отрудени хора/ се е влюбила в него. 

БАЙ ЗНАЙ

Най-сетне да чуем истината :-) Построиха ли звездолета в ИКИ-то🙈👀

S luncho6
снимка на S luncho6

.>>><<<

В БАН са създали порода кози, при които и пръчът дава мляко, при това овче.

Влез или се регистрирай за да коментираш