Quantcast

Медия без
политическа реклама

4 училища ще пробват пилотно онлайн изпити

"Матура от вкъщи едва ли ще се случи", смята директорът на 51-во училище Асен Александров

Илияна Кирилова

Три столични и едно пловдивско училища ще се включат в проект за изпитване и оценяване на учениците изцяло в електронна среда. Целта е изпитвания, контролни и класни, но също така и национални външни оценявания и матури - може би в бъдеще, да се провеждат изцяло в електронна среда, но в училище. Проектът е подкрепен от просветното министерство и плановете са да започне през януари догодина, когато следва да се направят първите пилотни онлайн тестове за около 5 хиляди ученици.

Избраните учебни заведения са 51-во училище, 119-то училище и Втора английска гимназия в София и пловдивската гимназия "Иван Вазов", съобщиха във фейсбук директорите на 119-то и 51-во училище Диян Стаматов и Асен Александров. Те ще ползват иновативен софтуер за е-изпитване, разработен в Швеция и прилаган в Англия и други европейски страни. Приложението ще се настройва през облака на "Гугъл" и ще се реализира от Центъра за творческо обучение.

"Избрахме училища, които имат много висока технологична готовност, те се подготвят още преди пандемията с внедряване на технологии", коментира пред БНТ Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение. В пловдивската езикова гимназия например подобен тип изпитвания се реализират за трета поредна година. Училището в града под тепетата е първото гугъл референтно училище в Югоизточна Европа, което освен това е започнало да въвежда учебни стаи без хартия. Ангелов е категоричен, че системата е защитена от външна намеса, а електронното изпитване и оценяване ще спести разходи и грешки. През януари, освен пробни онлайн изпити, предстои да се проведе и първата електронна олимпиада по чужд език.

Как ще става самото електронно изпитване? Учениците ще бъдат в училище и ще използват хромбуци. Ще имат свои електронни профили, с които ще влизат в платформата. "При започване на изпита, всички приложения на компютъра ще се блокират - екранът на компютъра ще се "заключва" и ученикът ще може да използва само клавиатурата и мишката, без да има възможност да търси допълнителна информация", обясни пред "Сега" Асен Александров. По думите му ще има възможност и да се слага пауза, ако ученикът трябва да отиде до тоалетната.

"Теоретично подобен онлайн изпит може да се проведе и в къщи, с друго устройство, но тогава той ще е с 50% намалена ефективност. По този начин няма да може да се гарантира, че няма да се преписва. Няма такъв софтуер, който да гарантира пълна прозрачност, дори и ученикът да се наблюдава с камера", коментира Ангелов. Той е почти сигурен, че матури от вкъщи няма как да се случат.

От коментари на Диян Стаматов под неговия пост също става ясно, че въпросните онлайн изпити изрично ще се провеждат само в училище, не у дома, с възможност за различно време за реализация. "И квесторите останаха в миналото?", чудят се родители. "Не!!! С квестор! Но един", отговаря Стаматов.

 

РЕАКЦИИ

Ученичката Миа Глигорова твърди, че ще е далеч по-спокойна, ако има възможност да решава тестовете си от дивана у дома. "Смятам, че когато си присъствено има повече стрес и напрежение, защото си заобиколен от много хора", казва момичето пред Нова телевизия. Според директора на Втора английска гимназия Емилия Лазарова онлайн тестът и този на хартия няма да се различават по съдържание. При електронния вариант обаче преписвачите ще са по-малко. "Ще се дава възможност автоматично да се засичат определени параметри като време, натискане на клавиши, използвани ресурси, което няма да даде възможност за преписване, както винаги сме се опасявали. Ще има възможност и за контролиране на това, което правят учениците", обясни Лазарова пред Нова. По думите й ще има и още един плюс - учениците ще получават оценките си секунди след приключване на изпита.  

Още по темата