Медия без
политическа реклама

В 38 училища ремонтите ще продължат и след 15 септември

"Ще работим за увеличаване на целевото финансиране за детските градини", заяви министър Цоков

02 Септ. 2023
При посещението си във Варна министър Цоков заяви, че ще работи за повече на брой национални програми, предназначени за детските градини
МОН
При посещението си във Варна министър Цоков заяви, че ще работи за повече на брой национални програми, предназначени за детските градини

През това лято текат ремонтни дейности в повече от 500 училища в страната. До първия учебен ден всички те ще са приключили, като единственото изключение са 38 обекта, където е създадена допълнителна организация за безпроблемното начало на учебната година. Това стана ясно по време на посещение на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в училища и детски градини във Варна, съобщават от пресцентъра му.

Оттам съобщават, че е подготвен проект за нови спортни игрища в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" във Варна, а през тази година е изградена нова масивна ограда на училището. Министър Цоков се е запознал и с материалната база за обучение в една от малкото професионални гимназии в тази сфера в страната. Към момента там се обучават над 400 ученици в едносменен режим. Успешно си партнират с 10 компании в дуално обучение и на практика се разгръща проектно базирано обучение. "Това е един от добрите примери в областта на професионалното обучение, които показват колко много възможности, знания и умения придобиват децата в тях", каза проф. Цоков.

Министър Цоков е посетил и най-старата детска градина във Варна - детска градина "Светулка". Там днес са приети над 200 деца, а само преди няколко години сградата и площадките са били напълно обновени по проект по Оперативна програма „Региони в растеж“. Министър Цоков коментира с колектива на градината подготвяните промени в сферата на предучилищното образование и проблемите, които учителите срещат в тяхната работа. "Знаем колко трудности имате и искаме да поставим много по-голям фокус в образователните политики в предучилищното образование, защото то поставя основата, която се разгръща от училището и висшите учебни заведения", каза проф. Галин Цоков.

 

Подкрепа

"Ще работим за увеличаване на целевото финансиране за детските градини и на броя на националните програми, предназначени изцяло за тях, през 2024 г.", съобщи още министърът на образованието по време на среща с директори от училищното и предучилищното образование от цялата страна. Дискусията бе организирана от Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, като в нея участваха народните представители Красимир Вълчев, Медиха Енвер Мехмед-Хамза и Даниел Лорер.

Министър Цоков подчерта, че с приетия бюджет отчасти се решават проблемите с недостига на финансиране за детските градини, но е необходимо да се предвиди по-голям ресурс през следващата година. "Трябва да сме наясно, че основите на добрите резултати на децата се полагат още в периода на предучилищното образование", каза той. Професорът подчерта, че се работи и за започване на ранна педагогическа подкрепа още от яслена възраст. Цитирани бяха и изследвания, които показват, че тези години са ключови за личностното развитие на децата.

 

 

 

Ключови думи:

ремонти, училища

Още по темата