Quantcast

Медия без
политическа реклама

12% повече наши студенти искат да учат зад граница

Желаещите да получат средно образование в чужбина са се увеличили с 35%

22 Март 2023
Световно образование
Т.г. Италия е привлякла сериозно вниманието на родните кандидат-студенти

Броят на българските кандидат-студенти, желаещи да учат висше образование в чужбина, се е увеличил близ с 12%, показват данни на консултантска агенция „Интеграл“, организатор на форума "Световно образование", който т.г. ще се проведе в София на 25 март от 10 до 17 часа, а в следващите дни изложението ще гостува традиционно в Пловдив, Бургас и Варна.

По данни на консултантите от настоящата кандидатстудентска кампания за чужбина продължава и тенденцията младите хора да предпочитат да кандидатстват паралелно в две или повече държави. До момента 16,5 % от кандидат-студентите са избрали университети в две или повече страни, спрямо 15% през 2022 г. Най-често срещаните комбинации са Нидерландия с Великобритания или Нидерландия с Белгия, заради таксите и програмите в университетите. Сред най-търсените специалности има ново предпочитание - това на точните науки. Първото място по интерес все още се заема от "Бизнес и мениджмънт" (31%), следвана от "Математика, физика, астрономия" (30%) и "Компютърни науки" (26%).

Нидерландия продължава да бъде номер едно в интереса на българските кандидат-студенти - 59% от тях искат да учат висше образование в страната на лалетата, показват данните. Повечето от тях искат да учат икономика и международен бизнес, компютърни науки и инженерство - в техническите университети в Айндховен и Делфт, Политика и международни отношения, както и специалности в областта софтуерно инженерство, което може да се комбинира с бизнес, с изкуствен интелект, с киберсигурност и с гейм дизайн. Таксата за следване в Нидерландия за 2023 г. е 2314 евро на година, като и за тази година остава политиката първокурсниците в бакалавърски програми да плащат наполовина – 1157 евро годишно. Максималната финансова помощ, която може да получава един студент, ако отговаря на условията е 430 евро месечно.

На второ място по интерес е Германия (46%). Най-търсените университети там са Техническият университет в Мюнхен, Университетът по приложни науки в Райн-Ваал, Институтът по технологии в Карлсруе, Университетът в Манхайм, Мюнхенски университет Лудвиг-Максимилиан. Сътветно предпочитаните специалности в  Германия са Икономика и бизнес, Информатика, Електроника и електроинженрство и Медицина.

На трето място след Нидерландия и Германия е Австрия (42%). Интересът на кандидатите е насочен предимно към университети в по-големите градове – Виена и Грац. Преобладаващите специалности са Бизнес и икономика, Управление на туризма и хотелиерство във Webster University, Икономическия университет и Университетът Модул във Виена, както и компютърни науки и инженерство в Техническия университет в Грац.

Великобритания отново е на четвърто място, но за първи път след Брекзит кандидатурите от България бележат ръст от 7%. За предстоящата академична 2023-2024 г. такса от 9250 паунда на година запазват University of Portsmouth, Brunel University, Coventry University, University of Sunderland. Специалностите Биомедицина, Архитектура, Право, Актьорско майсторство и филмово и телевизионно изкуство са сред програмите, които са уникални за Англия и с по-ограничен и специфичен прием в други държави в Европа. Великобритания продължава да е безспорен фаворит на континента и по отношение на качеството на висшето образование по Икономика, Бизнес и финанси, Инженерни науки, Компютърни науки и софтуерно инженерство, Медицина.

С малка разлика след Великобритания на пето място се нарежда Италия (32%). Страната обаче е абсолютен рекордьор по ръст на заявките - 140% или почти 2,5 пъти в сравнение с предходната година. Причина са достъпните такси в държавните университети, възможностите за финансиране в някои от най-реномираните академии по изкуства и университети, както и предлаганите програми на английски език в някои от най-търсените области като икономика, компютърни науки, комуникации и дизайн.

 

35% ръст на кандидатите да завършат средното си образование в чужбина

Сериозен ръст от 35% на кандидатите и избралите да продължат средното си образование в чужбина отчитат за изминалата 2022 г. консултантите от „Интеграл“. Една трета от тях заминават със стипендия, покриваща до 50% от таксата обучение. Най-масовата възраст за отпътуване на деца за средно образование в чужбина е 15-16 год. (над 60%). Целта на заминаващите е да завършат гимназиалното си образование зад граница и да получат западна диплома, подходяща за прием в добър университет.

Все повече родители са подготвени да изпратят децата си в чужбина и след 7 клас, казват консултантите. През последните 2-3 години се забелязва спад на възрастовата граница и все повече семейства обмислят да изпратят децата си в средно училище в чужбина на 13-14 години.

Последните три години родителите са засилили своя интерес към международните пансионни училища в Европа, особено в Швейцария, Италия и Испания. Тази година се е увеличил интересът към обучение на английски език в Австрия и по-точно Виена като близка дестинация.

 

Търсенето на езиковите ваканции расте

Интересът към езиковите ваканции в чужбина се завръща за първи път след пандемията, съобщават от "Интеграл". Записванията за лято 2023 г. към средата на март показват по-голям интерес в сравнение с последния нормален сезон 2018/2019. Продължава да спада възрастта за първо пътуване на езиков курс в чужбина. Записванията за лято 2023 към момента показват, че 65% от курсистите са на възраст от 8-15 г., за които е подходящо пътуването в група.

Сред най-търсените дестинации са Лондон и околностите, Кеймбридж, както и езикови курсове, които се провеждат на базата на пансионни училища. Нараства интересът към втори и трети западен език, което в съчетание с все по-ниската възраст за начало на изучаване на втори западен език, е част от търсения по-широк избор и нови възможности за образователни дестинации. След английския на второ място по предпочитания е немският, следвани от испански, френски и италиански.

Великобритания отново е фаворит при избора на дестинация за езикова ваканция, но Германия вече изпреварва Швейцария и заема второто място в класацията, следвана от Испания. Предложения има и за езикови ваканции в държави като Франция, Италия, Гърция, Белгия, Ирландия.

 

 

Още по темата