Медия без
политическа реклама

Великобритания отлага за 2022 г. граничния контрол на вноса от ЕС

12 Март 2021

Великобритания обяви, че отлага въвеждането на гранични проверки на вноса на стоки от ЕС за 1 януари 2022 г., за да даде на фирмите повече време да се подготвят за новите правила след Брекзит, предаде "Асошиейтед прес".

На практика отлагането е с шест месеца и заради проблемите пред търговията, които предизвиква COVID-пандемията.

Великобритания излезе от икономическия контрол на ЕС в края на 2020 г. и съгласно споразумението за търговските отношения след Брекзита трябва да се въведат митнически и други проверки при вноса на стоки с британски и европейски произход.

Британският министър за отношенията с ЕС Дейвид Фрост заяви, че шестмесечното отлагане "ще даде на търговците време да си стъпят отново на краката при отварянето на икономиката след една тежка година".

Това съобщение идва след обявеното миналата седмица решение на Великобритания да отложи проверките на някои стоки, внасяни в Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство.

Проучване на бизнеса в Обединеното кралство, цитирано от "Гардиън",  показа, че 74% от компаниите са имали забавяния при вноса на стоки от Европейския съюз и износа за него след реалното напускане на ЕС в началото на годината. Освен това над половината от компаниите са изправени пред увеличени разходи след излизането на Обединеното кралство от ЕС.

В допълнение, повече от една трета от британските фирми отчитат загуби от продажби, докато страховете от продължаващото прекъсване на доставите може да се окаже губещо за бизнеса и в бъдеще.

Още по темата