Медия без
политическа реклама

Удължават 4 еврокоридора до Украйна и Молдова

ЕК предлага изваждане на Русия и Беларус от картите на европейската транспортна мрежа

28 Юли 2022
ЕК иска жп линиите в страните членки на ЕС, имащи граница с други членки да са по евростандарите.
Илияна Кирилова
ЕК иска жп линиите в страните членки на ЕС, имащи граница с други членки да са по евростандарите.

Еврокомисията предлага 4 европейски транспортни коридора да бъдат продължени до Украйна и Молдова. През България преминават два от тях - Рейнско-Дунавският коридор и създаденият тази година коридор, който свързва Егейско, Черно и Балтийско море. Решението е във връзка с увеличаване на свързаността с двете страни и намаляването ѝ с Русия и Беларус, съобщиха от ЕК.

Предложението е допълнение към това от 2021 г., което в момента се обсъжда от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Става дума за преразглеждане на регламента за европейската транспортна мрежа TEN-T. Разширението включва главните украински пристанища Одеса и Мариупол, изтъкна говорителят на ЕК Адалбер Янз.

Същевременно ЕК предлага Русия и Беларус да бъдат извадени от картите на европейската транспортната мрежа, тъй като сътрудничеството между ЕС и тези две страни в настоящия контекст не е нито е подходящо, нито е в интерес на Общността.

Комисията предлага още железопътните линии в страните членки на ЕС, които имат граница с други членки, да бъдат с ширина, съответстваща на европейския стандарт. Това предложение е в съответствие със съобщението за коридорите на солидарността, чиято цел де улесни достигането на украинските селскостопански и други стоки до световните пазари.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата