Quantcast
Туроператори протестираха срещу министър Стела Балтова | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Туроператори протестираха срещу министър Стела Балтова

От бранша се жалват на президента, че условията за получаване помощи са неизпълними
Обновена
1 847

Туроператори протестираха пред президентството и се оплакаха от липса на диалог със служебния министър на туризма Стела Балтова. Според тях Балтова е наложила неизпълними условия за достъп до безвъзмездната помощ за туристическите фирми, които имат да връщат пари на клиенти за платени, но неосъществени заради пандемията пътувания.

"Близо 200 големи туроператори няма да получат финансиране и това ще доведе до трусове в сектора", алармираха от Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). 

Става дума за 16.5 млн. лв., които останаха неусвоени от отпуснатите от бюджета 51 млн. лв. в началото на 2021 г. През пролетта близо 600 туроператора и турагента получиха финансиране в размер 4% от оборота си преди пандемията. С тези пари те приоритетно трябваше да се разплатят с клиентите си. Тази помощ обаче се оказа недостатъчна за около 200 големи туроператора с много клиенти. Затова бе решено неразпределените средства да отидат за тях, като размерът на грантовете бе завишен на 15% от оборота през 2019 г. Кандидатстването за това подпомогане започва на 1 юли.

От ОБТ и БАТА настояват за спешна промяна на правителственото постановление с условията за кандидатстване. "В противен случай единици фирми ще получат от помощта и парите няма да бъдат върнати на клиентите", предупреждава Павлина Илиева, председател на ОБТ.

„Трите нови условия са заявени на 15 юни, а се отнасят за събития със стара дата. Туроператорите е трябвало към 5 април да осчетоводят дължимите към клиентите суми и да са издали за тях кредитни извествия. Съгласно Закона за счетоводството обаче, издаде ли се такъв документ, вземанията стават изискуеми в едноседмичен срок. Второто обстоятелство е уверение от доставчиците ни, че блокираните при тях пари са невъзстановими. Най-нелепо е третото условие – туроператорът да няма ликвидни средства към 5 април, което означава да не е разполагал с пари и активи, за да се разплати с клиентите си. В такава ситуация обаче, той би следвало да е обявил неплатежоспособност, а към датата на приемане на постановлението – очевидно да е в процедура по несъстоятелност“, обясни Тravel News Павлина Илиева.

От Министерството на туризма вече отхвърлиха недоволството на туроператорите. Министър Стела Балтова обясни, че поставените условия единствено гарантират, че туроператорите, които ще получат за втори път безвъзмездна помощ, са използвали предните грантове за връщане на пари на клиентите, а не за други разплащания.

Днес се е провела среща в Министерството на туризма с представители на ОБТ. “Направихме сериозен законодателен анализ съвместно с Министерството на финансите. Всички възможни проверки бяха направени и беше установено, че всички законови изисквания са спазени”, е заявила министър Балтова пред участниците в срещата.  До края на деня ще бъдат публикувани указания за кандидатстване по целевата помощ.

От двете туроператорски организации поискаха преди дни оставката на служебния министър Балтова. Георги Рачев, заместник-председател на БАТА, заяви пред Travel News, че е драматична липсата на комуникация с екипа на министъра на туризма Стела Балтова, както по отношение на нормативната уредба, така и по казуса с изпадналия в неплатежоспособност гръцки туроператор „Музенидис“.

"Проблемът с гръцкия туроператор “Музенидис травъл” може да достигне всеки един български туроператор, защото държавата не гарантира парите на клиентите в тази тежка ситуация", посочиха от двете сдружения. И подчертаха, че повече от една година няма фалит на туроператори у нас, което означава, че те се борят за бизнеса и клиентите си.

Недоволните туроператори искат среща с президента. Вчера те са имали разговори с министър Стела Балтова, но по думите им те са били "разочароващи".

В същото време от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) се разграничиха от колегите си. Те намират действията на министър Балтова и нейния екип за правомерни и принципни. "Отправените обвинения за неглижиране на „случая Музенидис“ са несъстоятелни. Държавата не трябва да се намесва в междуфирмени отношения или да оказва съдействие на отделни икономически оператори, тъй като това би довело до неправоверно изкривяване на конкуренцията и нежелани изменения в бизнес средата", смятат от АБТТА.

Още

Министър Балтова пак ядоса туроператорите

26.10.2021

Обновена

552
Радев: Няма да уволня Стойчо Кацаров

20.10.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

11736
Бизнес и синдикати договориха с премиера помощи за скъпия ток до месец

19.10.2021

Обновена

1453