Медия без
политическа реклама

Служителите на НСИ протестират за по-високи заплати

11 Окт. 2023

Работещи в Националния статистически институт излязоха на протест пред сградата на института в столицата, както и пред териториалните му поделения в страната. Те настояват за увеличение на заплатите, като искането е за поне 50% повишение на перо „разходи за персонал“. 

По данни на Синдиката на административните служители „Подкрепа“ средната заплата в НСИ е под 1300 лева - едно от най-ниските възнаграждения на работещи в държавни институции. В териториалните звена на института в страната средното заплащане е около 1000 лв.

Във вторник премиерът Николай Денков коментира, че за тази година не е било предвидено увеличение на заплатите на работещите в НСИ, защото предните две години те били получили вече 10%-ни увеличения. Същата позиция отстояваше и финансовият министър Асен Василев относно исканията на полицаите за по-високи заплати през лятото. След това обаче той лесно се огъна и намери 150 млн. лв. допълнителни разходи в бюджета за повишение на възнагражденията в МВР.  

Работещите в НСИ казват, че това е първият от серия протести в цялата страна за достойни заплати. От националната статистика припомнят, че протестните им акции през лятото не доведоха до повишение на възнагражденията, а през септември министър-председателят ги помоли да проявят търпение.Те планират преминаване към ефективни стачни действия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НСИ, протест, заплати

Още по темата