facebook
twitter

Икономика

Шефът на НЕК изненадващо подаде оставка

369
Снимка: Архив
Петър Илиев

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев изненадващо подаде оставка в сряда. Мотивите за решението му не бяха оповестени, а пред БНР той лаконично коментира, че става дума за лично решение. В последния месец и половина шефът на НЕК и работодателите бяха в обострени отношения. Причината за това бе участието на НЕК на свободния пазар на ток, който се доминира от още няколко държавни енергийни фирми и чиято енергия периодично гони ценови рекорди.

НЕК периодично бе обвинявана от бизнеса, че не осигурява достатъчно количества евтин ток на борсата, заради което цените са високи. Илиев обаче коментира наскоро, че с приоритет били домакинствата и малките фирми.

Последната задочна разпра между бизнеса и НЕК бе, след като електрическата компания бе обвинена в нагласяване на търг за продажба на ток. Според Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) условията по него може да породят спекулации и в крайна сметка да доведат до избора на една-единствена фирма. Търгът трябваше да се проведе вчера, но в крайна сметка бе отложен и променен така, че повече фирми да могат да си купят от предлагания ток.

Любопитно е, че работодателите неведнъж са критикували шефа на НЕК и управлението на компанията. В по-голямата част от случаите от ръководството не са коментирали нападките на бизнеса, но сега явно ситуацията е различна.

За петгодишното си управление Петър Илиев не успя да постигне кой знае какво оптимизиране на разходите и да се похвали с ефективна реформа. Това се потвърждава и от финансовите показатели на НЕК за първите три месеца на годината. Компанията записва отрицателен резултат от 72.7 млн. лв. на фона на плюс от 72.8 млн. лв. година по-рано. Това означава сериозно влошаване на финансовите показатели със 145.5 млн. лв. за година, или средно по 12.1 млн. лв. на месец.

 

СЪГЛАСИЕ

Природният газ ще поевтинее с 0.6% през третото тримесечие. С това се е съгласила работната група към енергийния регулатор, която е разгледала предложението за поевтиняване на "Булгаргаз". Окончателното решение на комисията ще бъде взето в края на месеца. Ако газът поевтинее с 0.6%, той ще се продава за 44.90 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Експерти искат "зони с ниски емисии" в градовете

29.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

159 1
Поредният шеф на парното в София обеща нови мощности

27.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

259 3
Пълната либерализация на пазара ще вдигне цените на тока

15.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

417 3

Коментари

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Обьелся.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×