Медия без
политическа реклама

САЩ се разтревожиха заради АЕЦ "Белене"

Американците са притеснени и от продължението на "Турски поток" заради зависимостта от един-единствен доставчик

11 Септ. 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
Снимка: Архив

На фона на започналата процедура за избор на кандидати за АЕЦ "Белене" САЩ обявиха, че са сериозно притеснени от реализацията на проекта. Тревоги има и към един от ключовите проекти на правителството - продължаването на втората тръба на руския газопровод "Турски поток" през България до Сърбия. Според първия заместник помощник-секретар на Бюрото за енергийни ресурси на САЩ Кент Логсдън така ще се увеличи зависимостта на страната ни от един енергиен източник. България става по-уязвима, а зад двата проекта се крият политически интереси, подчерта той, цитиран от "Медиапул".

Логсдън изтъква, че правителството му насърчава износа на втечнен газ от САЩ чрез изграждането на такива терминали, но не субсидира цените на синьото гориво за външните пазари. В края на април, след среща с председателя на Института за енергийни изследвания на САЩ Том Пайл, премиерът Бойко Борисов каза, че е разговарял с него САЩ да дотират по линия на военното си сътрудничество с България вноса на американски втечнен газ у нас, за да може цената му да е по-конкурента от руската.

Преди няколко месеца стана ясно, че България започва да ползва и американски втечнен газ, което е първата стъпка към диверсификацията на доставките и намаляване на зависимостта от вноса само на руски природен газ.

В края на май на гръцкия терминал за регазификация на втечнен газ в Ревитуза пристигна първият американски танкер с 90 млн. куб. м суровина за "Булгаргаз". Възможностите за доставка от алтернативни източници бяха отчетени и от КЕВР, и от държавния монополист, в резултат на което цената на газа за последното тримесечие на тази година се очаква да намалее, макар и засега символично - с около 0.1%.

Логсдън коментира още, че САЩ са загрижени за продължението на "Турски поток" през България заради нарастващата концентрация на руски газ не само в страната, но и в региона. Той отбеляза, че "изграждането на интерконектори със съседните страни е от изключителна важност за свързаността с региона, но те не трябва да водят до увеличаване на зависимостта от един енергиен източник".

Американският представител изтъква, че основният аргумент срещу проектите АЕЦ "Белене" и "Турски поток" е, че "не може една държава да е напълно зависима от един енергиен източник". "Притеснени сме от уязвимостта и свързаността с политически интереси", обобщава той.

Още по темата