Quantcast
САЩ се разтревожиха заради АЕЦ "Белене" | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

САЩ се разтревожиха заради АЕЦ "Белене"

Американците са притеснени и от продължението на "Турски поток" заради зависимостта от един-единствен доставчик
3 115
 Снимка: Архив

На фона на започналата процедура за избор на кандидати за АЕЦ "Белене" САЩ обявиха, че са сериозно притеснени от реализацията на проекта. Тревоги има и към един от ключовите проекти на правителството - продължаването на втората тръба на руския газопровод "Турски поток" през България до Сърбия. Според първия заместник помощник-секретар на Бюрото за енергийни ресурси на САЩ Кент Логсдън така ще се увеличи зависимостта на страната ни от един енергиен източник. България става по-уязвима, а зад двата проекта се крият политически интереси, подчерта той, цитиран от "Медиапул".

Логсдън изтъква, че правителството му насърчава износа на втечнен газ от САЩ чрез изграждането на такива терминали, но не субсидира цените на синьото гориво за външните пазари. В края на април, след среща с председателя на Института за енергийни изследвания на САЩ Том Пайл, премиерът Бойко Борисов каза, че е разговарял с него САЩ да дотират по линия на военното си сътрудничество с България вноса на американски втечнен газ у нас, за да може цената му да е по-конкурента от руската.

Преди няколко месеца стана ясно, че България започва да ползва и американски втечнен газ, което е първата стъпка към диверсификацията на доставките и намаляване на зависимостта от вноса само на руски природен газ.

В края на май на гръцкия терминал за регазификация на втечнен газ в Ревитуза пристигна първият американски танкер с 90 млн. куб. м суровина за "Булгаргаз". Възможностите за доставка от алтернативни източници бяха отчетени и от КЕВР, и от държавния монополист, в резултат на което цената на газа за последното тримесечие на тази година се очаква да намалее, макар и засега символично - с около 0.1%.

Логсдън коментира още, че САЩ са загрижени за продължението на "Турски поток" през България заради нарастващата концентрация на руски газ не само в страната, но и в региона. Той отбеляза, че "изграждането на интерконектори със съседните страни е от изключителна важност за свързаността с региона, но те не трябва да водят до увеличаване на зависимостта от един енергиен източник".

Американският представител изтъква, че основният аргумент срещу проектите АЕЦ "Белене" и "Турски поток" е, че "не може една държава да е напълно зависима от един енергиен източник". "Притеснени сме от уязвимостта и свързаността с политически интереси", обобщава той.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бъдещият шеф на ЦРУ вижда Китай като "страховит противник"

24.02.2021

613 11
Посолството на САЩ подкрепи бития от полицаи Димитър Кенаров

24.02.2021

1588 22
"Майкрософт" обвини Русия за хакерската атака срещу САЩ

24.02.2021

2680 49

Коментари

Тренд Петков

Кротичко казано Сащ са притеснени,че някой може да пазарува не от тях...Да има предимства да пазаруваш от тях? ХМ..Както ни демонстрираха при сделката  за изтребителите, където всички ползи са тях, а всички рискове за нас----някак си как да им вярвяме?..Че те си гледат интереса-това е разбираемо...Но да не си гледаме интереса ние, за да им е гот на тях? Е, те това не е разбираемо...Освен за нашите управници...Ама бъдете сигурни,че има още нещо.,дето го крият от нас...Нещото е някакво предложение към моментната власт, КОЕТО не може да бъде отказано...вие предположете какво

kaily
снимка на kaily

айде да се не тревожат от хиляди километни разстояние, има предостатъчно тревоги на тяхна територия, да си ги тревожат тях

сталкер пустиняк

АЕЦ-а замина. Щом американците са притеснени, считай, че няма да има строеж. 

Verbis verbis

И тоя ще го уволнят след седмица-две...

Дзопино

Мълния!

 

холандия спира до 3 години и без това намаления си добив на газ. Нуждите ше се покриват с внос от Норвегия и .... Русия.

 

не става дума въобще за внос от сащ

 

правете си изводите  за тези които още могат да мислят...

Force

правете си изводите  за тези които още могат да мислят...

Това, което се сещам на прима виста, че там няма разни формации от типа русофили, нощни вълци, двуглави орли и так далшее...?

Що тогава да не си купят?

Han

В края на май на гръцкия терминал за регазификация на втечнен газ в Ревитуза пристигна първият американски танкер с 90 млн. куб. м суровина за "Булгаргаз".

Какъв, КАКЪВ танкер за "Булгаргаз" бил пристигнал?! ? ? ?

 

Схемата на тая привидна американска "доставка" на газ е следната:

 

1. Газопровод от Гърция към България, по който Булгаргаз може да получи американски газ от Гърция, НЯМА! Няма физически! Има само проект за такъв;

 

2. По определени причини (няма да ги коментираме) Гърция се отказва от едно количество газ, договорено по клаузата "вземи или плати", което трябва да премине през България по Трансбалканския газопровод, и го продава на американска фирма срещу въпросния американски танкер;

 

3. Американската фирма продава това количество газ (което така или иначе идва от Газпром) на Булгаргаз. Виртуален ривърс. Така на хартия сме си купили спасителен демократизиран американски газ, на практика - добрият стар тоталитарен газпромовски.

 

Ще добавя и едно подозрение - ако се порови човек, нищо чудно да открие, че газът във въпросния танкер въобще не е добиван в САЩ, а е я от Тринидад, я от ... Новатек. ?

 

Хамериканците не могат да доставят на конкурентна цена техен газ, по силата на маса причини, повечето от които в сферата на баналната физика и география. Но това съвсем не означава, че биха се отказали да снабдяват Европа с руски и всякакъв друг газ, който да минава през тях.

 

Защото да държиш кранчето за снабдяване с енергия на конкурента винаги е полезно...

Влез или се регистрирай за да коментираш