Медия без
политическа реклама

НС нареди да се търси алтернатива на руското ядрено гориво

Новият доставчик трябва да започне да снабдява АЕЦ „Козлодуй“ от април 2024 г., определиха депутатите

09 Ноем. 2022Обновена
БГНЕС

Народното събрание одобри проект на решение, внесен от ГЕРБ-СДС, с което се възлага на правителството да започне процедура по лицензирането на неруско ядрено гориво. Подкрепиха го ПП, ДПС, ДБ и БВ. Против се обявиха „Възраждане“ и БСП.

Решението на Народното събрание се позовава на директивите на ЕС за диверсификация на енергийните доставки. На това основание парламентът нарежда на Министерския съвет да направи всичко необходимо, за да гарантира завършването до края на 2023 г. на процедурата, с която Агенцията за ядрено регулиране трябва да лицензира ядрено гориво, алтернативно на руското, и да издаде разрешение за доставка и зареждане през 2024 г.

Парламентът е на път да прати на поправителен служебното правителство за диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

Със същото решение Народното събрание изисква да се ускори работата по сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Срокът за първата доставка е фиксиран на април 2024 г. От потенциалните доставчици се изисква да гарантират, че няма да използват технологии, лицензи и компоненти с произход от Русия. Засега изглежда, че потенциалните доставчици, извън Русия, са френската компания "Фраматом" и американската "Уестингхаус". Тъй като "Фраматом" не е независима от руската страна, вероятно ще отпадне като възможен снабдител.

От БСП яростно скочиха срещу решението. Соцдепутатът Борислав Гуцанов заяви, че работата на Агенцията за ядрено регулиране не може да се ръководи от политически съображения, а само от изискванията за безопасност. И изрази опасенията си, че през 2024 г. ще се окажем в ситуация, в която няма от кого да доставим ядрено гориво. В същия лагер със социалистите беше „Възраждане“. Националистите направо обвиниха политическите сили, които подкрепят решението, че лобират страната ни да стане зависима от американски доставчик на мястото на руския.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, която е бивш енергиен министър, увери, че вносителите нямат намерение да се бъркат на ядрения регулатор, а целят единствено да укажат на правителството да помогне на агенцията с каквото е необходимо, за да свърши по-бързо работата си и да осигури нужното гориво.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?