Медия без
политическа реклама

НС праща кабинета на поправителен за доставките на ядрено гориво

България ще направи нов опит за диверсификация

БГНЕС
Енергийната комисия одобри проекта с почти пълно единодушие.

Парламентът е на път да прати на поправителен служебното правителство за диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“. По темата се очертава пълен обрат, а от списъка на потенциалните доставчици вероятно ще отпадне френската „Фраматом“, защото работи с руско ядрено гориво.

Това става ясно от проекторешение, внесено от ГЕРБ-СДС, което парламентарната комисия по енергетика одобри вчера. С него Народното събрание възлага на правителството да осигури условия за лицензиране на неруско ядрено гориво и да ускори процеса за сключване на договор по доставката му. Предстои проектът да влезе и в пленарната зала.

КАКВО ОДОБРИХА ДЕПУТАТИТЕ

С взетото вчера решение МС се задължава да вземе мерки, които да обезпечат дейността на Агенцията по ядрено регулиране в процеса по преглед на документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво с цел издаване на разрешение за доставка и зареждане през 2024 г.

Решението изисква да се ускори и процесът за сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". Срокът на първата доставка е до април 2024 г. Потенциалните доставчици трябва да гарантират, че технологиите, лицензите и компонентите, които използват, са напълно независими от юридически лица, свързани с Русия.

Решението беше взето от енергийната комисия с почти пълно единодушие, като несъгласие изрази единствено депутатът от БСП Драгомир Стойнев. По повод консенсуса председателят на комисията Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) се пошегува с колегите си: "Най-добре е нас да оставят да направим правителство. Единодушни сме по много теми. И като брой сме достатъчни да напълним Министерския съвет."

ЗАЩО РЕШЕНИЕТО Е ВАЖНО

Бързото сключване на договор за доставка под условие за очакваното лицензиране е ключово, ако България иска да диверсифицира доставките на свежо ядрено гориво за единия от блоковете на АЕЦ „Козлодуй“. Новите горивни касети трябва да бъдат заредени в средата на 2024 г., а производственият процес отнема 18 месеца, обясни по тази тема през юли тогавашният енергиен министър Александър Николов. За да гарантира диверсификация, през юли предходното правителство постави условия всички основни компоненти на горивото и технологиите, свързани с него, да не са зависими от Русия. Не трябва да имат зависимости и лицата, които извършват доставките.

На 20 септември служебното правителство изненадващо отмени това решение със странни аргументи. От обясненията на енергийния министър Румен Христов пред министрите, публикувани като част от стенограмата на заседанието, става ясно, че потенциалните кандидат-доставчици извън самата Русия са двама – американската „Уестингхаус“ и френската „Фраматом“. Френската компания обаче не е независима от Русия, защото ползва руско ядрено гориво и руски части и няма да е в състояние веднага да премине на алтернативни източници. Христов в прав текст заявява, че старото решение на кабинета "Петков" е прието с цел да се даде приоритет на „Уестингхаус“, а това е лошо за конкуренцията и „Фраматом“ следва да бъде допусната до доставките, въпреки зависимостта от Русия. Това на практика означава да няма диверсификация, коментира Александър Николов по този повод пред „Сега“.

Още по темата