Медия без
политическа реклама

Министър в оставка щял да ни брани от евтиния украински внос

Евродиректива разрешава безмитен импорт от станалата на жертва на агресия държава

28 Юни 2022
Министерство на земеделието

Земеделският министър в оставка Иван Иванов щял да защитава българските призводители от вноса на евтина украинска пшеница. Това стана ясно от репортаж на БНР за участието му в първата жътва в Старозагорско.

Добра реколта и около 7 млн. тона пшеница прогнозира министърът на земеделието в оставка Иван Иванов при откриването на жътвата в радневското село Боздуганово. Той подчерта, че няма риск от недостиг за вътрешното потребление. Според него обаче се очаква по-висока изкупна цена на пшеницата, въпреки че в последните месеци тя спада на вътрешния пазар.

От друга страна обаче представители на фермерите изразиха тревогата си от директива на Европейския съюз, позволяваща премахване на вносните мита за стоки, идващи от Украйна, която застрашава българското земеделие. Според тях внасянето на зърно и плодове от Украйна ще се отрази негативно на цената на българската продукция, чиято себестойност драстично е нараснала заради повишените цени на горивата и торовете. „Ниските цени на внасяната стока от Украйна ще предизвикат трусове в бранша и ще доведат до фалити на малките стопанства“, категорична е председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Земеделският министър в оставка Иван Иванов, смята, че трябва да има намаление в цената на хляба "докато се потребява още пшеницата от старата реколта" и "задържане на цената при увеличена цена на зърното за хляб, което ще се реализира на пазара в следващите седмици".

 

Внос от Украйна постепенно сваля цената на олиото в Европа, като се очаква скоро това да се усети по-осезателно и у нас. Яни Янев от асоциацията на производителите на олио, обяснява, че Украйна е най-голелият износител на сурово слънчогледово олио в света.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата