Quantcast

Медия без
политическа реклама

Компенсациите за битовите потребители на газ са спешно нужни

Топлофикациите обещаха, че парното няма да поскъпва от Нова година

14 Дек. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Парламентът и служебният кабинет спешно да намерят механизъм, с който се осигуряват компенсации и за потребителите, които се отопляват на газ. Това призоваха от Българската газова асоциация, откъдето настояват за равнопоставеност с потребителите на ток.

"За съжаление никакви компенсации не се коментират за битовите потребители на газ, а удължителният закон за бюджета за догодина, който се разглежда в момента в парламента, е ключов за приемането на такива компенсации. Не се очертава обаче той да бъде приет, затова трябва да се намери механизъм да се осигурят компенсации и за тези потребители", коментира пред бТВ Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация.

Той посочи, че поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа с 40% от 1 януари ще се отрази в почти същия процент и в крайната цена за потребителите. "Ако тези потребители се откажат от газ и минат на ток, това ще натовари електроразпределителната мрежа“, предупреди експертът.

От газовата асоциация обясняват искания ръст в цената за януари с по-големия процент в енергийния микс на газа от хранилището в Чирен, който е закупен при високи цени. От друга страна, тъй като потреблението сега в зимните месеци нараства, отражението на по-евтиния азерски газ в микса намалява. "Цената за януари е зависима и от спотовите пазари на европейските борси. До края на декември може да има промени, но тенденцията е да се запазят цените", посочи Темелков. 

"Няма да има промяна в цената на парното от 1 януари", уверяват от Асоциацията на топлофикационните дружества по повод прогнозираното от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ с 40% за януари.

Преди месец председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ако цената на синьото гориво продължи пада в сравнение с пиковите стойност през август-септември, няма да има поскъпване на топлоенергията в началото на 2023 г.

"От 1 януари със сигурност няма да има по-големи сметки за парно, нови сметки може да се очакват чак от 1 юли", заяви днес пред бТВ Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. По думите му определянето на цената зависела от две компонентни - отчетна и прогнозна, и това давало основание да се смята, че не се очаква повишаване на цената на парното от Нова година.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?