Медия без
политическа реклама

Компенсациите за битовите потребители на газ са спешно нужни

Топлофикациите обещаха, че парното няма да поскъпва от Нова година

14 Дек. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Парламентът и служебният кабинет спешно да намерят механизъм, с който се осигуряват компенсации и за потребителите, които се отопляват на газ. Това призоваха от Българската газова асоциация, откъдето настояват за равнопоставеност с потребителите на ток.

"За съжаление никакви компенсации не се коментират за битовите потребители на газ, а удължителният закон за бюджета за догодина, който се разглежда в момента в парламента, е ключов за приемането на такива компенсации. Не се очертава обаче той да бъде приет, затова трябва да се намери механизъм да се осигурят компенсации и за тези потребители", коментира пред бТВ Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация.

Той посочи, че поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа с 40% от 1 януари ще се отрази в почти същия процент и в крайната цена за потребителите. "Ако тези потребители се откажат от газ и минат на ток, това ще натовари електроразпределителната мрежа“, предупреди експертът.

От газовата асоциация обясняват искания ръст в цената за януари с по-големия процент в енергийния микс на газа от хранилището в Чирен, който е закупен при високи цени. От друга страна, тъй като потреблението сега в зимните месеци нараства, отражението на по-евтиния азерски газ в микса намалява. "Цената за януари е зависима и от спотовите пазари на европейските борси. До края на декември може да има промени, но тенденцията е да се запазят цените", посочи Темелков. 

"Няма да има промяна в цената на парното от 1 януари", уверяват от Асоциацията на топлофикационните дружества по повод прогнозираното от "Булгаргаз" поскъпване на природния газ с 40% за януари.

Преди месец председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ако цената на синьото гориво продължи пада в сравнение с пиковите стойност през август-септември, няма да има поскъпване на топлоенергията в началото на 2023 г.

"От 1 януари със сигурност няма да има по-големи сметки за парно, нови сметки може да се очакват чак от 1 юли", заяви днес пред бТВ Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. По думите му определянето на цената зависела от две компонентни - отчетна и прогнозна, и това давало основание да се смята, че не се очаква повишаване на цената на парното от Нова година.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата