Quantcast

Медия без
политическа реклама

КЕВР увери: Няма да увеличаваме цената на парното и тока от януари

"Булгаргаз" поиска по-слабо поскъпване на природния газ от Нова година

30 Дек. 2022Обновена
Илияна Кирилова
Първоначално от "Булгаргаз" предлагаха поскъпването да бъде 40 на сто

Няма да има поскъпване на тока, парното и топлата вода през януари, съобщи днес Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Регулаторът проведе днес обществено обсъждане за цената на природния газ от 1 януари, на което стана ясно, че държавният доставчик "Булгаргаз" е коригирал първоначалното си искане синьото гориво да поскъпне с 40% спрямо декември. Заради топлото време и по-ниското потребление от "Булгаргаз" предлага на КЕВР да утвърди цена, която е с 27.6% по-висока.

"Няма да има увеличение на цената на парното и тока заради поскъпването на газа", увери председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БНТ. "Нито цената на топлинната енергия, т.е. на парното и топлинната енергия ще бъде увеличена - тя остава такава, каквато е в момента. Нито цената на електрическата енергия за битовите потребители ще бъде променяна. Българските граждани може да бъдат спокойни, че енергоресурсите както топлинна енергия, така и електрическа енергия, остават без промяна", успокои той.

По думите на шефа на КЕВР задържането на цената на парното и тока за бита е "антиинфлационен механизъм", защото именно високата цена на енергоносителите е най-големият източник за повишаване на инфлацията в европейските страни.

"Ние се влияем както от цените на боровите индекси на нидерландската газова борса, така и от необичайното топло време през месец декември, когато се добиваше много по-малки количества природен газ от газохранилището в Чирен. Същевременно нагнетявахме виртуално много по-големи количества природен газ на по-ниска цена, което ни даде възможност да подтиснем изключително високата цена на съхранявания газ в Чирен и това ще даде отражение също така и на крайната цена, която ще заявим сутринта на 1 януари", обясни и Деница Златева, изп. директор на "Булгаргаз".

Окончателно решение за цената на природния газ енергийният регулатор КЕВР ще вземе на 1 януари, когато те ще влязат в сила.

Още по темата