Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хотел "Рига" настанявал нелегално туристи на етажи в ремонт

Интернет
Русенският "гранд" се намира на метри от Дунав. Етажите от 11-и до 15-и плачат за ремонт и официално не работят.

Петзвездният Грандхотел "Рига" се замеси в грозен скандал. Оказа се, че най-известният хотел в Русе е настанявал нелегално туристи в стаи на етажи, уж затворени за ремонт. Родители на ученици, отседнали в "Рига", публикуваха в социалните мрежи снимки от интериора - скъсани настилки, мръсни и счупени плочки, неугледни мебели, буболечки. Деветокласниците са спали в стаи на високите етажи на хотела, които официално не работят, защото се нуждаят от реновиране. Министерството на туризма направи проверка и обяви, че ще отнеме звезди на грандхотела заради нарушенията.

 Представители на хотела и на туроператорската фирма, уредила екскурзията на учениците, дадоха умопомрачителни обяснения по случая пред Нова тв. Управителката на "Рига" Женя Петрова призна, че мърлявите стаи, които нарече "икономични нереновирани", не са категоризирани и не се предлагат нито в интернет, нито на рецепцията, но все пак ги продавала - "по изричното настояване на нашите клиенти”. „Стаите са опасни за живота и здравето на децата, мебелите са захабени, счупени, включително видяхме счупено стъкло, необезопасено по никакъв начин”, заяви Лиляна Арсова от Министерството на туризма след отгледа на място. Имало и зле закрепени телевизори, които висели точно над леглата.

Туроператорката Деница Иванова пък се оправда, че според договора, който сключила с хотела, помещенията, макар и "нереновирани", трябвало да бъдат спретнати и чисти. Тя смята, че снимките, направени от учениците, са подбрани тенденциозно и са "извадени от контекста". Иванова се оплака, че хотелите у нас масово отказвали да настаняват деца и едва успяла да уреди нощувките в "Рига". Бизнес дамата каза още, че учениците били нежелани клиенти и за автобусните компании и държавата трябвало да обърне внимание на тези проблеми.

Министър Николина Ангелкова форсира процедурата за отнемане на звезди на "Рига" веднага след тв репортажа. Отговорност ще понесат и хотелът, и туроператорът, твърдят от МТ.  Затворените за саниране етажи ще бъдат запечатани до 3 май, съобщиха още от министерството. Защо не веднага, не стана ясно.

 Законът за туризма предвижда и глоби до 1000 лева за мениджмънта на хотела и до 3000 лв. за фирмата собственик.

 

Ключови думи:

хотел, Русе, скандал

Още по темата