Медия без
политическа реклама

ГЕРБ прокара през парламента помощи за некоректни фирми

Бизнеси, които са наказани за нарушения на трудовото законодателство, ще могат да получават финансова подкрепа срещу кризата

18 Дек. 2020ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

С необичайна бързина и при съмнения за спазване на правилника си парламентът одобри в петък едновременно два законопроекта, с които се внасят изменения в закона за извънредното положение. Единият беше предложен от ГЕРБ, а авторите на другия бяха „Обединени патриоти”.

По-спорният беше проектът на депутатите на Бойко Борисов. С него за пореден път се промениха разпоредбите в извънредния закон, засягащи правомощията на органите, които управляват средства, получени от Европейския съюз. Покрай тези текстове стана скандал през октомври. Тогава те бяха спешно и тихомълком изменени, за да се прикрие, че месеци наред управляващите органи на евросредствата са се възползвали незаконно от дадените им по време на извънредното положение разширени правомощия.

Новите поправки на ГЕРБ гласят, че безвъзмездна финансова помощ може да бъде предоставена и на лица, за които има влязло в сила наказателно постановление или съдебно решение за нарушения на Кодекса на труда и на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Условието е да нямат публични задължения – но само преди 1 януари 2020 г. От същото предимство ще могат да се възползват и лица, чиито задължения са отсрочени, разсрочени или обезпечени. Като цел на законопроекта беше посочено, че всички бизнеси, засегнати от заповедите на здравния министър за затваряне,  трябва „да могат да се възползват максимално от предоставената от държавата помощ, така че да се запазят работни места и да се предотвратят фалити”.

Тази идея беше отхвърлена от парламентарната икономическа комисия. На предложението възразиха не само нейните членове от опозиционните БСП и ДПС, но и от „Обединени патриоти”. Мотивът им беше, че не следва да се поощряват нередовни бизнеси и те да се изравняват с тези, които са били коректни към работниците си и към държавата.

В пленарната зала в петък обаче тези възражения не бяха чути. Нямаше нито едно изказване – нито от страна на управляващите, нито от опозицията. Вносителите се възползваха от това и успяха да прокарат законопроекта и на първо, и на второ четене в един и същи ден. За това помогна и председателят на парламента Цвета Караянчева, която позволи съмнителната практика с аргумента, че няма нови предложения по законопроекта  – макар че нямаше откъде да знае това.

Освен това Караянчева позволи този проект да се гледа едновременно с другия на „Обединени патриоти”, вместо поотделно, както би трябвало да бъде. Той също беше приет набързо на първо и второ четене. По него обаче нямаше противоречия. С одобреното предложение на патриотите се въвеждат облекчения за наемателите и ползвателите на имоти държавна и общинска собственост по време на извънредна епидемична обстановка, в каквато се намираме в момента, и два месеца след нейната отмяна. Властите ще могат да намаляват размера на наемите, както и частично или изцяло да освобождават от такива наематели, които са ограничили или преустановили дейността си заради кризата. Това беше аргументирано като мярка в подкрепа на бедстващите бизнеси.