Медия без
политическа реклама

3 месеца кабинетът се разпорежда незаконно с еврофондове

Парламентът е пропуснал да удължи извънредните правомощия при управлението на евросредствата

 Депутатите одобриха искането на управляващите, макар че не разбраха за какво точно става въпрос.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Депутатите одобриха искането на управляващите, макар че не разбраха за какво точно става въпрос.

Скандално прокараните промени в закона за извънредното положение - с изменения в съвсем друг закон - този за патентите, се оказаха с висок залог. В продължение на три месеца управляващите органи на оперативните програми у нас са се възползвали незаконно от въведените в началото на епидемията извънредни правомощия при управлението на еврофодовете. Народното събрание е пропуснало да удължи действието на тези извънредни правомощия след края на извънредното положение и от 14 юли насам прилагането им е било незаконно.

В списъка с извънредни права по еврофондовете по време на пандемията попадат едностранната промяна на сключени договори, надхвърляне на договорените суми, прилагането на опростени правила и скъсени срокове и др. Сред извънредните правомощия е и включването на Българската банка за развитие в подпомагането на граждани и фирми в кризата чрез финансови инструменти. Сега парламентът се опитва да запълни дупката във времето, като удължава със закъснение срока и придава обратна сила на текстовете.

Това показа проверка на "Сега" по повод изненадващо внесените на второ четене (от Евгения Алексиева от ГЕРБ) промени в закона за патентите и регистрацията на полезните модели. Както "Сега" писа, никой не очакваше законопроектът за патентите да се произнася и по проблемите на извънредното положение, като и самите депутати не разбраха какво точно гласуват. Пред "Сега" депутатът от БСП Петър Кънев, който ръководи парламентарната икономическа комисия, разказа, че скандалният текст е бил прокаран на второто четене на законопроекта на заседание на комисията, което е било ръководено в негово отсъствие от Даниела Савеклиева от ГЕРБ.

Кънев беше категоричен, че става въпрос за тежък пропуск на изпълнителната власт, който сега правителството се опитало да компенсира като с помощта на своите депутати въведе обратно действие на закона.

КАКВО ПРАВИ ВЛАСТТА?

Внимателният преглед на предложението показва, че Народното събрание се опитва да поправи пропуск в закона за извънредното положение, който не е видяло навреме. Според действащите в момента текстове на закона извънредните правомощия по управление на еврофондовете могат да се прилагат най-късно два месеца след изтичане на извънредното положение. То изтече на 13 май, така че министрите са имали право да действат по извънредните правила до 14 юли. Новото предложение сега предвижда извънредните права да действат 9 месеца след отмяната на извънредната обстановка, като тези текстове влизат в сила с дата именно 14 юли.

Няма начин да се провери какви точно документи са разписвали на базата на извънредните текстове управляващите органи на оперативните програми.

Цяло лято обаче по всички оперативни програми текат големи финансови размествания заради пренасочване на ресурси по проекти, свързани с коронавируса. Управляващите органи повсеместно се хвалят с максимално опростени процедури. Няма данни за момента ББР да прилага финансови инструменти за подпомагане на граждани и бизнес с пари от оперативните програми. Банката работи по две програми - за предоставяне на банковите гаранции за безлихвените заеми на останалите временно без работа и за кредити на малки и средни предприятия.

Не е ясно доколко приемането на тези текстове с обратно действие отговаря на практиката и взиманите през годините решения от Конституционния съд по темата, коментират експерти. Законът за нормативните актове позволява придаване на обратно действие само по изключение, като вече има натрупана практика на Конституционния съд в какви хипотези е допустимо придаването на обратно действие.

Още по темата